Start Ups Σάββατο 12/11/2022, 20:03
START UPS

Leasing εξοπλισμού: Από αυτοκίνητα ως smartphones, οι ελληνικές startup ακολουθούν την παγκόσμια τάση

Leasing εξοπλισμού: Από αυτοκίνητα ως smartphones, οι ελληνικές startup ακολουθούν την παγκόσμια τάση

Το leasing έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, ως μία υπηρεσία χρονομίσθωσης που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε εξοπλισμό χωρίς, ωστόσο, να τον έχετε αγοράσει. Ουσιαστικά, μισθώνετε τον εξοπλισμό, ενώ έχετε και την επιλογή, στο τέλος της περιόδου μίσθωσης, να τον αγοράσετε σε προσυμφωνημένο τίμημα. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Leaseurope, μετά από ένα δύσκολο 2020, λόγω της πανδημίας, η αγορά χρηματοδοτικών μισθώσεων γνώρισε συνολικά σημαντική ανάπτυξη την περασμένη χρονιά. Το 2021, ο όγκος των νέων μισθώσεων ήταν αυξημένος κατά 13,3% σε σύγκριση με το 2020. Η αύξηση στην αγορά των οχημάτων ήταν 15,7% και, αν και με βραδύτερο ρυθμό, η χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού παρουσίασε επίσης αύξηση κατά 6,3%. Και στην Ελλάδα, η αγορά παρουσίασε σταθερή ανάπτυξη παρά τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία.

Το leasing στον χώρο των αυτοκινήτων και οι startups που κέρδισαν τους επενδυτές

Το leasing είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στον χώρο των αυτοκινήτων, όπου, τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει σημαντική «έκρηξη». Προσφέρει ευελιξία, ευκολία και αρκετά πλεονεκτήματα, καθώς απαλλάσσει τον χρήστη από έξοδα συντήρησης και άλλα πάγια έξοδα του οχήματος που χρησιμοποιεί. Η αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων φαίνεται πως έχει απήχηση και στις καινούριες γενιές πλέον, για πολλούς λόγους, οι οποίοι σχετίζονται φυσικά και με τις τρέχουσες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Τα δύο χρόνια περιορισμών λόγω πανδημίας δημιούργησαν ελλείψεις στην αγορά των μικροεπεξεργαστών αλλά και άλλων υλικών και εξαρτημάτων, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στην παραγωγή και τις παραδόσεις καινούργιων οχημάτων.

Οι startups που δραστηριοποιούνται στο εν λόγω κομμάτι στη χώρα μας στο έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών τα τελευταία χρόνια, με κάποιες να έχουν αντλήσει σημαντικά κεφάλαια, όπως η FlexCar στην οποία έχουν επενδύσει τα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια Uni.fund και Venture Friends ενώ τον περασμένο Μάιο «σήκωσε» επένδυση (επιχειρηματικές συμμετοχές και δανεισμός) 210 εκατ. ευρώ, αλλά και η Instacar όπου έχει επενδύσει το Velocity.Partners και στην οποία συμμετέχει πλέον η Autohellas ενώ στο τελευταίο επενδυτικό γύρο της μπήκε και ο όμιλος Olympia της οικογένειας Πάνου Γερμανού. Τέλος, σημαντική χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ προσέλκυσε μέσα στο 2022 και η Spotawheel, η οποία προσφέρει επίσης ένα συνδρομητικό μοντέλο για να αλλάζουν οι χρήστες της το όχημά τους όσο συχνά μεταβάλλονται οι ανάγκες τους, πάντα μέσα από την αγορά των μεταχειρισμένων. Υπενθυμίζεται ότι η Spotawheel συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Financial Times με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη θέση 230 για το 2022.  

Φτάνοντας στο leasing κινητών τηλεφώνων

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, μία διαφορετική κατηγορία εξοπλισμού έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλής στον χώρο του leasing στην Ελλάδα. Πρόκειται για το leasing ηλεκτρονικού εξοπλισμού και, συγκεκριμένα, smartphones αλλά και άλλων συσκευών όπως tablets ή laptops. Το καλοκαίρι γνωρίσαμε την Metalease, μία νέα startup που ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της, θέλοντας να δώσει τη δική της «απάντηση στη διαρκή αύξηση των τιμών των smartphones». Η εταιρεία παρέχει τη δυνατότητα στον πελάτη της να αποκτήσει τη συσκευή κινητού τηλεφώνου που επιθυμεί για το χρονικό διάστημα που θέλει με ένα σταθερό μηνιαίο μίσθωμα. Πρόκειται για μία ιδανική λύση για όσους αλλάζουν συσκευή συχνά, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για μικρές/μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ είναι σημαντικό το ότι στο μίσθωμα περιλαμβάνεται και ασφαλιστική κάλυψη. Πριν λίγο καιρό, λάνσαρε σχετική υπηρεσία και η Finloup, μία εταιρεία που έως τώρα είχαμε γνωρίσει από τις υπηρεσίες BNPL (Buy Now Pay Later) που παρέχει. Οι νέες υπηρεσίες leasing που προσφέρει επιτρέπουν την ενοικίαση smartphone, laptop, gaming console και tablet, ενώ παρέχεται και ειδική κάλυψη f-insurance.

To leasing ηλεκτρονικού εξοπλισμού με επίκεντρο τα smartphones αποτελεί μία hot τάση που αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Η μίσθωση smartphones φέρνει τη λύση στην ολοένα και αυξανόμενη τιμή των smartphones – και ειδικότερα των ακριβότερων μοντέλων – οι τιμές των οποίων πλέον είναι απαγορευτικές για πολύ κόσμο. Προσφέρει επιπλέον δυνατότητα τακτικής αναβάθμισης σε πρόσφατα μοντέλα χωρίς να έχετε επιβάρυνση από contract fees, ενώ, ταυτόχρονα, γλιτώνετε και από «πονοκεφάλους» που σχετίζονται με τη μεταπωλητική αξία μίας συσκευής που έχετε αποκτήσει. Τέλος, πρόκειται για μία υπηρεσία με πράσινο αποτύπωμα, καθώς αξιοποιεί συσκευές με τον μέγιστο τρόπο και μειώνει τον αριθμό αυτών που αχρηστεύονται, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ηλεκτρονικών αποβλήτων με την αποτελεσματική χρήση των τεχνολογικών πόρων. 

To Found.ation γράφει για το MoneyReview

Διαβάστε επίσης:

Silicon Valley Greek Hub: Επίσημη έναρξη στο Σαν Φρανσίσκο

Ελληνικές startups: Έως 30% έχει μειωθεί η χρηματοδότηση

Υπερδιπλασιάστηκε η απασχόληση στις ελληνικές startups το 2022

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News