Start Ups Σάββατο 7/01/2023, 14:57 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις σε startups στην Ελλάδα το 2022

Μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις σε startups στην Ελλάδα το 2022

Μείωση των χρηματοδοτήσεων αλλά ρεκόρ εξαγορών. Aυτή είναι η εικόνα για την πορεία του κλάδου των startups κατά την περυσινή χρονιά, με κάποιους εκπροσώπους των venture capital να αναμένουν φέτος την επιστροφή γύρων χρηματοδότησης καθώς και την επίτευξη εξαγορών από εταιρείες αλλά και από private equity.

Μάλιστα, αρκετοί επενδυτές είτε πρόκειται για venture capitals είτε για private equity που έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό κεφαλαίων, βρίσκουν ευκαιρίες να επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις τώρα που οι κεφαλαιοποιήσεις τους έχουν μειωθεί σε σύγκριση και με τα πολύ υψηλά επίπεδα που κινούνταν το 2021. Ετσι, σύμφωνα με την έκθεση «Startups in Greece 2022/2023», η οποία συντάχθηκε από την ομάδα του Found. ation σε συνεργασία με το ΕΙΤ Digital αλλά και με εκτιμήσεις εκπροσώπων της αγοράς, το 2022 οι επενδύσεις (υπολογίζονται οι επενδύσεις που έγιναν μέσω ΑΜΚ και όχι μέσω δανεισμού) ανήλθαν σε 310 εκατ. ευρώ από 540 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 40%.

Ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν σηκώσει μέχρι στιγμής (όχι μόνο το 2022) τα περισσότερα κεφάλαια είναι η Viva Wallet, η Flexcar αλλά και η Blueground που υπολογίζεται, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, να έχει σηκώσει συνολικά 221 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις εξαγορές, κατά το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 19 (μικρότερες ή μεγαλύτερες) εξαγορές ελληνικών startups από άλλες ελληνικές επιχειρήσεις ή και από ξένες πολυεθνικές ή fund. Εκτός από το deal της Viva με την JP Morgan, στις αρχές του έτους γνωστοποιήθηκε η εξαγορά της εταιρείας τεχνολογίας –που αναπτύσσει εργαλεία επεξεργασίας βίντεο και ήχου– Accusonus από τη μητρική της Facebook, Meta. Tην ίδια περίοδο ανακοινώθηκε η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Pollfish από την αμερικανική Prodege, ενώ ακολούθησε η απορρόφηση της Transifex του Δημήτρη Γλέζου από αμερικανικό fund τον Απρίλιο του 2022. Επίσης, σημειώθηκαν μικρότερες εξαγορές ελληνικών startups από ελληνικές εταιρείες, με χαρακτηριστική την εξαγορά της εταιρείας παροχής υπηρεσιών στον τομέα της ηλεκτροκίνησης Carge από τη ΔΕΗ και την απόκτηση της εταιρείας online delivery (quick commerce) Ferto από τη νεοσύστατη Pop market.

H ίδια έρευνα συγκεντρώνει στοιχεία για τις 10 πιο επιτυχημένες εξαγορές που έχουν σημειωθεί στην ιστορία του ελληνικού οικοσυστήματος των startups, με την Instashop, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο online delivery ειδών σούπερ μάρκετ, να βρίσκεται στην πρώτη θέση, λίγα χρόνια μετά την εξαγορά της από την Delivery Hero έναντι 360 εκατ. δολαρίων (307 εκατ. ευρώ).

Ακολουθεί η εξαγορά της εταιρείας τεχνολογίας Softomotive από τη Microsoft έναντι ποσού που φέρεται πως κινήθηκε κοντά στα 125 εκατ., η εξαγορά της Niometrics από την αμερικανική Mobileum και της Lenses.io από τη γερμανική Celonis, έναντι ποσού που κινήθηκε κοντά στα 70 εκατ. ευρώ. Στην 5η και 6η θέση εντοπίζονται τα deals που έκλεισαν η Pollfish που δραστηριοποιείται στον κλάδο της έρευνας αγοράς και η Accusonus αντίστοιχα. Ακολουθεί το επιτυχημένο deal εξαγοράς της πατρινής εταιρείας Think Silicon από την αμερικανική Applied Materials το 2020, η εξαγορά της Helic από τον έτερο αμερικανικό κολοσσό Ansys που επενδύει σημαντικά στην Ελλάδα, ενώ η δεκάδα συμπληρώνεται με την εξαγορά της Beat (νυν Free Now) το 2017 και της Transifex, deal που κινήθηκε στην περιοχή των 40 εκατ.

Διαβάστε επίσης:

Ποιο είναι το προφίλ των Ελλήνων ιδρυτών startups;

19 εξαγορές ελληνικών startup το 2022

Στα 8 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών startups

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News