Κόσμος Σάββατο 11/03/2023, 15:28
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα για συμφωνία Ιράν – Σαουδικής Αραβίας: «Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα»

Η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις χώρες της Μέσης Ανατολής στην «επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων για την από κοινού προώθηση της διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας», λέει το Πεκίνο

Κίνα για συμφωνία Ιράν – Σαουδικής Αραβίας: «Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα»

Μετά τη φιλοξενία των συνομιλιών στις οποίες το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις, η Κίνα δήλωσε σήμερα, Σάββατο, ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα και δεν προσπαθεί να καλύψει κανένα «κενό» στη Μέση Ανατολή.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή για την αποκατάσταση των σχέσεων Ιράν-Σαουδικής Αραβίας και το άνοιγμα των πρεσβειών έπειτα από επτά χρόνια θεωρήθηκε μια μεγάλη διπλωματική νίκη για την Κίνα, καθώς τα κράτη του Αραβικού Κόλπου αντιλαμβάνονται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή.

Το υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε εκπρόσωπο που είπε ότι η Κίνα «δεν επιδιώκει κανένα εγωιστικό συμφέρον» και αντιτίθεται στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην περιοχή.

Η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις χώρες της Μέσης Ανατολής στην «επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων για την από κοινού προώθηση της διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας», είπε ο εκπρόσωπος.

«Σεβόμαστε το ανάστημα των χωρών της Μέσης Ανατολής ως κυρίαρχων αυτής της περιοχής και αντιτιθέμεθα στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στη Μέση Ανατολή», ανέφερε η δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση και δεν θα επιδιώξει να καλύψει το λεγόμενο κενό ή να δημιουργήσει μπλοκ», ανέφερε σε μια προφανή αναφορά στις ΗΠΑ. «Η Κίνα θα συνεχίσει να συνεισφέρει τις γνώσεις και τις προτάσεις της για την επίτευξη ειρήνης και ηρεμίας στην Μέση Ανατολή και να παίζει τον ρόλο της ως υπεύθυνης μεγάλης χώρας σε αυτή τη διαδικασία».

Μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής, ο ανώτερος διπλωμάτης της Κίνας Ουάνγκ Γι είπε ότι η συμφωνία δείχνει ότι η Κίνα είναι ένας «αξιόπιστος μεσολαβητής» που «εκπλήρωσε πιστά τα καθήκοντά της ως οικοδεσπότη».

Συγκεκριμένα, ο Ουάνγκ δήλωσε επίσης ότι «αυτός ο κόσμος δεν είναι αντιμέτωπος μόνο με το ζήτημα της Ουκρανίας· εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ζητήματα που επηρεάζουν την ειρήνη και τις ζωές των ανθρώπων».

Η Κίνα έχει επικριθεί έντονα επειδή δεν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι προκάλεσαν τη σύγκρουση. Κινεζική πρόταση που ζητούσε κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν οδήγησε πουθενά, κυρίως λόγω της προφανούς στήριξης της Ρωσίας από την Κίνα.

Ωστόσο, στη Μέση Ανατολή, η Κίνα θεωρείται ουδέτερο μέρος, με ισχυρούς δεσμούς τόσο με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία όσο και με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Διαβάστε περισσότερα στο kathimerini.gr

Δείτε επίσης:

Σαουδ. Αραβία και Ιράν αποκαθιστούν τις σχέσεις τους – Οι πρώτες αντιδράσεις από ΗΠΑ και Κίνα

Ο Καναδάς απαγορεύει τις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από Ρωσία

Τρίτη θητεία στην προεδρία της Κίνας εξασφάλισε ο Σι Τζινπίνγκ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News