Κόσμος Κυριακή 12/02/2023, 22:20
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Νέος Πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Οι πρώτες δηλώσεις

Κύπρος: Νέος Πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Οι πρώτες δηλώσεις

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νικητής του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, απέναντι στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε: «Πήρα αρκετά μηνύματα από τ/κ συμπατριώτες μας. Είχα την ευκαιρία να μεταφέρω την πεποίθησή μου ότι η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό δεν μπορεί να αποτελεί λύση. Η επανένωση της πατρίδας μας αποτελεί για μένα ύψιστη προτεραιότητα. Η πρώτη μου επίσκεψη θα είναι στην Αθήνα».

Αναφερόμενος στα μέλη του επιτελείου του τόνισε πως ήταν «από την αρχή οι πρωταγωνιστές».

«Από αύριο ξεκινώ τις συναντήσεις σε σχέση με τον καθορισμό του υπουργικού συμβουλίου. Θα ζητήσω να δω τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσω για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου και να ανταλλάξω απόψεις», πρόσθεσε.

Σχετικά με το αν επικοινώνησε με τον τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δήλωσε: «Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει επικοινωνίες με τ/κ συμπατριώτες μας. Το ξεκάθαρο μήνυμα είναι να εργαστούμε μαζί τους για να σπάσει το αδιέξοδο. Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί λύση του Κυπριακού».

 

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν πριν από λίγη ώρα ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος απευθυνόμενος προς τον κ. Χριστοδουλίδη ανέφερε: «Το ΔΗΚΟ θέλει να σε ευχαριστήσει γιατί δικαίωσες την απόφασή μας. Μας έκανες περήφανους, στην υποψηφιότητα σου είδαμε ένα άτομο που θέλει να φέρει ένα νέο ύφος στην πολιτική. Οι προκλήσεις που μας φέρνει η επόμενη μέρα είναι σημαντικές, δύσκολες και πρέπει να μας βρει ενωμένους. Θέλουμε να σε διαβεβαιώσουμε ότι το ΔΗΚΟ έδωσε την ψυχή του για να σε εκλέξει σήμερα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα δώσουμε τη ψυχή μας για να στηρίξουμε την κυβέρνησή σου. Η λαϊκή στήριξη που έχεις λάβει σήμερα να σε οδηγήσει στο να φέρεις καλύτερες μέρες στον τόπο μας».

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Να σας ευχαριστήσω για την ουσιαστική στήριξη. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα και θα ήθελα απόψε να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνω το παν για να είστε περήφανοι για την επιλογή που κάνατε. Για εμάς η πραγματική προσπάθεια ξεκινά την 1η Μαρτίου και είμαι σίγουρος ότι θα έχω τη στήριξη του ΔΗΚΟ. Μέσα από τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις προσδοκίες της κυπριακής κοινωνίας».

 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι πλέον ο 8ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαδέχεται τον Νίκο Αναστασιάδη, αφού επικράτησε με 51.92% (204.680 ψήφους) έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη που εξασφάλισε το 48,08 % (189.522 ψήφους).

Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκέντρωσαν:

  • N. Χριστοδουλίδης 51,92% (204.680 ψήφους)
  • A. Μαυρογιάννης 48,08 % (189.522 ψήφους)

Εγγεγραμμένοι: 561.273
Ψήφισαν: 406.616 (72,45%)
Αποχή: 154.657 (27,55%)
Έγκυρα: 394.202 (96,95%)
Άκυρα: 8.428 (2,07%)
Λευκά: 3.986 (0,98%)

 

Μαυρογιάννης: Η Κύπρος πάντα θα μας ενώνει – Δεν προτίθεμαι να συνεχίσω στο πολιτικό σκηνικό

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έδωσε συγχαρητήρια στον Νίκο Χριστοδουλίδη γα τη νίκη του και τόνισε πως «η Κύπρος πάντα θα μας ενώνει». «Απόψε τελειώνει ένα μακρύ αλλά ωραίο ταξίδι. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους μου, τους συνεργάτες και την οικογένειά μου. Το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, το ΑΚΕΛ. Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες για μια μεγάλη αλλαγή. Να συγχαρώ τον Ν. Χριστοδουλίδη. Η Κύπρος πάντα θα μας ενώνει. Παραμένω ενεργός στον αγώνα. Δεν προτίθεμαι να συνεχίσω στο πολιτικό σκηνικό. Θα παραμείνω ενεργός πολίτης. Η μέρα αύριο θα με βρει σπίτι μου», δήλωσε ο κ. Μαυρογιάννης.

Στεφάνου: Από 1η Μαρτίου θα είμαστε αντιπολίτευση

Στις πρώτες του δηλώσεις ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε: «Θέλω να συγχαρώ τον Ν. Χριστοδουλίδη και να του ευχηθώ μια παραγωγική θητεία. Ήταν μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη. Δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό και σε αυτό συνέβαλε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Αισθάνομαι την ανάγκη να τον συγχαρώ. Είμαι βέβαιος ότι οι δρόμοι μας θα ξανασυναντηθούν. Η επόμενη μέρα θα αποτελέσει σημείο επανεκκίνησης για το κόμμα μας. Οι εκλογές έχουν αποδείξει ότι η Αριστερά είναι εδώ, δυνατή, ενωμένη. Από την 1η Μαρτίου θα είμαστε αντιπολίτευση».

Νεοφύτου: Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λογαριάζει στη στήριξη του ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε: «Συγχαρητήρια στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Επικοινωνήσαμε με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Δεν χρειάζεται η συμμετοχή στην κυβέρνηση για να συμπεριφέρεσαι υπεύθυνα για τον τόπο σου. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λογαριάζει στη στήριξη του ΔΗΣΥ».

Παπαδόπουλος: Tο ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να συμβάλλει εποικοδομητικά στη χάραξη πολιτικής

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε: «Σήμερα κέρδισε η ενότητα. Θερμά συγχαρητήρια στον Νίκο Χριστοδουλίδη, την κυπριακή κοινωνία και τους πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους που αγκάλιασαν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ν. Χριστοδουλίδη. Αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα. Σε αυτή την καινούργια μέρα το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να συμβάλλει εποικοδομητικά στη χάραξη πολιτικής και στην εξεύρεση λύσεων για επίλυση προβλημάτων του τόπου. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι».


Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχεται συγχαρητήρια τηλεφωνήματα για τη νίκη του στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Επικοινωνία της Κατ. Σακελλαροπούλου με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του.

Η πρόεδρος τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα και επισήμανε ότι η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα είναι εγγύηση για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Η κ. Σακελλαροπούλου προσκάλεσε τον κ. Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί την Αθήνα, όταν το επιτρέψει το πρόγραμμά του.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Ν. Χριστοδουλίδη 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη είχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του και τον προσκάλεσε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα.

 

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχάρη τον Νίκο Χριστουδουλίδη για την εκλογή του ως νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά του. Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιεί ο Ν. Δένδιας σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον φίλο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον συνεχάρην για την εκλογή του ως νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ευχήθηκα καλή επιτυχία στα καθήκοντά του».

Τα συγχαρητήριά της εξέφρασε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 


Το βιογραφικό του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία για πάνω από είκοσι χρόνια. Ως διπλωμάτης, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως υπουργός Εξωτερικών, πόστα από τα οποία αποκόμισε γνώσεις, εμπειρίες και ικανότητες.

Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1973 στην Πάφο. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.

Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977–1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021).

Είναι παντρεμένος με την Φιλίππα Καρσερά με την οποίαν έχουν τέσσερις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News