Κόσμος Παρασκευή 17/03/2023, 22:21
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Προκήρυξη διαγωνισμού 95 εκατ. δολ. για τη μεταφορά μεταναστών

Βρετανία: Προκήρυξη διαγωνισμού 95 εκατ. δολ. για τη μεταφορά μεταναστών

Η Βρετανία προκήρυξε διαγωνισμό ύψους 78 εκατ. λιρών (94,75 εκατ. δολαρίων) για τη μεταφορά μεταναστών σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρουάντα, στο πλαίσιο των σχεδίων της για την κράτηση και την απέλαση ατόμων που φθάνουν με μικρές βάρκες στη Μάγχη.

Η Βρετανία παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα τις λεπτομέρειες ενός νέου νόμου που θα απαγορεύει την είσοδο των αιτούντων άσυλο που φθάνουν με μικρές βάρκες, μια πρόταση που ορισμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις λένε ότι θα μπορούσε να είναι ανεφάρμοστη και να ποινικοποιήσει τις προσπάθειες χιλιάδων γνήσιων προσφύγων.

Τα σχέδια αποσκοπούν στην κράτηση και απέλαση των εισερχόμενων, είτε στην πατρίδα τους είτε στις λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες.

Πέρυσι, η Βρετανία κατέληξε σε μια συμφωνία για την αποστολή δεκάδων χιλιάδων μεταναστών σε απόσταση μεγαλύτερη των 4.000 μιλίων (6.400 χλμ.) στη Ρουάντα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους 120 εκατ. λιρών, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία απέλαση, καθώς υπάρχουν άτομα τα οποία αντιτίθενται σε αυτήν και έχουν υποβάλει νομικές προσφυγές κατά της συγκεκριμένης πολιτικής.

Ο διαγωνισμός, με ημερομηνία 8 Μαρτίου, τον οποίο εξέτασε το Reuters την Παρασκευή, αφορά τη «σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών συνοδείας εντός και εκτός της χώρας σε σχέση με τις Συμπράξεις Μετανάστευσης και Οικονομικής Ανάπτυξης (MEDP) και άλλες υπηρεσίες μετανάστευσης».

Μια πιθανή τριετής σύμβαση έχει εκτιμώμενη αξία 78 εκατ. λιρών.

Η μόνη τρέχουσα MEDP της Βρετανίας, αυτή τη στιγμή, είναι με τη Ρουάντα.

Μετά το ρεκόρ των 45.000 μεταναστών που έφτασαν στη Βρετανία πέρυσι με μικρές βάρκες, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η εξεύρεση λύσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Η κυβέρνηση δαπανά περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια λίρες (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως για τη φιλοξενία τους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News