Start Ups Τετάρτη 1/06/2022, 09:36 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Στα 50 κορυφαία startup οικοσυστήματα επέστρεψε η Ελλάδα

Στην 48η θέση μεταξύ 100 χωρών, σύμφωνα με έρευνα του Startupblink

Στα 50 κορυφαία startup οικοσυστήματα επέστρεψε η Ελλάδα

Σε τροχιά ανάκαμψης δείχνει να βρίσκεται το εγχώριο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα, παρότι ακόμη φαίνεται πως υπολείπεται σε σχέση με αντίστοιχα δυτικών αλλά και βαλκανικών χωρών. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση «Global Startup Ecosystem Index 2022» του Startupblink, που χαρτογραφεί και αξιολογεί τα startup οικοσυστήματα 1.000 πόλεων σε 100 χώρες παγκοσμίως, η Ελλάδα ανέβηκε 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και από 54η πέρυσι έφθασε στην 48η θέση φέτος, επιστρέφοντας στη λίστα με τα 50 κορυφαία startup οικοσυστήματα παγκοσμίως. 

H Ελλάδα αντέστρεψε το αρνητικό κλίμα της προηγούμενης χρονιάς, οπότε η χώρα μας είχε χάσει 10 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, λόγω κυρίως της γρήγορης ανάπτυξης άλλων οικοσυστημάτων σε άλλες χώρες. Οπως αναφέρει η έκθεση, η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση αλλά και το πλήγμα που δέχθηκε από την επέλαση της πανδημίας, παρέμεινε ανθεκτική, αφού κατά το 2021 αυξήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις, έγιναν εξαγορές και δημιουργήθηκε το κατάλληλο έδαφος για να αναδειχθούν και εταιρείες-unicorns (εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ.). 

Αναφερόμενη στις περιπτώσεις της PeopleCert αλλά και της Viva Wallet, των οποίων η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, η έκθεση υπογραμμίζει πως η Ελλάδα έχει ικανότητα να δημιουργεί διεθνούς εμβέλειας εταιρείες, ενώ λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να αναδειχθεί σε περιφερειακό tech hub. Από την άλλη, η γραφειοκρατία αλλά και τo υψηλό κόστος κοινωνικής ασφάλισης αποτελούν εμπόδια για τους freelancers αλλά και για νέους επιχειρηματίες που θέλουν να ιδρύσουν δικές τους εταιρείες, ενώ η παραμονή στη χώρα όσων ασχολούνται με τον κλάδο ΤΠΕ συνιστά πρόκληση για την Ελλάδα.

Η φετινή κατάταξη 

Ως προς την κατάταξη των πόλεων, η Αθήνα σημείωσε άνοδο 21 θέσεων, καταλαμβάνοντας την 132η θέση μεταξύ 1.000 πόλεων, ωστόσο πτώση κατέγραψε η περιοχή της Θεσσαλονίκης (507η). Στο μεταξύ, τα Ιωάννινα, παρότι έχουν εξελιχθεί σε περιοχή προσέλκυσης ξένων επιχειρήσεων τεχνολογίας, τελικά έμειναν, μαζί με τη Ρόδο, εκτός της λίστας των 1.000 κορυφαίων πόλεων, γεγονός που δείχνει πως το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα είναι περισσότερο επικεντρωμένο στην πρωτεύουσα. 

Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 5η θέση μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων και στη 18η θέση ανάμεσα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Τη χρυσή τετράδα της λίστας διαμορφώνουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Ισραήλ και ο Καναδάς, ενώ καλύτερες επιδόσεις από τη χώρα μας εμφανίζουν η Ισπανία (16η), η Πορτογαλία (28η), η Ιταλία (31η), αλλά και η Τσεχία (32η), η Ρουμανία (39η), η Βουλγαρία (36η), η Τουρκία (46η) και η Σλοβενία (47η).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Στο ραντάρ εξήντα ξένων funds δεκαπέντε ελληνικές startups

Valuelenz: Η ελληνική πλατφόρμα που βάζει τέλος στις ουρές στα καταστήματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News