Κόσμος Κυριακή 19/02/2023, 16:51
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε κτίριο στο κέντρο της Δαμασκού

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε κτίριο στο κέντρο της Δαμασκού

Ισραηλινός πύραυλος χτύπησε νωρίς το πρωί της Κυριακής ένα κτίριο στην κεντρική συνοικία της Δαμασκού Καφρ Σούσα, κοντά σε ένα αυστηρά φυλασσόμενο συγκρότημα ασφαλείας κοντά σε ιρανικές εγκαταστάσεις, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, δήλωσαν μάρτυρες και αξιωματούχοι.

Το χτύπημα, ένα σπάνιο χτύπημα με στόχο μια κατοικημένη περιοχή στην καρδιά της πόλης, προκάλεσε ζημιές σε πολλά κτίρια στην πυκνοκατοικημένη συνοικία κοντά στην πλατεία Ομαγιάντ.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Επικαλούμενα συριακή στρατιωτική πηγή, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές με στόχο διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας λίγο μετά τα μεσάνυχτα, προκαλώντας πέντε θανάτους και 15 τραυματισμούς μεταξύ των αμάχων.

«Προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά σπίτια αμάχων και υλικές ζημιές σε πολλές γειτονιές στη Δαμασκό και στην περιοχή της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συριακός στρατός.

Συριακές στρατιωτικές πηγές που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους δήλωσαν ότι αντιαεροπορικές ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από το όρος Κασιούν για να αντιμετωπιστεί η ισραηλινή επίθεση έπληξαν πολλές άλλες τοποθεσίες, μεταξύ άλλων κοντά στην ιστορική ακρόπολη της πρωτεύουσας.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν το πλήγμα στο υπόγειο του κτιρίου στην Καφρ Σούσα είχε στόχο κάποιο συγκεκριμένο άτομο.

Δύο δυτικές πηγές πληροφοριών δήλωσαν ότι ο στόχος ήταν ένα κέντρο εφοδιασμού στο κτίριο που διοικείται από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC).

Οι στενοί σύμμαχοι της Συρίας, η Ρωσία και το Ιράν, η στρατιωτική υποστήριξη των οποίων βοήθησε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να αντιστρέψει τη ροή του πολέμου υπέρ του, δήλωσαν αμφότεροι ότι καταδίκασαν έντονα τα πλήγματα, προειδοποιώντας ότι απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα.

Σημειώνεται ότι ο κορυφαίος διοικητής της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ Ιμάντ Μουχνίγια σκοτώθηκε το 2008 σε βομβιστική επίθεση στην Καφρ Σούσα, μια περιοχή με έντονη αστυνόμευση, όπου σύμφωνα με τους κατοίκους βρίσκονται αρκετές ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου και ενός σημαντικού πολιτιστικού κέντρου.

Αν και οι αξιωματούχοι σπάνια αναγνωρίζουν την ευθύνη για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων ύποπτων για μεταφορά όπλων και αναπτύξεων προσωπικού στη γειτονική Συρία που υποστηρίζονται από το Ιράν εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Το Ισραήλ έχει επίσης εντείνει τους τελευταίους μήνες τα πλήγματα σε συριακά αεροδρόμια και αεροπορικές βάσεις για να διαταράξει την αυξανόμενη χρήση από το Ιράν των εναέριων γραμμών εφοδιασμού για την παράδοση όπλων σε συμμάχους στη Συρία και τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της, υποστηριζόμενης από το Ιράν, Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Τα πλήγματα αποτελούν μέρος της κλιμάκωσης μιας σύγκρουσης, στόχος της οποίας ήταν να επιβραδύνει την αυξανόμενη κυριαρχία του Ιράν στη Συρία, λένε ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Οι πολιτοφυλακές του Ιράν, με επικεφαλής τη Χεζμπολάχ, έχουν πλέον την εξουσία σε τεράστιες περιοχές στην ανατολική, νότια και βορειοδυτική Συρία και σε αρκετά προάστια γύρω από την πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχει ποτέ αναγνωρίσει δημοσίως ότι ιρανικές δυνάμεις δρουν για λογαριασμό του στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, λέγοντας ότι η Τεχεράνη έχει μόνο στρατιωτικούς συμβούλους στο έδαφος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Ανατολική Ιερουσαλήμ: 13χρονος ο δράστης της νέας επίθεσης

Ισραήλ: Ο στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του στη Δυτική Όχθη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News