Κόσμος Πέμπτη 19/01/2023, 20:53
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πάνω από 1 εκατ. άτομα στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Πάνω από 1 εκατ. άτομα στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό

Συνολικά 1,12 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν την Πέμπτη στις πανεθνικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία για να διαδηλώσουν κατά των σχεδίων μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 80.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση στο Παρίσι.

Τα εργατικά συνδικάτα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των διαδηλωτών σε δύο εκατομμύρια.

Στο Παρίσι, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων όταν δέχθηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους, στο περιθώριο της πορείας διαμαρτυρίας. Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό προβλέπει τη συνταξιοδότηση στα 64 έτη, από 62 που ίσχυε μέχρι τώρα. Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάζει επίσημα το νομοσχέδιο για τις συντάξεις τη Δευτέρα και θα οδηγηθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί εν μέρει από την κλίμακα και τη διάρκεια των απεργιών και των διαμαρτυριών.

«Να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, όχι η ηλικία συνταξιοδότησης», έγραφε ένα μεγάλο πανό που κρατούσαν οι απεργοί στην κορυφή της πορείας στην πόλη Τουρ.

Στην απεργία συμμετείχαν οι μηχανοδηγοί των τρένων, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, οι οδηγοί των λεωφορείων, οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και σχεδόν το 45% του προσωπικού της εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF.

Το συνδικάτο CFDT προανήγγειλε νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων για τις 31 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι με παρατεταμένες απεργίες εναντιώθηκαν στην τελευταία προσπάθεια του Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης το 2019 και τελικά την απέσυρε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας της COVID-19.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News