Start Ups Τετάρτη 23/12/2020, 21:33
START UPS

Η βρετανική startup που απλώνει τα «πλοκάμια» της στην Ιαπωνία 

Η βρετανική startup που απλώνει τα «πλοκάμια» της στην Ιαπωνία 

Η Octopus είναι μια βρετανική startup της οποίας το αντικείμενο είναι η ενέργεια.

Η διαφοροποίησή της σε σχέση με τις υπόλοιπες είναι ότι έχει αναπτύξει μια καινοτόμο πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας και δεδομένων, για την εξισορρόπηση των φορτίων στο δίκτυα ενέργειας, τα οποία τροφοδοτούνται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές. 

Με ηλικία μόλις 5 ετών, η Octopus ετοιμάζεται να απλώσει τα «πλοκάμια» της στην Ιαπωνία.

Η βρετανική startup άντλησε 200 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του νέου γύρου χρηματοδότησης από την Tokyo Gas, για το 9,7% του μετοχικού της κεφαλαίου (η αποτίμησή της υπερέβη τα 2,06 δισ. δολάρια). Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν μια κοινοπραξία στην Ιαπωνία με το ποσοστό της Octopus στο 30% και την Tokyo Gas να κατέχει το υπόλοιπο, η οποία θα φέρει το εμπορικό σήμα της βρετανικής εταιρείας και θα προσφέρει τις καινοτόμες υπηρεσίες της. 

Το λογισμικό Kraken της Octopus, χρησιμοποιείται επίσης από τις Origin Energy, nPower, E.On, Good Energy και Hanwha Corporation, μεταξύ άλλων και σε 17 εκατ. καταναλωτικούς λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Octopus έχει μερίδιο μόλις 5% στην αγορά ενέργειας και μετρά 1,8 εκατομμύρια νοικοκυριά στο χαρτοφυλάκιο λιανικής της, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει επίσης εισάγει το δίκτυο περιαγωγής ηλεκτρικών οχημάτων Electric Juice, ένω συνεργάζεται με την Tesla για την λανσάρισμα του Tesla Power.

Οι προσδοκίες της είναι έως το 2027 να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε 100 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσφατα εισήλθε στις αγορές των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, τη Γερμανίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ιαπωνία υστερούν σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 50% (η ενέργεια από τις ΑΠΕ το 2019 αντιστοιχούσε στο 18,9% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι 37,9% στη Βρετανία), οπότε η επιτυχία για την Octopus φαντάζει προδιαγεγραμμένη.   

moneyreview.gr με πληροφορίες από techcrunch.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News