Start Ups Τρίτη 5/07/2022, 19:18
START UPS

Endeavor: Νέο διεθνές fund 290 εκατ. ευρώ με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον

Endeavor: Νέο διεθνές fund 290 εκατ. ευρώ με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον

Η Endeavor ανακοίνωσε το κλείσιμο του τέταρτου κατά σειρά και μεγαλύτερου μέχρι στιγμής fund του οργανισμού, του Endeavor Catalyst Fund IV, συγκεντρώνοντας περισσότερα από $290 εκατομμύρια. Το fund ενισχύθηκε μεταξύ άλλων, από έναν μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών του ίδιου του δικτύου της Endeavor σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν σε νέες καινοτόμες ιδέες και να προσφέρουν ευκαιρίες σε επιχειρηματίες με όραμα που δραστηριοποιούνται σε δευτερεύουσες αγορές. Η Endeavor Greece, το ελληνικό γραφείο της Endeavor, είναι ο μεγαλύτερος shareholder μεταξύ των 41 τοπικών γραφείων του οργανισμού εξασφαλίζοντας ότι περισσότερα από $15 εκατομμύρια πρόκειται να επενδυθούν σε ελληνικές startup μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Το Endeavor Catalyst επενδύει από το 2012 σε επιχειρηματίες-μέλη του οργανισμού και μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πάνω απο 150 κορυφαίες εταιρείες που έχουν δημιουργήσει κάποια από τα μεγαλύτερα success stories παγκοσμίως, όπως οι Checkout.com, Rappi, Cabify, Glovo, Creditas dLocal, Globant Kavak, Wallbox VTEX. Ανάμεσα στις επενδύσεις του Endeavor Catalyst συναντώνται και οι κορυφαίες ελληνικές εταιρείες Blueground, Hellas Direct, Workable, Spotawheel και Nova Credit.

Σχολιάζοντας τη σημασία του Endeavor Catalyst για την ελληνική αγορά, ο Παναγιώτης Καραμπίνης, Managing Director της Endeavor Greece, δήλωσε: «Τα 10 τελευταία χρόνια, στην Endeavor έχουμε υποστηρίξει με συνέπεια την ελληνική αγορά, λειτουργώντας ως μια παγκόσμια πλατφόρμα για το ελληνικό οικοσύστημα που φέρνει κοντά όσους το αποτελούν, είτε εδράζονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, δημιουργώντας συνέργειες και όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη για τις νέες γενιές επιτυχημένων Ελλήνων επιχειρηματιών. Η εμπειρία μας δίδαξε, ότι ένα πολύτιμο συστατικό για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας είναι η εξωστρέφεια, γι’ αυτό και έχουμε σχεδιάσει στρατηγικές δράσεις που ως στόχο έχουν να βάλουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας. Μεγάλα διεθνή συνέδρια που προσελκύουν την παγκόσμια προσοχή, καμπάνιες προώθησης της χώρας ως προορισμό για στελέχη, επενδυτές και επιχειρηματίες, διεθνή αξιόπιστα reports για το ελληνικό οικοσύστημα, προγράμματα reskilling/upskilling για τους ελληνες φοιτητές και αποφοίτους, δημιουργία προγραμμάτων καινοτομίας με big-tech παίκτες αποτελούν λίγες μόνο από τις δράσεις που έχουμε οραματιστεί και θα θέλαμε να δούμε να πραγματοποιούνται στο ελληνικό οικοσύστημα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η Endeavor φιλοδοξεί να έχει την δυνατότητα (και οικονομικά) να τις πραγματοποιήσει και να συνεισφέρει με τρόπο ουσιαστικό και καθοριστικό στη δημιουργία ενός πιο εξωστρεφούς ελληνικού οικοσυστήματος. Το Endeavor Catalyst, είναι ένα όχημα που θα βοηθήσει τον οργανισμό μας να μπορεί να υποστηρίξει καθοριστικά τέτοιες διεθνούς βεληνεκούς και φιλοδοξίας δράσεις».

Ένα παγκόσμιο fund με ιδιαίτερη δομή και σημαντική αποστολή

Το Endeavor Catalyst έχει μία μοναδική ιστορία και μία εξαιρετικά σημαντική αποστολή. Δεν αλλάζει την μη κερδοσκοπική φύση του οργανισμού, το ακριβώς αντίθετο, αφού μέσω σου fund, η Endeavor φιλοδοξεί να έχει την ευκαιρία να γίνει οικονομικά βιωσιμότερη και ικανή να πραγματοποιεί ακόμα περισσότερες δράσεις και πιο φιλόδοξα προγράμματα για την ανάπτυξη των τοπικών οικοσυστημάτων τεχνολογίας σε δευτερεύουσες αγορές, μεγιστοποιώντας τον αντίκτυπο της στις τοπικές κοινωνίες.

