Κόσμος Κυριακή 19/02/2023, 22:43
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Ζελένσκι

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Ζελένσκι

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή στην οποία συζήτησαν θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένων των κοινών αποφάσεων, όπως τις χαρακτήρισε ο Ουκρανός ηγέτης, ενόψει της επετείου της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα του αυτή την εβδομάδα.

Η επικοινωνία των δύο ανδρών ακολουθεί τη δέσμευση των δυτικών ηγετών στη διάσκεψη στο Μόναχο να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία απέναντι στις τελευταίες στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι, στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του, δήλωσε ότι ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο «για την κατανόηση των αναγκών μας και για την από κοινού έκφραση ότι δεν μπορούμε να χάσουμε καμία ευκαιρία ή ούτε μία εβδομάδα στην άμυνά μας κατά της ρωσικής επίθεσης».

«…Συζητήσαμε επίσης σημαντικές αποφάσεις που σχεδιάζουμε για αυτή την εβδομάδα -για το έτος της αντίστασής μας»

Το γραφείο του Μακρόν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις πρόσφατες επισκέψεις του Ζελένσκι στο Λονδίνο, το Παρίσι και στις Βρυξέλλες και ότι ο Μακρόν επιβεβαίωσε στον Ζελένσκι την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για περισσότερες στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν επιβεβαίωσε επίσης στον Ζελένσκι την υποστήριξή του σε μια ειρηνευτική πρόταση 10 σημείων για την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος τον ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ότι ενώ η Γαλλία επιθυμεί να ηττηθεί η Ρωσία στην Ουκρανία, η Γαλλία δεν θέλει να συντρίψει τη Ρωσία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News