Κόσμος Δευτέρα 4/01/2021, 17:06
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Κριτική κατά της Κομισιόν για τα εμβόλια

Κριτική κατά της Κομισιόν για τα εμβόλια

Επικρίσεις δέχεται η Κομισιόν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, την ώρα που τα κρούσματα ανεβαίνουν και οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης αναγκάζονται να παρατείνουν τα lockdowns.

«Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί ένα πολύ καλό εμβόλιο φτιάχνεται στη Γερμανία αλλά χορηγείται γρηγορότερα αλλού», είπε ο Μάρκους Σόντερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας, σε συνέντευξή του. Πραγματικά, το εμβόλιο της γερμανικής BioNTech και της αμερικανικής Pfizer δημιουργήθηκε στη Γερμανία, αλλά εγκρίθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ πριν να πάρει το πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, είπε στον γερμανικό Τύπο το Σαββατοκύριακο ότι «η διαδικασία στην Ευρώπη σίγουρα δεν ήταν τόσο γρήγορη και ξεκάθαρη όσο σε άλλες χώρες».

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία έχει εγκρίνει δύο ακόμα εμβόλια, όμως η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή European Medicines Agency δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τα σκευάσματα της AstraZeneca ή της Moderna.

Την ώρα που τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ευρώπη ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια, η Κομισιόν δέχεται επικρίσεις όχι μόνο για τις καθυστερήσεις στην έγκριση των εμβολίων, αλλά και γιατί δεν αγόρασε περισσότερες δόσεις.

«Η Κομισιόν πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πώς θα καλύψει τις ελλείψεις στα εμβόλια που αγόρασε για την Ένωση;», έγραψε ο ευρωβουλευτής Λούις Γκαρικάνο, σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Κομισιόν έχει υπογράψει έξι συμβόλαια με φαρμακοβιομηχανίες, για λογαριασμό των χωρών μελών της Ε.Ε. Κάθε χώρα θα λάβει τον  ίδιο αριθμό δόσεων, αναλογικά με τον πληθυσμό της, την ίδια στιγμή.

Συγκεκριμένα, η Ε.Ε.  έχει συμφωνήσει να αγοράσει 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, με δικαίωμα αγοράς άλλων 100 εκατ. δόσεων. Επίσης, έχει συμβόλαιο για 300 εκατ. δόσεις με την AstraZeneca, με οψιόν για άλλες 100 εκατ. δόσεις. Με τη Moderna, έχει συμφωνήσει να αγοράσει 80 εκατ. δόσεις, με δικαίωμα για άλλα 80 εκατομμύρια. Η Ε.Ε. έχει περισσότερους από 447 εκατ. κατοίκους.

«Το Ισραήλ, μία χώρα με μόλις το ένα 50ό του πληθυσμού της Ε.Ε., έχει εμβολιάσει περισσότερους από τους πολίτες της από ό,τι όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μαζί. Κυρία πρόεδρε, πώς είναι δυνατόν αυτό;», ρωτά ο Γκαρικάνο στην επιστολή του προς την φον ντερ Λάιεν.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η Επιτροπή «είναι πολύ εστιασμένη στη διασφάλιση της καλής υλοποίησης της στρατηγική μας. Η Κομισιόν έχει κατανοήσει από πολύ, πολύ νωρίς ότι τόσο η αγορά των εμβολίων όσο και η διαδικασία του εμβολιασμού θα είναι μεγάλες προσπάθειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News