Κόσμος Σάββατο 18/03/2023, 10:15
ΚΟΣΜΟΣ

Οι πιο μολυσμένες χώρες στις ΗΠΑ και στον πλανήτη

Οι πιο μολυσμένες χώρες στις ΗΠΑ και στον πλανήτη

Περίπου το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού βρέθηκε αντιμέτωπο με ανθιυγεινές συνθήκες όσον αφορά στην ποιότητα του αέρα το 2022 και μόνο έξι χώρες πληρούσαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων, σύμφωνα με νέα έκθεση της ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir.

Η IQAir μέτρησε τα επίπεδα ποιότητας του αέρα με βάση τη συγκέντρωση των αερομεταφερόμενων σωματιδίων που βλάπτουν τους πνεύμονες, γνωστά ως PM 2.5. Η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση σε τέτοια σωματίδια μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές, κρίσεις άσθματος και πρόωρο θάνατο. Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τη μακροχρόνια έκθεση στα PM 2,5 με υψηλότερα ποσοστά θανάτου από Covid-19.

Όταν ο ΠΟΥ δημοσίευσε για πρώτη φορά οδηγίες για την ποιότητα του αέρα το 2005, είπε ότι τα αποδεκτά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν μικρότερα από 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Το 2021, ο ΠΟΥ άλλαξε τις κατευθυντήριες γραμμές αναφοράς του σε κάτω από 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι πέντε πιο μολυσμένες χώρες το 2022 ήταν το Τσαντ, το Ιράκ, το Πακιστάν, το Μπαχρέιν και το Μπαγκλαντές. Οι πιο μολυσμένες πόλεις παγκοσμίως ήταν η Λαχόρη του Πακιστάν, η Χοτάν στην Κίνα, το Μπιγουάντι στην Ινδία, το Δελχί στην Ινδία και η Πεσαβάρ στο Πακιστάν.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η Ινδία και το Πακιστάν είχαν την χειρότερη ποιότητα αέρα στην περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, όπου περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού κατοικεί σε περιοχές όπου η συγκέντρωση των σωματιδίων PM 2,5 είναι περίπου επτά φορές υψηλότερη από τα προτεινόμενα επίπεδα του ΠΟΥ.

Στις ΗΠΑ, οι πιο μολυσμένες μεγάλες πόλεις ήταν το Κολόμπους του Οχάιο, ακολουθούμενες από την Ατλάντα, το Σικάγο, την Ινδιανάπολη και το Ντάλας. Η ποιότητα του αέρα στο Κολόμπους έφτασε τα 13,1 μικρογραμμάρια σωματιδίων PM 2,5 ανά κυβικό μέτρο το 2022, καθιστώντας το την πιο μολυσμένη μεγάλη πόλη στις ΗΠΑ.

A map of the U.S. shows 10 cities with the worst air quality.

Μόνο έξι χώρες πληρούσαν τα ενημερωμένα όρια υγείας του ΠΟΥ: Αυστραλία, Εσθονία, Φινλανδία, Γρενάδα, Ισλανδία και Νέα Ζηλανδία. Η έκθεση του 2022 χρησιμοποίησε δεδομένα ποιότητας του αέρα από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα και αισθητήρες ποιότητας αέρα από 7.323 πόλεις σε 131 χώρες, περιοχές και επικράτειες.  

 

 
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
 
Διαβάστε επίσης:
 
 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News