Start Ups Σάββατο 14/01/2023, 19:59
START UPS

Ποιο είναι το προφίλ των Ελλήνων angel investors

Ποιο είναι το προφίλ των Ελλήνων angel investors

Οι επενδυτικοί άγγελοι (angel investors) διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην πρώιμη φάση ανάπτυξης των startups, παρέχοντας τα απαραίτητα κεφάλαια, την τεχνογνωσία, αλλά και αρκετές δυνατότητες για δικτύωση. Πρόκειται για ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση εταιρειών startups με δικά τους κεφάλαια και συχνά αναπτύσσουν μια προσωπική σχέση μαζί τους, σε ρόλο πολύτιμου συμβούλου. 

Πόσο ισχυρή είναι, ωστόσο, η παρουσία τους στη χώρα μας; Στοιχεία σχετικά με τη δραστηριότητα των angel investors στην Ελλάδα δείχνουν ότι έφτασε, το 2022, στο 10% των συνολικών επενδύσεων, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στις διεθνείς αγορές, κάτι που καθιστά επιτακτική, για το οικοσύστημά μας, την ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού που θα μετράει το αποτύπωμα και τον αντίκτυπο που έχει η παρουσία τους. Τα στοιχεία προέρχονται από τη μελέτη Startups in Greece 2022/2023 Report του Found.ation και του EIT Digital με βάση έρευνα της Dialectica. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται αποτύπωση του προφίλ των Ελλήνων επενδυτικών αγγέλων και της δραστηριότητάς τους (καθώς πρόκειται για ένα ολιγάριθμο και δυσπρόσιτο δημογραφικό γκρουπ), κάτι που θα προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον. 

Ηλικία, εμπειρία και πηγή πλούτου των Ελλήνων επενδυτικών αγγέλων

Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από τους ερωτηθέντες της έρευνας, το 74% των angel investors βρίσκεται στο ηλικιακό γκρουπ των 25-44 ετών, με την πλειονότητά τους να βρίσκεται πιο συγκεκριμένα στην ομάδα των 35-44. Οι υπόλοιποι είναι από 45 ετών και άνω, δείχνοντας ότι ο Έλληνας angel investor διαθέτει εμπειρία και είναι καθιερωμένος στον χώρο του, κάτι που παρέχει αξία στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (83%) από αυτούς αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες, αναδεικνύοντας, για ακόμη μια φορά, την αναγκαιότητα μεγαλύτερης ένταξης των γυναικών στο τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Όσον αφορά την κύρια πηγή πλούτου τους, οι περισσότεροι ερωτηθέντες απάντησαν ότι προέρχεται από τον μισθό τους, προσωπικά εισοδήματα και μερίσματα από δραστηριότητες στην Ελλάδα. 40% των αγγέλων επενδυτών σημείωσε επίσης ότι η κύρια πηγή πλούτου τους προέρχεται από δραστηριότητες και σε άλλες χώρες μαζί με την Ελλάδα. 

Σχετικά με το πόσες επενδύσεις έχουν πραγματοποιήσει, το 43% έχει προχωρήσει σε συνολικά 2-5, το 22% έχει επενδύσει σε 6-10 startups συνολικά, ενώ οι υπόλοιποι σε περισσότερες από 10 εταιρείες. Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει επενδύσει και σε funds εκτός από startups, άλλο ένα 25% έχει επενδύσει μόνο σε startups και οι υπόλοιποι έχουν επενδύσει σε startups αυτή τη στιγμή, αλλά είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε funds στο μέλλον. Από αυτές τις επενδύσεις, μάλιστα, το 60% έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Όσο για τις βιομηχανίες που έχουν δεχθεί την πλειονότητα των επενδύσεων είναι οι FinTech και EdTech ενώ ακολουθούν Retail/eCommerce και Agro/Food.

Πολύ περισσότερα χρήσιμα στοιχεία σχετικά με τους Έλληνες angel investors, αλλά και την ολοκληρωμένη έρευνα που σκιαγραφεί πλήρως το προφίλ τους θα βρείτε στο Startups in Greece report που δημοσιεύεται από το Found.ation με τη συνεργασία του EIT Digital. Πρόκειται για μία έκδοση που κυκλοφορεί για 6η συνεχή χρονιά, με σκοπό την καταγραφή των επενδυτικών ευκαιριών και του προφίλ των startups στην Ελλάδα. Το φετινό report υποστηρίζεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων – EATE (HDBI), και τελεί υπό τη χορηγία των Pfizer, Dialectica, Eurobank | egg – enter grow go | Corallia και SeedBlink.

Το Found.ation γράφει για το moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι μισθούς δίνουν τώρα οι ελληνικές startup

Hack the Box: Ανακοινώθηκε η επένδυση 55 εκατ. δολαρίων της Carlyle

Μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις σε startups στην Ελλάδα το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News