Κόσμος Κυριακή 15/01/2023, 17:36
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες στο Ντνίπρο – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς

Τουλάχιστον 25 είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί μετά το ρωσικό χτύπημα του Σαββάτου με τον δήμαρχο της πόλης να λέει ότι υπάρχουν λίγες ελπίδες να βρεθούν περισσότεροι επιζώντες

Ουκρανία: «Σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες στο Ντνίπρο – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς

«Ελάχιστες» είναι πιθανότητες να ανασυρθούν περισσότεροι επιζώντες από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας στην πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας, οι οποία επλήγη από ρωσική πυραυλική επίθεση χθες, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης στο Reuters.

Ο πρόεδρος Βολοντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ένα παιδί ήταν μεταξύ των 25 ανθρώπων που έχουν επιβεβαιωθεί ως τώρα ως νεκροί και ότι 73 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά. Τριάντα εννέα άνθρωποι έχουν διασωθεί, αλλά άλλοι 43 αγνοούνται, δήλωσε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν ότι άκουσαν ανθρώπους να φωνάζουν για βοήθεια κάτω από σωρούς συντριμμιών από την εννιαώροφη πολυκατοικία στην ανατολική κεντρική πόλη και χρησιμοποιούσαν στιγμές σιωπής για να μπορέσουν να κατευθύνουν τις έρευνές τους, καθώς οι παγωμένες θερμοκρασίες αυξάνουν τις ανησυχίες των διασωστών και μειώνουν τις ελπίδες να βρεθούν περισσότεροι επιζώντες

Μια ομάδα πυροσβεστών βρήκε μια ελαφρά ντυμένη γυναίκα ακόμη ζωντανή περισσότερες από 18 ώρες μετά την επίθεση. Τη μετέφεραν στην αγκαλιά τους σε ασφαλές μέρος. Δεκάδες κάτοικοι, νέοι και ηλικιωμένοι, παρακολουθούσαν με τρόμο από το δρόμο.

Ένα πτώμα είχε ανασυρθεί νωρίτερα από τους πυροσβέστες και ανασηκώθηκε από τα ερείπια σε φορείο με τη βοήθεια γερανού.

«Οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες τώρα είναι ελάχιστες», δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος του Ντνίπρο, Μπόρις Φιλάτοφ. Νομίζω ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι δεκάδες».

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε ότι η πολυκατοικία χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο Kh-22, ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα ακριβής και ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει την αεράμυνα για να τον καταρρίψει. Ο πύραυλος σοβιετικής εποχής αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για την καταστροφή πολεμικών πλοίων.

Ο Φιλάτοφ δήλωσε ότι καταστράφηκαν δύο κτίρια που περιλαμβάνουν δεκάδες διαμερίσματα.

Η Ρωσία εκτόξευσε δύο κύματα πυραύλων κατά της Ουκρανίας το Σάββατο, πλήττοντας στόχους σε όλη τη χώρα, καθώς μαίνονταν μάχες στο πεδίο της μάχης στις ανατολικές πόλεις Σολέδαρη και Μπαχμούτ.

Η Μόσχα, η οποία εισέβαλε τον περασμένο Φεβρουάριο, χτυπά τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον Οκτώβριο, προκαλώντας σαρωτικές διακοπές ρεύματος και διακοπές στην κεντρική θέρμανση και το τρεχούμενο νερό.

Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή σχετικά με τα χτυπήματα της προηγούμενης ημέρας, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε το Ντνίπρο ως συγκεκριμένο στόχο.

«Όλα τα καθορισμένα αντικείμενα χτυπήθηκαν. Οι στόχοι της επίθεσης επιτεύχθηκαν», ανέφερε.

Οι διασώστες εργάζονταν όλη τη νύχτα αναζητώντας επιζώντες. Το πρωί της Κυριακής, τους έβλεπε κανείς να χτυπούν μέσα από σωρούς από θρυμματισμένο σκυρόδεμα και στραπατσαρισμένο μέταλλο.

«Δύο δωμάτια στον δεύτερο όροφο παραμένουν πρακτικά άθικτα αλλά θαμμένα», δήλωσε στην τηλεόραση ο Oleh Kushniruk, αναπληρωτής διευθυντής του περιφερειακού τμήματος της Κρατικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας.

Εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει μόνο τους μισούς από τους πυραύλους κρουζ που είχε αναπτύξει στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του Σαββάτου.

«Αυτό δείχνει ότι εξακολουθούν να έχουν ορισμένα σχέδια», δήλωσε η εκπρόσωπος, Natalia Humeniuk. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News