Κόσμος Τρίτη 20/10/2020, 15:21
ΚΟΣΜΟΣ

Σε lockdown για τις επόμενες έξι εβδομάδες η Ιρλανδία

Σε lockdown για τις επόμενες έξι εβδομάδες η Ιρλανδία

Σε αυστηρό lockdown εισέρχεται από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η Ιρλανδία, καθώς όλα τα μη αναγκαία καταστήματα θα κλείσουν και οι πολίτες θα πρέπει να μένουν στα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το υψηλότερο επίπεδο περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού, με ένα lockdown παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόστηκε το Μάρτιο και θα έχει διάρκεια έξι εβδομάδων.

Από την Πέμπτη, όλα τα μη αναγκαία καταστήματα θα είναι κλειστά, ενώ τα εστιατόρια και τα καφέ θα λειτουργούν μόνο για takeaway παραγγελίες. Οι πολίτες θα πρέπει να μένουν σπίτι τους όσο περισσότερο γίνεται, έχοντας το δικαίωμα μετακίνησης σε μία ακτίνα 5 χιλιομέτρων για άσκηση. Όλες οι κοινωνικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις απαγορεύονται, τόσο στα σπίτια όσο και στους κήπους. Πάντως, τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα εργοστάσια θα παραμείνουν ανοικτά.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, παραδέχθηκε σε συνέντευξη τύπου ότι περίπου 150.000 άτομα, δηλαδή το 3% του πληθυσμού της χώρας, θα απολυθούν τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας του lockdown. Η στήριξη της οικονομίας στην περίοδο της καραντίνας θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ την εβδομάδα. «Επομένως, περίπου 1,5 δισ. ευρώ για έξι εβδομάδες, και αυτό χωρίς να συνυπολογίζεται η πιθανή μείωση των φορολογικών εσόδων που θα προκύψει από το κλείσιμο των επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο Βαράντκαρ.

Ο πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν παραδέχθηκε ότι πρόκειται πιθανότατα για το αυστηρότερο lockdown στην Ευρώπη, όμως πρόσθεσε πως εάν οι Ιρλανδοί ενώσουν τις δυνάμεις τους τις επόμενες έξι εβδομάδες, θα έχουν τη δυνατότητα να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με ουσιαστικό τρόπο. Το lockdown θα διαρκέσει έως την 1η Δεκεμβρίου.

Η Ιρλανδία κατέγραψε 12.500 νέα κρούσματα του κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται στα 1.852 άτομα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News