Start Ups Παρασκευή 1/01/2021, 18:23
START UPS

Ποιοι σταρ του ποδοσφαίρου έχουν επενδύσει σε startups

Ποιοι σταρ του ποδοσφαίρου έχουν επενδύσει σε startups

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο όπως και κάθε άθλημα σε επαγγελματικό επίπεδο έχει ημερομηνία λήξης για τους πρωταγωνιστές εντός των γηπέδων. Με έναν μέσο όρο περί των 10 με 12 ετών καριέρας, η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών αν δεν ασχοληθούν με την προπονητική, βρίσκονται στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους χωρίς αντικείμενο και κυρίως με χρήματα τα οποία είναι αρκετά, όμως πλέον πρέπει να αναζητήσουν άλλη πηγή εσόδων, διότι και αυτά κάποτε θα τελειώσουν.

Υπό το πλαίσιο αυτό οι ποδοσφαιριστές νυν και πρώην δείχνουν να είναι πιο συνειδητοποιημένοι και να σκέφτονται το μέλλον τους, όταν οι προβολείς των γηπέδων σβήσουν.

Αρκετοί λοιπόν έχουν επενδύσει σε startups, αποσκοπώντας να εξασφαλίσουν μια ροή χρημάτων, η οποία από το ποδόσφαιρο -όπως και η καριέρα τους- έχει ημερομηνία λήξης.

Από τη μακροσκελέστατη λίστα με τους ποδοσφαιριστές-επενδυτές, στους οποίους ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας σερ (πρώην προπονητής όμως αυτός), ξεχωρίζουν κάποιοι ως μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ονόματα.

Κριστιάνο Ρονάντλο

Ο πρόσφατα βραβευμένος ως ποδοσφαιριστής του αιώνα, είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία ο οποίος ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια σε έσοδα, από διαφημίσεις, συμβόλαια και πριμ. Το 2012 χρηματοδότησε μια startup με έδρα τη Λισσαβόνα με την ονομασία Mobitto και αντικείμενο το marketing σε κινητές συσκευές. Το 2017 απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο στην Thing Pink, ωστόσο εδώ τα πράγματα είναι περισσότερο «οικογενειακά», καθώς η εν λόγω startup, σχεδιάζει το image του brand, CR7, του Πορτογάλου.

Ντέιβιντ Μπέκαμ

Ένας σταρ του οποίου η λάμψη δεν έχει ξεθωριάσει από τότε που αποχώρησε από τα γήπεδα. Ο Μπέκαμ έχει επενδύσει στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Guild Esports, η οποία λειτουργεί κάπως σαν «φυτώριο» και ως εκπρόσωπος για τους παίκτες στα διαδικτυακά παιχνίδια και περισσότερο σε αυτά με αντικείμενο τα αθλήματα. Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Ρεάλ Μαδρίτης, για τα επόμενα πέντε χρόνια θα αποκομίσει περισσότερα από 20 εκατ. στερλίνες για να είναι το κεντρικό πρόσωπο της εταιρείας και 15% από τα έσοδα του merchandise.

Ματς Χούμελς

Ο εμβλητικός αρχηγός της Μπορούσια Ντόρτμουντ το 2018 ως επενδυτής άγγελος (πέραν των χρημάτων προσφέρει την εμπειρία του και τη γνώση του), εισχώρησε στην Street Pro, μια εφαρμογή η οποία παρέχει δωρεάν και επί πληρωμή ασκησιολόγιο για τους αυριανούς αστέρες του ποδοσφαίρου.

Τιερί Ανρί, Σεσκ Φάμπρεγκας, Ρόμπιν φαν Πέρσι

Η αγία τριάδα της Άρσεναλ, κάποτε συμπαίκτες στην ομάδα του Λονδίνου, τώρα συνοδοιπόροι στις business, έχουν επενδύσει από το 2013 στην Grabyo. Αντικείμενό της η παραγωγή βίντεο και τη διανομή τους μέσω των social media, έχοντας εξασφαλίσει δικαιώματα από την FIFA για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, τη La Liga (την εταιρεία που διαχειρίζεται το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Ισπανίας) και τα κανάλια Eurosport και Sky Sports.

Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς

Δεν θα μπορούσε να απουσίαζε από αυτή τη λίστα ο μεγάλος Ζλάταν. Το 2017 τοποθέτησε 1,7 εκατ. δολάρια στη σουηδική startup Challengermode, μια πλατφόρμα διαδικτυακών παιχνιδιών, όπου διοργανώνονται τουρνουά είτε με απλή συμμετοχή είτε με χρηματικά έπαθλα. Το 2018 επένδυσε επιπλέον 4 εκατ. δολάρια, ενώ συμμετείχε και στον γύρο χρηματοδότησης ύψους 12 εκατ. δολαρίων στις αρχές του 2020.

Ίκερ Κασίγιας

Λίγο στενόχωρη ιστορία, όμως δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα του πρώην τερματοφύλακα και αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης. Μετά το έμφραγμα μυοκαρδίου το 2019, επένδυσε στην Idoven μια startup με έδρα στη Μαδρίτη, η οποία κάνει καταγραφή δεδομένων της καρδιάς μέσω κινητής συσκευής, στοιχεία τα οποία συλλέγει για να κάνει στη συνέχεια την ανάλυση και τη βιοψία της.

Και ένας σερ, ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον

Ο άνθρωπος σύμβολο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αυτός που τη γιγάντωσε ως ποδοσφαιρικό brand με 38 τίτλους στο παλμαρέ του, ως άγγελος επενδυτής (εδώ μάλλον προσέφερε μόνο χρήματα), συμμετείχε στο γύρο χρηματοδότησης ύψους 1,5 εκατ. στερλινών το 2015 στην startup Pockit. Με έδρα το Λονδίνο προσφέρει προπληρωμένες κάρτες σε καταναλωτές, οι οποίοι με τα τραπεζικά συστήματα δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων κι έτσι στερούνται τη δυνατότητα να αποκτήσουν τέτοιες κάρτες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από sifted.eu

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News