Κόσμος Παρασκευή 24/02/2023, 20:08
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Bezos λαμβάνει την υψηλότερη γαλλική τιμή σε ιδιωτική τελετή με τον Μακρόν

Ο Bezos λαμβάνει την υψηλότερη γαλλική τιμή σε ιδιωτική τελετή με τον Μακρόν

Ο ιδρυτής της Amazon.com Inc. Τζεφ Μπέζος έλαβε την υψηλότερη τιμή της Γαλλίας σε μια ιδιωτική τελετή που φιλοξενήθηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. 

Ο Μακρόν, ο οποίος έχει προωθήσει την τεχνολογική βιομηχανία της χώρας, παρέδωσε προσωπικά στον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου το βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής, δήλωσαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή η εκδήλωση ήταν ιδιωτική.

Η φίλη του Μπέζος, Λόρεν Σάντσεζ, δημοσίευσε την Κυριακή στο Instagram μια φωτογραφία του ζευγαριού με φόντο τον Πύργο του Άιφελ που έγραφε: «Η πιο μαγική μέρα που σε γιορτάζουμε περιτριγυρισμένοι από φίλους και οικογένεια».

Εκπρόσωποι της Amazon αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ και η γαλλική προεδρία δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό. 

Η Λεγεώνα της Τιμής, που ιδρύθηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1802, είναι μια σπάνια διάκριση για έναν ξένο και δεν δημοσιοποιείται απαραίτητα όταν δίνεται σε μη Γάλλο πολίτη. Μπορεί να δοθεί σε ξένους που έχουν προσφέρει «πολιτιστικές ή οικονομικές υπηρεσίες στη Γαλλία ή έχουν προωθήσει σκοπούς που υπερασπίζεται», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γραφείου της Λεγεώνας της Τιμής.

Ορισμένοι από την αριστερή αντιπολίτευση επέκριναν τον Μακρόν για την οπτική της απονομής της διάκρισης στον δισεκατομμυριούχο την ίδια ημέρα που σε όλη τη χώρα γίνονταν διαδηλώσεις κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της κυβέρνησης. Η Amazon, η οποία απασχολεί περίπου 15.000 υπαλλήλους στη Γαλλία, έχει επίσης αποτελέσει κατά καιρούς στόχο εργατικών κινητοποιήσεων. Τα συνδικάτα οργάνωσαν απεργίες και διαμαρτυρίες την Black Friday σε 18 αποθήκες της Amazon στη Γαλλία και τη Γερμανία πέρυσι, ενώ ορισμένα από τα σχέδια της εταιρείας για την κατασκευή νέων αποθηκών στη χώρα έχουν μπλοκαριστεί από ακτιβιστές για οικολογικούς, οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. 

Ο Μπέζος τιμήθηκε επίσημα με τη Λεγεώνα της Τιμής υπό τον τότε πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί πριν από μια δεκαετία, αλλά δεν την είχε παραλάβει ποτέ αυτοπροσώπως, είπαν οι άνθρωποι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Ελιζέ στο Παρίσι, ο Μακρόν αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η γαλλική κυβέρνηση για την ενθάρρυνση της βιομηχανίας τεχνολογίας. Αυτό περιλαμβάνει περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσια κονδύλια που αποσκοπούν στη χρηματοδότηση καινοτόμων τομέων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική τεχνολογία, και άλλα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που σχεδιάζονται για τη δεύτερη φάση του προγράμματός του “Γαλλία 2030”. 

Ο Μπέζος, 59 ετών, έρχεται να προστεθεί στη λίστα μετά τον ιδρυτή της Microsoft Corp. Μπιλ Γκέιτς και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της Στιβ Μπάλμερ, στους οποίους απονεμήθηκε το βραβείο το 2017 και το 2011 αντίστοιχα. Ο Γκέιτς έλαβε την τιμή μαζί με την πρώην πλέον σύζυγό του, Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, για το έργο τους στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Στους προηγούμενους ξένους αποδέκτες περιλαμβάνονται επίσης οι μουσικοί Bob Dylan και Paul McCartney.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News