Κόσμος Τετάρτη 18/01/2023, 07:34
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν τερματίζει σειρά συμφωνιών με το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο Πούτιν τερματίζει σειρά συμφωνιών με το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να ανακοινώσει τον τερματισμό της ισχύος διαφόρων συμφωνιών με το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι οποίες είχαν ενσωματωθεί στη ρωσική νομοθεσία.

Πρόκειται -μεταξύ άλλων- για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το προβλέπει νόμος που κατατέθηκε από την κυβέρνηση του κ. Πούτιν στο ρωσικό κοινοβούλιο χθες Τρίτη. Η έγκρισή του θεωρείται τυπική διαδικασία.

Την περασμένη εβδομάδα προέκυψε ότι η κυβέρνηση του κ. Πούτιν κατέθεσε στην κρατική Δούμα (την κάτω Βουλή της Ρωσικής Ομοσπονδίας) νομοσχέδιο που αποκηρύσσει τις Συμβάσεις Αστικού ή Ποινικού Δικαίου για τη Διαφθορά του Συμβουλίου της Ευρώπης κι έχει σκοπό η χώρα να αποχωρήσει από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), που επιβλέπει την εφαρμογή τους.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έπαψε τυπικά να εφαρμόζεται στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο. Η Μόσχα αποχώρησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης όταν ο θεσμός του Στρασβούργου ανακοίνωσε πως η Ρωσία επρόκειτο να αποπεμφθεί, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, εκκρεμοδικούν διάφορες υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είχαν αρχίσει να εξετάζονται προτού η Ρωσία να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Δυνάμει της Σύμβασης, το ρωσικό κράτος είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει τις όποιες αποφάσεις του ΕΔΑΔ για τις εκκρεμοδικίες.

Η Μόσχα έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν θα συμμορφωθεί.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News