Κόσμος Τρίτη 5/01/2021, 12:16
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Αυτή είναι η χώρα που θα ολοκληρώσει πρώτη τους εμβολιασμούς

Αυτή είναι η χώρα που θα ολοκληρώσει πρώτη τους εμβολιασμούς

Αυτό το σύμπλεγμα νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη της γης που δεν έχει αγγίξει ο κορωνοϊός. Θα είναι και η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό κατά του ιού.

Η Δημοκρατία του Παλάου, ένα αρχιπέλαγος με 18.000 κατοίκους, έλαβε το πρώτο φορτίο με εμβόλια της Moderna το Σάββατο. Οι εμβολιασμοί άρχισαν την επόμενη ημέρα.

Το πρώτο φορτίο περιλαμβάνει 2.800 εμβόλια, τα οποία θα χορηγηθούν σε δύο δόσεις, με απόσταση 28 ημερών. Πρώτα θα εμβολιαστούν υγειονομικοί, βασικοί αξιωματούχοι και ευάλωτες ομάδες.

Πάντως, το Παλάου δεν έχει ούτε ένα καταγεγραμμένο κρούσμα ή θάνατο μέχρι στιγμής.

Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται στην Ασία και τον Ειρηνικό, το Παλάου ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους. Τα σύνορα έκλεισαν εντελώς το Μάρτιο και ο πληθυσμός άρχισε να υποβάλλεται σε τεστ κορωνοϊού έως τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο ιός έμεινε έξω από τη χώρα.

Το Παλάου, που είναι ανεξάρτητο κράτος σε ελεύθερη σύνδεση με την Ουάσιγκτον, έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα εμβολιασμών των ΗΠΑ, γνωστό ως Operation Warp Speed.

Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό στο Παλάου, αλλά στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιάσει το 80% του πληθυσμού. Τα αρχικά σχέδια για ολοκλήρωση των εμβολιασμών έως το Μάιο αναμένεται να πάρουν κάποια παράταση, λόγω της αργής διανομής των εμβολίων από τις ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News