Start Ups Τρίτη 6/12/2022, 09:51 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Χαμηλές παραμένουν οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία

Χαμηλές παραμένουν οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία

Έμφανή άλματα έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα από το 2015 έως σήμερα σε θέματα καινοτομίας, προσπαθώντας να κλείσει την ψαλίδα σε σχέση με άλλες χώρες που πρωτοπορούν. Παρά όμως τη βελτίωση, οι επιδόσεις της σε διάφορες κατηγορίες που συνθέτουν το προφίλ μιας καινοτόμου χώρας κατά τη φετινή χρονιά (χρηματοδότηση και στήριξη, καινοτόμες επιχειρήσεις, στοιχεία διανοητικής ιδιοκτησίας, διείσδυση ευρυζωνικότητας, ανθρώπινοι πόροι κ.λπ.) αποδεικνύουν πως η Ελλάδα απέχει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υστερώντας σε τομείς όπως η ελκυστικότητα των συστημάτων έρευνας, η κρατική χρηματοδότηση για επιχειρηματική έρευνα και ανάπτυξη, οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής και μεσαίας τεχνολογίας, αλλά και η χρήση τεχνολογιών πληροφορικής από τις επιχειρήσεις για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 20ή θέση μεταξύ 27 κρατώνμελών στον ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων για την καινοτομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Innovation Scoreboard) και με επίδοση καινοτομίας 80,2% του μέσου όρου της Ε.Ε. κατατάσσεται στις χώρες με μέτριες επιδόσεις, μαζί με Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Τσεχία, Σλοβενία, Εσθονία.

Μάλιστα, οι επιδόσεις της είναι περισσότερο κοντά σε εκείνες της ομάδας των αναδυομένων χωρών (Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ουγγαρία), παρά σε όσες καταγράφουν καλύτερη αξιολόγηση σε αυτόν τον κλάδο (Γαλλία, Κύπρος, Γερμανία κ.λπ.). Και αυτό γιατί η επίδοσή της (80,2%) είναι κάτω του μέσου όρου των χωρών με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας (89,7%). Η ψαλίδα ανοίγει ακόμη περισσότερο εάν συγκριθεί με όσες πρωτοπορούν, δηλαδή το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Σουηδία. Σύμφωνα με την ανάλυση του European Innovation Scoreboard στην οποία προχώρησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στην έκδοσή του «Η θέση της Ελλάδας στο European Innovation Scoreboard 2015-2022», η επίδοση της Ελλάδας στον κλάδο της καινοτομίας σημειώνει αύξηση της τάξης του 24,1% την περίοδο 2015-2022 και κατατάσσεται στην τρίτη υψηλότερη αύξηση μεταξύ των κρατώνμελών, μετά την Κύπρο και την Ισπανία.

Τα «δυνατά σημεία» του συστήματος καινοτομίας της Ελλάδας για το 2022 είναι ο αριθμός των καινοτόμων επιχειρήσεων, η συνεργασία τους με άλλες επιχειρήσεις, αλλά και οι απασχολούμενοι σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Υψηλές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας στις πωλήσεις καινοτόμων προϊόντων, καθώς και στην υιοθέτηση καινοτόμων διαδικασιών από την πλευρά των ΜμΕ. Από την άλλη, η χώρα εξακολουθεί να μετράει λίγους ξένους διδακτορικούς φοιτητές, ενώ σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αξιολογείται χαμηλά ως προς την άμεση κρατική χρηματοδότηση και τις κρατικές φορολογικές ενισχύσεις για έρευνα και ανάπτυξη προς τις επιχειρήσεις. Παράλληλα μικρότερη είναι η διαθεσιμότητα σε καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, κυρίως σε αυτούς που εμπλέκονται με δραστηριότητες διά βίου μάθησης, ενώ χαμηλή είναι η διείσδυση της ευρυζωνικότητας μεταξύ των επιχειρήσεων, γεγονός που «φρενάρει» την ψηφιακή τους μετάβαση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

E.E.: Στα 328 δισ. ευρώ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη το 2021

Eurostat: Πρώτη η Ελλάδα στην Ε.Ε. στις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην καινοτομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News