Κόσμος Σάββατο 11/02/2023, 15:02
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πάνω από 21.000 οι νεκροί του σεισμού – Μη κατοικήσιμα εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια

Τουρκία: Πάνω από 21.000 οι νεκροί του σεισμού – Μη κατοικήσιμα εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια

Δράση εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και άλλα εγκλήματα στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές πρόκειται να αναλάβει η κυβέρνηση της Τουρκίας, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια σύσκεψης στις πληγείσες περιοχές, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι οι νεκροί στη χώρα του υπερβαίνουν τους 21.000, ενώ τόνισε πως έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ανέφερε επιπλέον ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια είναι μη κατοικήσιμα στη νότια Τουρκία και ότι οι αρχές θα ξεκινήσουν σύντομα τη διαδικασία ανοικοδόμησης. «Έχουμε προγραμματίσει να ξαναχτίσουμε εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια», είπε και συμπλήρωσε: «Θα αρχίσουμε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες».

Των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου σε ό,τι αφορά τις λεηλασίες, προηγήθηκε η απόφαση της Αυστρίας να αναστείλει τις επιχειρήσεις διάσωσης  λόγω της επιδείνωσης της «κατάστασης ασφαλείας», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της μονάδας. «Υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ ομάδων», είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Δύο γυναίκες ανασύρθηκαν ζωντανές 122 ώρες μετά τον σεισμό

Διασώστες στην Τουρκία ανέσυραν δύο γυναίκες ζωντανές από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων όπου παρέμειναν επί 122 ώρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Περίπου 24.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς.

Μία από τις διασωθείσες, η 70χρονη Μενεκσέ Ταμπάκ, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένα κτίριο στην επαρχία Καχραμανμαράς και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Στο Ντιγιάρμπακιρ ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια κτιρίου η 55χρονη Μασαλάχ Τσιτσέκ, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Κατέληξε 40χρονη που είχε απεγκλωβιστεί χθες

Την ίδια ώρα, μία γυναίκα κατέληξε μια ημέρα μετά τον απεγκλωβισμό της από τα συντρίμμια ενός σπιτιού που κατέρρευσε από τον σεισμό στη νότια Τουρκία, όπου βρισκόταν καταπλακωμένη επί 104 ώρες, είπαν διασώστες.

Γερμανοί διασώστες ανέσυραν την 40χρονη Ζεϊνέπ Καχραμάν από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στην πόλη Κιριχάν της νότιας Τουρκίας χθες Παρασκευή. «Μόλις πληροφορηθήκαμε από τον αδελφό και την αδελφή της Ζεϊνέπ ότι δυστυχώς πέθανε στο νοσοκομείο» δήλωσε ο Στίβεν Μπάγερ, ο αρχηγός της γερμανικής Διεθνούς Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης.

Με κάποιους διασώστες να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους και να παρηγορεί ο ένας τον άλλον, ο γιατρός της ομάδας είπε ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι κατά το πρώτο 48ωρο έπειτα από μια τόσο πολύπλοκη διάσωση.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News