Κόσμος Κυριακή 12/03/2023, 22:30
ΚΟΣΜΟΣ

Ακάρ: Είμαστε υπέρ του διαμοιρασμού πλούτου στο Αιγαίο

«Εκφράζουμε διαρκώς ότι είμαστε υπέρ του διαμοιρασμού του πλούτου στο Αιγαίο» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως η Τουρκία «είναι πάντα υπέρ του διαλόγου».

Ακάρ: Είμαστε υπέρ του διαμοιρασμού πλούτου στο Αιγαίο

Το θέμα του «διαμοιρασμού του πλούτου στο Αιγαίο» επανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. 

«Εκφράζουμε διαρκώς ότι είμαστε υπέρ του διαμοιρασμού του πλούτου στο Αιγαίο» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως η Τουρκία «είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, είμαστε έτοιμοι να έρθουμε όποτε μας καλέσουν και το αντίθετο». 

Αναφερόμενος στο πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα, σημείωσε πως «επικοινωνήσαμε επίσης τηλεφωνικά με Έλληνες υπουργούς και εκφράσαμε ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο. Υπήρξε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα και μεταφέραμε τα συλλυπητήριά μας μόλις το μάθαμε. Αυτή η αμοιβαία διπλωματία των σεισμών λαμβάνει επίσης χώρα». 

«Πάει αργά το θέμα των F-16»

Ως προς το θέμα των F-16, ο Ακάρ παραδέχτηκε πως «πηγαίνει λίγο αργά. Αυτό είναι το σημαντικότερο ζήτημα για μας. Αγοράζουμε 40 F-16 Block 70 Vipers. Μαζί με αυτά τα F-16, υπάρχει ένας εκσυγχρονισμός των F-16 που ήδη έχουμε. Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων εκσυγχρονισμού, οι διυπουργικές συνομιλίες μας με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχουν φθάσει σε θετικό σημείο. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι αυτό υποστηρίζεται από τον Λευκό Οίκο και αποστέλλεται στο Κογκρέσο».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Τούρκος αξιωματούχος σχολίασε για την αντιπολίτευση, ότι «θέλουμε να γίνει γνωστό ότι η υιοθέτηση οποιουδήποτε ακραίου δρόμου στο θέμα αυτό μπορεί πραγματικά να βάλει τα κόμματα σε μπελάδες, ότι δεν είμαστε απελπισμένοι στο θέμα αυτό και πως έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις στη διάθεσή μας. Δεν πρέπει να οδηγήσουν τα γεγονότα σε ανεπιθύμητες κατευθύνσεις με συλλογισμούς που αλλάζουν με τη μέρα, συναισθηματικές και παράλογες σκέψεις».

«Μάς χρωστάνε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και… πέντε F-35» 

«Στο θέμα των F-35, η συνεργασία μας έληξε, και χωρίσαμε με τρόπο που δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε νομικά ούτε ηθικά. Στις 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση. Στη συνάντηση αυτή επιτεύχθηκε συμφωνία για οικονομικά, πολιτικά και τεχνικά θέματα. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο Ακάρ. 

«Η επιστροφή στο πρόγραμμα είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Προς το παρόν, ο σκοπός των διαπραγματεύσεών μας είναι η καταβολή των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουμε καταβάλει. Επί του παρόντος, υπάρχουν πέντε F-35 που δικαιούμαστε, και συζητάμε για το μέλλον αυτού το θέματος. Οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται χωρίς να διακυβεύονται τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News