Κόσμος Κυριακή 19/02/2023, 17:57
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία: Στην ατζέντα και η προσφορά των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία: Στην ατζέντα και η προσφορά των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στην Τουρκία την Κυριακή για επίσημη επίσκεψη και συζητήσεις για το πώς η Ουάσινγκτον μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω την Άγκυρα, καθώς αντιμετωπίζει τις συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν επίσης οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ, τις οποίες η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επικυρώσει, λέγοντας ότι η Στοκχόλμη ειδικότερα έχει φιλοξενήσει αυτό που αποκαλεί μέλη τρομοκρατικών ομάδων. Η Άγκυρα ανέφερε πρόσφατα ότι θα εγκρίνει μόνο τη Φινλανδία.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης προσγειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, στη νότια επαρχία των Αδάνων της Τουρκίας, απ’ όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει περιήγηση με ελικόπτερο στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μπλίνκεν θα έχει περαιτέρω διμερείς συνομιλίες στην Άγκυρα τη Δευτέρα.

Αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν τον προγραμματισμό.

Μετά τον σεισμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει μια ομάδα έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, μαζί με ιατρικές προμήθειες, μηχανήματα διάσπασης σκυροδέματος και πρόσθετη χρηματοδότηση 85 εκατ. δολαρίων για ανθρωπιστική βοήθεια που καλύπτει και τη Συρία.

Η πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία ως υπουργού Εξωτερικών ήταν στα σκαριά εδώ και καιρό, αλλά, τελικά, πραγματοποιείται δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ορισμένους προκατόχους του, όπως η Χίλαρι Κλίντον και ο Ρεξ Τίλερσον, οι οποίοι πραγματοποίησαν την επίσκεψη εντός των τριών πρώτων μηνών της θητείας τους.

Η καθυστέρηση, λένε οι αναλυτές, δείχνει τον τεταμένο χαρακτήρα της σχέσης, η οποία έχει χαλάσει ιδιαίτερα από το 2019, όταν η Άγκυρα απέκτησε ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαινέσει την Τουρκία για ορισμένες από τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξακολουθούν να ανησυχούν για τη στενή σχέση της με τη Μόσχα, λένε οι ειδικοί.

Αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν πέρυσι να ενταχθούν στο διατλαντικό αμυντικό σύμφωνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Τουρκία και έκτοτε προσπαθούν να κερδίσουν την υποστήριξή της.

Η Άγκυρα θέλει ιδίως το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να ακολουθήσουν πιο σκληρή γραμμή κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και μια άλλη ομάδα που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο Ερντογάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι ανοιχτός στο να επικυρώσει μόνο την αίτηση του Ελσίνκι.

Με τις αιτήσεις ένταξης συνδέεται η επιθυμία της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16. Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει αντιταχθεί σε μια πώληση εκτός εάν η Άγκυρα δώσει το πράσινο φως για την ενταξιακή διαδικασία της Σκανδιναβίας, τουλάχιστον.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν επανέλαβε αυτό το μήνυμα το Σάββατο, λέγοντας ότι το να επιτραπεί στη Φινλανδία να ενταχθεί στη συμμαχία από μόνη της δεν θα ήταν αρκετό.

«Δεν θα υπάρξει μεταφορά των F-16 αν ο Ερντογάν συνεχίσει να αρνείται την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Δεν θα μπορέσει μόνο με τη Φινλανδία να έχει έγκριση για τα F-16 και νομίζω ότι αυτό είναι ένα ευρύ κλίμα», δήλωσε ο Βαν Χόλεν σε συνέντευξή του.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υποστηρίζει την πώληση. Αν και απέφυγε να συνδέσει τα δύο θέματα, αναγνώρισε ότι η έγκριση για τις σκανδιναβικές χώρες θα είχε θετικό αντίκτυπο μεταξύ των μελών του Κογκρέσου.

Η Τουρκία έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι τα θέματα θεωρούνται όλο και περισσότερο συνδεδεμένα. Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ελπίζει ότι η συμφωνία για τα F-16 δεν θα γίνει όμηρος της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News