Η λειτουργία και το όραμα της Endeavor και του Endeavor Catalyst

Το Endeavor Catalyst συν-επενδύει σε εταιρίες μέλη του οργανισμού, εφόσον οι εταιρείες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και το επιθυμούν. Πιο συγκεκριμένα, αν ένας επιχειρηματίας επιλέγει ως Endeavor Entrepreneur και στο διάστημα μετά την επιλογή του σηκώσει γύρο χρηματοδότησης ύψους τουλάχιστον 5 εκ. δολαρίων από θεσμικούς επενδυτές, τότε δικαιούται, εφόσον το επιθυμεί, να ενισχυθεί και από το Endeavor Catalyst, με κεφάλαια που φτάνουν έως το 10% του γύρου και μέχρι 2 εκ. δολάρια συνολικά.

Ο παγκόσμιος οργανισμός της Endeavor έχει χτίσει ομάδες σε συνολικά 41 αγορές του κόσμου, οι οποίες έχουν την αποστολή να εντοπίζουν ποιοί είναι οι high-impact επιχειρηματίες στην τοπική αγορά, αυτοί δηλαδή που έχουν ξεκινήσει τις πιο καινοτόμες και υποσχόμενες εταιρείες και είναι σε διαδικασία μεγέθυνσής τους. Αυτοί οι άνθρωποι δημιουργούν τις μεγάλες ιστορίες επιτυχίας στις αγορές τους και εμπνέουν τη νέα γενιά επιχειρηματιών.

Ο οργανισμός πιστεύει ότι αυτοί οι high-impact επιχειρηματίες έχουν τέτοιο αντίκτυπο που μπορεί να μετασχηματίσει ολόκληρη την τοπική οικονομία και να αλλάξει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Γι’ αυτό τους στηρίζει μη κερδοσκοπικά, καθόλη την διάρκεια της πορείας τους με πρόσβαση σε αγορές, κεφάλαια, επενδυτές, γνώση και δικτύωση, ώστε να πάρουν πιο γρήγορες και σωστές αποφάσεις και να έχουν όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο. Το Endeavor Catalyst, αποτελεί ένα ακόμα σπουδαίο εργαλείο για την ενίσχυση των επιδραστικών επιχειρηματιών της Endeavor στις τοπικές κοινωνίες.

Γιατί είναι σημαντικό για την Ελλάδα

Το Endeavor Catalyst έχει μοναδική αξία για το ελληνικό οικοσύστημα. Από τη μία, το εύρος και το μέγεθος του χαρτοφυλακίου είναι τέτοιο, που προσφέρει στους Έλληνες επενδυτές του Catalyst όχι μόνο μία σπουδαία επενδυτική ευκαιρία, αλλά και εξαιρετική κατανόηση των άλλων 40 αγορών που δραστηριοποιείται ο οργανισμός και των ανερχόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εταιρειών στις χώρες που συν-επενδύουν.

Στο Endeavor Catalyst έχουν επενδύσει πάνω από 30 Έλληνες. Ανάμεσά τους, η πλειοψηφία των μεγαλύτερων και πιο εξωστρεφών family offices της χώρας, επιτυχημένοι Έλληνες tech founders που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σημαντικές ελληνικές εταιρείες που έχουν ξεκινήσει να επενδύουν σε funds και startups μέσω των επενδυτικών τους οχημάτων. Είναι ένα εξαιρετικό community επενδυτών, το οποίο μεγαλώνει κάθε μέρα και δημιουργεί θετικό αντίκτυπο για την οικονομία, πραγματοποιώντας νέες δράσεις, πρωτοβουλίες, συνέργειες και πιο πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα και εξωτερικό. Προς αυτή την κατεύθυνση δρα ενισχυτικά η Endeavor και το Endeavor Catalyst.

«Υπολογίζουμε ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα επενδύσουμε σε 10 ακόμα ελληνικές startups. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όραμα και συνέπεια για να προσφέρουμε υποστήριξη στο σύνολο του χαρτοφυλακίου μας, που αποτελείται από πάνω από 150 εταιρείες, και αξία σε όλο το οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Καραμπίνης.

Λίγα Λόγια για την Endeavor Greece

Η Endeavor, ο παγκόσμιος οργανισμός με παρουσία σε 40 αγορές που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα που μετασχηματίζει τις τοπικές κοινωνίες, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Στόχος της είναι η υποστήριξη και ανάπτυξη ενός δυναμικού και καινοτόμου ελληνικού οικοσυστήματος γεμάτου ευκαιρίες. Για την Endeavor η συνολική ευημερία ευδοκιμεί εκεί όπου υπάρχει ισχυρή στήριξη στους πολλά υποσχόμενους επιχειρηματίες, γι’ αυτό επιλέγει και υποστηρίζει καινοτόμες ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με την βοήθεια του διευρυμένου δικτύου μεντόρων και επενδυτών της, που αποτελείται από εκατοντάδες διακεκριμένες προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, η Endeavor Greece στηρίζει ενεργά 43 επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες μέλη του παγκόσμιου δικτύου και πάνω από 120 εταιρείες στην Ελλάδα, μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Για να μάθετε περισσότερα για τον οργανισμό και τη δράση του επισκεφτείτε το endeavor.org.gr.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS