Start Ups Δευτέρα 17/10/2022, 18:22
START UPS

Χρ. Δήμας: Θεαματική αύξηση των spin-off στη Δ. Μακεδονία

Χρ. Δήμας: Θεαματική αύξηση των spin-off στη Δ. Μακεδονία

«Οι 8 από τους 9 Τεχνοβλαστούς που διαθέτει σήμερα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργήθηκαν μετά το νέο θεσμικό πλαίσιο που νομοθετήσαμε το 2021, ενώ εντός του επόμενου χρόνου θα λειτουργήσουν επιπλέον 5 spin-off εταιρείες. Επίσης είναι μέλη του Elevate Greece», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Νομό Κοζάνης.

Αρχικά ο κ. Δήμας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Proud Farm, μιας νεοφυούς επιχείρησης του Elevate Greece. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα και την κτηνοτροφία και πιο συγκεκριμένα εστιάζει στους αιγοπροβατοτρόφους. Η λειτουργία της ξεκίνησε το 2018, από μία ομάδα νέων παραγωγών που οραματίζονται ένα βιώσιμο μέλλον για την ελληνική κτηνοτροφία και αιγοπροβατοτροφία. Σήμερα, έχει κατορθώσει να συμμετέχει σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων, διεθνών συνεδρίων και εργαστήριων, σε clusters και υλοποιεί σημαντικά έργα που αλλάζουν την εικόνα της Ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, προσαρμόζοντας την στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Μάλιστα, ολοκληρώνουν την κατασκευή της 1ης στον κόσμο θερμοκοιτίδας αιγοπροβατοτροφίας, η οποία παρέχει σε νέους κτηνοτρόφους, εκπαίδευση, παραγωγή εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού υλικού, υπηρεσίες διαχειριστικής υποστήριξης κ.α. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συζήτησε με στελέχη της εταιρείας για τις δραστηριότητες τους, για τα επόμενα βήματά τους και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «είχα την ευκαιρία να δω από κοντά την νέα γενιά της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας και τα καινοτόμα προϊόντα που παράγουν αξιοποιώντας την έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.»

Στη συνέχεια, επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τις νέες εγκαταστάσεις και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Καθηγητή Στέργιο Μαρόπουλο, Αντιπρύτανη Έρευνας & Δια Βίου Εκπαίδευσης, με μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και με τους Υπεύθυνους των τεχνοβλαστών του Πανεπιστημίου.

Ο κ. Δήμας, εξέφρασε την ικανοποίηση του, καθώς οι 8 από τους 9 Τεχνοβλαστούς που διαθέτει σήμερα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργήθηκαν μετά το νέο θεσμικό πλαίσιο που νομοθέτησε η Κυβέρνηση το 2021, ενώ εντός του επόμενου χρόνου θα λειτουργήσουν επιπλέον 5 spin-off εταιρείες.

Κατά την διάρκεια των επαφών στο Πανεπιστήμιο, ο κ. Δήμας επεσήμανε πώς:

«Η θεαματική αύξηση των τεχνοβλαστών, δηλαδή των εταιρειών των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων, που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, δίνει την δυνατότητα σε σχεδόν 100 ταλαντούχους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στον τόπο τους με πολύ καλές αμοιβές, να είναι ανταγωνιστικοί και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους από εκεί.»
 
Η συζήτηση με καθηγητές και φοιτητές επικεντρώθηκε στο θεσμικό πλαίσιο των τεχνοβλαστών που αναμορφώθηκε, στα αποτελέσματα της εφαρμογής του και στην συνεισφορά του στη δημιουργία νέων, ποιοτικών και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας στην Περιφέρεια, στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία Ερευνώ-καινοτομώ, Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας, Κέντρα Ικανοτήτων, Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας και το Elevate Greece.

Λίγο αργότερα, επισκέφτηκε την εταιρεία BIOEXIS, που ασχολείται με την Αδρανοποίηση Ζωικών Υποπροϊόντων και διαθέτει νέες, καινοτόμες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και μονάδες. Παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στον τομέα της συλλογής και μεταφοράς των ζωικών υποπροϊόντων.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας στο Επιμελητήριο Κοζάνης, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και των βουλευτών Στάθη Κωνσταντινίδη και Γιώργου Αμανατίδη. Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, τοπικοί και επιχειρηματικοί/παραγωγικοί φορείς.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά το τέλος της σύσκεψης δήλωσε: 

«Εστιάσαμε στα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι οι αυξήσεις των τιμών και η ενεργειακή κρίση, για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που λαμβάνει η Κυβέρνηση, τις επενδύσεις, τα νέα έργα υποδομών και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής.»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Δήμας συναντήθηκε με καινοτόμες επιχειρήσεις, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, τοπικούς και επιστημονικούς\παραγωγικούς φορείς. Στις συναντήσεις ήταν παρόντες επίσης οι Βουλευτές Κοζάνης με την Νέα Δημοκρατία, Στάθης Κωνσταντινίδης και Γιώργος Αμανατίδης.

Αργότερα το βράδυ, σε εκδήλωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Θερμαϊκού στην Περαία, ο κ. Δήμας  θα μιλήσει για τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη που αναμένεται να αποδώσει στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Ελλάδα συνολικά, η κατασκευή του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς «Thess Intec».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News