Κόσμος Δευτέρα 16/01/2023, 21:16
ΚΟΣΜΟΣ

Άντριου Τέιτ: Έρευνες σε ακίνητα, κατάσχεση αυτοκινήτων – Ο στόχος των ρουμανικών Αρχών

Η αστυνομία επιχειρεί να διασταυρώσει αν ο Τέιτ προσέλκυε γυναίκες στη Ρουμανία με ψευδείς υποσχέσεις

Άντριου Τέιτ: Έρευνες σε ακίνητα, κατάσχεση αυτοκινήτων – Ο στόχος των ρουμανικών Αρχών

Η ρουμανική αστυνομία διευρύνει τις έρευνές της για τον πρώην αθλητή του kickboxing Άντριου Τέιτ, κατάσχοντας ένα «στόλο» πολυτελών αυτοκινήτων από το συγκρότημά του στο Βουκουρέστι, μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Οι αρχές έκαναν έφοδο σε ακόμη επτά ακίνητα – συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατα ανακαινισμένης βίλας με θέα τα Καρπάθια Όρη.

Η κατάσχεση των αυτοκινήτων θεωρείται από πολλούς ένδειξη πως οι ρουμανικές αρχές προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα της υπόθεσης, την εξασφάλιση περιουσιακών στοιχείων ως εγγύηση έναντι πιθανών απαιτήσεων αποζημίωσης από τα φερόμενα θύματα – σε περίπτωση που ο Άντριου Τέιτ ή ο αδελφός του Τριστάν βρεθούν ένοχοι για εμπορία ανθρώπων.

Οι έφοδοι σε επτά ακόμη ακίνητα την περασμένη εβδομάδα καταδεικνύουν πως οι ερευνητές επεκτείνουν την έρευνά τους για την ανεύρεση ενοχοποιητικών αποδεικτικών στοιχείων.

Στην πόλη Comarnic, η βίλα του Τέιτ (στην οποία η αστυνομία έκανε έφοδο την Πέμπτη) δεσπόζει πάνω από τα γειτονικά σπίτια. Γείτονες που επικαλείται το BBC μεταφέρουν πως το ακίνητο ανακαινίστηκε πλήρως πέρυσι και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από λίγους μήνες. Το πώς ο Άντριου Τέιτ απέκτησε τα χρήματά του αποτελεί βασικό ζητούμενο της έρευνας.

Η αστυνομία επιχειρεί να διασταυρώσει αν ο Τέιτ προσέλκυε γυναίκες στη Ρουμανία με ψευδείς υποσχέσεις για σοβαρή σχέση ή γάμο, και στη συνέχεια τις χειραγωγούσε ή τις υποχρέωνε να εργαστούν γι’ αυτόν ως μοντέλα, σε chat rooms ενηλίκων. Οι αρχές εξετάζουν επίσης την καταγγελία για βιασμό που έκανε μία εκ των μαρτύρων. 

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι έξι γυναίκες θεωρούνται πιθανά θύματα.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο από τις γυναίκες διέψευσαν δημοσίως τα σενάρια κακομεταχείρισης από τους αδελφούς Τέιτ. Οι γυναίκες – οι οποίες έχουν τατουάζ «Ιδιοκτησία του Τέιτ» και «Κορίτσι του Τέιτ» – εργάζονταν στο συγκρότημα στο Βουκουρέστι, όπου ο Άντριου Τέιτ ζούσε με τον αδελφό του άλλα μοντέλα.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Antena 1 της Ρουμανίας, μία εξ αυτών ισχυρίστηκε πως οι γυναίκες ήταν «καλές φίλες» με τους αδελφούς Tate και πως έκανε τατουάζ στο χέρι της το «Κορίτσι του Τέιτ» από «σεβασμό προς αυτούς». Η άλλη γυναίκα υποστήριξε ότι δεν είχε δει ποτέ τον Άντριου Τέιτ ή τον αδελφό του Τρίσταν να είναι επιθετικοί ή αγενείς.

Προς το παρόν παραμένει ασαφές τι στοιχεία έχουν συγκεντρώσει οι ερευνητές αλλά η Μιχαέλα Ντράγκους, εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων στη Ρουμανία, σχολιάζει ότι η υπόθεση στέλνει ήδη ένα ηχηρό μήνυμα τόσο στους διακινητές όσο και στα θύματα.

«Το γεγονός ότι η δικαιοσύνη αποφάσισε να θέσει υπό κράτηση τα αδέρφια, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής φάσης, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα», εκτιμά η ίδια.

Σε ένα από τα βίντεό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Άντριου Τέιτ υποστήριζε ότι ένας από τους λόγους που μετακόμισε στη Ρουμανία το 2017 ήταν το κίνημα #metoo. «Οι άνθρωποι λένε: “Ω, είσαι βιαστής”. Όχι, δεν είμαι βιαστής, αλλά μου αρέσει η ιδέα ότι μπορώ να κάνω ό,τι θέλω, μου αρέσει να είμαι ελεύθερος (…) Αν πάει στη [ρουμανική] αστυνομία και πει: “Με βίασε χθες”, θα ρωτήσουν “Έχεις αποδείξεις; Υπάρχουν αποδείξεις από κάμερες ασφαλείας;”» ακουγόταν να λέει σε ένα από τα βίντεό του, ο ύποπτος για εμπορία ανθρώπων και βιασμό. 

«Τίποτα από αυτά δεν αποτελεί απόδειξη ότι ο Τέιτ εμπλέκεται σε εμπορία ανθρώπων ή βιασμό, αλλά η εκτίμησή του για τη στάση της Ρουμανίας απέναντι στα σεξουαλικά εγκλήματα δεν είναι λανθασμένη», σχολιάζει Λόρα Στεφάν, ειδική σε νομικά ζητήματα και εξέχουσα ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς που συνεργάζεται με το think tank “Expert Forum”.

«Η Ρουμανία έχει σοβαρό πρόβλημα με την εμπορία ανθρώπων και νομίζω ότι οι ρουμανικές αρχές έχουν καταλάβει ότι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί», εξηγεί. «Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί να ερευνούν μόνο μερικές κραυγαλέες περιπτώσεις, αλλά και να συνεργάζονται με τα θύματα και να τους παρέχουν υποστήριξη».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News