Start Ups Παρασκευή 13/05/2022, 16:05
START UPS

Πώς μια ελληνική startup μπορεί να γίνει πολυεθνική: Το παράδειγμα της PeopleCert

Πώς μια ελληνική startup μπορεί να γίνει πολυεθνική: Το παράδειγμα της PeopleCert

Για να αναπτυχθεί μια start-up εταιρεία χρειάζεται να έχει μια καλή ιδέα και, το σημαντικότερο, να δραστηριοποιείται σ’ ένα περιβάλλον που επιτρέπει στους ανθρώπους της ομάδας να μεγαλουργήσουν, υλοποιώντας επιτυχημένα την ιδέα. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορέσει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή της, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Βύρων Νικολαΐδης,  Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου PeopleCert στη συνεδρίαση της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής με θέμα την παγκόσμια επέκταση των ελληνικών εταιρειών του οικοσυστήματος καινοτομίας. 

Ο ιδρυτής της PeopleCert, που δραστηριοποιείται διεθνώς στον τομέα της πιστοποίησης δεξιοτήτων, πραγματοποιώντας με τη βοήθεια της τεχνολογίας εκατομμύρια εξετάσεις σε 230 χώρες παγκοσμίως, ανέφερε, επίσης, ότι κάθε εταιρεία πρέπει να μείνει πιστή στο όραμά της, την αποστολή της και τις βασικές αρχές και αξίες της, να έχει πολύ υψηλούς στόχους και φιλοδοξίες, υπογραμμίζοντας ότι η χρήση της τεχνολογίας είναι επιβεβλημένη και ότι πρέπει να αναπτύσσεται και να υλοποιείται με τέτοιο τρόπο, ώστε αφενός να διευκολύνει την εφαρμογή των καινοτομιών της εταιρείας και αφετέρου να υποστηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξή της.

Κλείνοντας ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε ότι η δραστηριοποίηση πολλών ξένων εταιρειών στην Ελλάδα, όπως η Microsoft και η Google, οφείλεται μεταξύ άλλων και στο εξαιρετικό πλαίσιο της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας και ότι, αν το ελληνικό δημόσιο και η ελληνική κοινωνία θέλει να ανέβει στον παγκόσμιο δείκτη παραγωγικότητας, τότε η υιοθέτηση προτύπων και βέλτιστων πρακτικών είναι μονόδρομος.

Πώς μια ελληνική startup μπορεί να γίνει πολυεθνική: Το παράδειγμα της PeopleCert-1

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, υπογράμμισε κατά την εισαγωγική του ομιλία ότι το παράδειγμα της PeopleCert αποδεικνύει στην πράξη τη δυνατότητα των ελληνικών startups: 

· να εξελίσσονται σε εταιρείες «μονόκερους» (unicorns), δηλαδή startups με αποτίμηση της αξίας τους πάνω από 1 δισ. δολάρια,

· να προοδεύουν και να μετασχηματίζονται με την υποστήριξη της τεχνολογίας σε πολυεθνικές startups με δραστηριότητα σε εκατοντάδες χώρες, 

· να μπορούν να εξαγοράζουν άλλες εταιρείες, με σκοπό να πετύχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Ο κ. Ταραντίλης επεσήμανε ότι στόχος της Επιτροπής από τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι η καταγραφή συγκεκριμένων προτάσεων από δραστήρια και επιτυχημένα μέλη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας για τη δημιουργία ενός ώριμου οικοσυστήματος, που θα έχει τη δυνατότητα να παράγει πλήθος πετυχημένων ελληνικών startup εταιρειών.  Άλλωστε, όπως τόνισε στο κλείσιμο της τοποθέτησης του, για να πετύχει η Ελλάδα τον εθνικό της στόχο, να εξελιχθεί σε κόμβο καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δεν θα πρέπει να προοδεύει μόνο σε σχέση με τις επιδόσεις της στο παρελθόν αλλά και σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της περιοχής που έχουν ήδη κινηθεί δυναμικά προς την επίτευξη του ίδιου στόχου. 

Στη συνέχεια, ο προσκεκλημένος ομιλητής κ. Νικολαΐδης, αφού ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για το πώς κατάφερε ξεκινώντας από το μηδέν να διαθέτει σήμερα μια εταιρεία μονόκερο, εστίασε στους παράγοντες της επιτυχίας της PeopleCert, δηλαδή: 

·      στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης (με ετήσιο ρυθμό περίπου 40% την τελευταία δεκαετία), στοιχείο που λειτούργησε πολλαπλασιαστικά για την υψηλή αποτίμηση της αξίας της εταιρείας,

·      στην αξιοποίηση των αγγλικών θεσμών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε,  (π.χ. τις αγγλικές τράπεζες), οι οποίοι υποστήριξαν επιτυχημένα την παγκόσμια επέκταση της εταιρείας,

·      στην εστίαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας, με αποτέλεσμα να επικρατούν των ανταγωνιστών τους σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πώς οι εταιρείες τεχνολογίας δίνουν λύσεις στις ενεργειακές προκλήσεις: Το παράδειγμα της Advent Technologies

Τα venture capitals στη Βουλή – Τι χρειάζεται για να «απογειωθεί» η ελληνική καινοτομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS