Κόσμος Κυριακή 5/03/2023, 16:31
ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Εργαζόμαστε για την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Τσαβούσογλου: Εργαζόμαστε για την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Κυριακή ότι η Άγκυρα εργάζεται σκληρά για την παράταση της πρωτοβουλίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια που έχει αποκλείσει η Ρωσία μετά την εισβολή της.

Η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια. Η συμφωνία παρατάθηκε τον Νοέμβριο και θα λήξει στις 18 Μαρτίου, εκτός εάν συμφωνηθεί νέα παράταση.

«Εργαζόμαστε σκληρά για την ομαλή εφαρμογή και την περαιτέρω επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία του στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες που διεξάγεται στη Ντόχα του Κατάρ.

Η Ρωσία, η οποία έχει αναφέρει ότι είναι δυσαρεστημένη με πτυχές της συμφωνίας, έχει δηλώσει ότι θα συμφωνήσει να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας μόνο εάν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των δικών της αγροτικών παραγωγών.

Την Κυριακή, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε τη θέση αυτή. «Εάν αυτή η συμφωνία είναι ισότιμη, τότε πάντα εκπληρώνουμε το δικό μας σκέλος και θα το εκπληρώσουμε σε όλες τις συμφωνίες», δήλωσε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα είναι αντίθετη σε «προπηλακισμούς και μηχανορραφίες».

Οι γεωργικές εξαγωγές της Ρωσίας δεν έχουν τεθεί ρητά στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων, αλλά η Μόσχα λέει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, την εφοδιαστική και την ασφαλιστική βιομηχανία της αποτελούν εμπόδιο για να μπορέσει να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συζήτησε επίσης τις προσπάθειες να εξεταστεί η παράταση της συμφωνίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σχεδόν 23 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί μέσω της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας από τις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Τουρκία, το οποίο επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Επικοινωνία Ερντογάν – Ζελένσκι: Στο επίκεντρο η αποστολή σιτηρών σε αφρικανικές χώρες

ΟΗΕ: Ζωτικής σημασίας για την Αφρική η ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News