Start Ups Σάββατο 14/05/2022, 16:19
START UPS

Οι ελληνικές startups που θέλουν να αλλάξουν τη διατροφή μας

Ο αγροδιατροφικός τομέας συναντά την τεχνολογία και προσελκύει ολοένα και περισσότερα κεφάλαια παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα

Οι ελληνικές startups που θέλουν να αλλάξουν τη διατροφή μας

Οι startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα του AgTech & New Food κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον αλλά και τις χρηματοδοτήσεις τα τελευταία χρόνια, αλλάζοντας τον κλάδο της διατροφής και εισάγοντας σε αυτόν σημαντικές καινοτομίες.

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, όπως διαπιστώνουμε και από τα συμπεράσματα του «The Global Startup Ecosystem Report | Agtech & New Food Edition» του Startup Genome που παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό, αναλύοντας τις τάσεις στον κλάδο.

Η πανδημία, το αυξανόμενο κόστος των λιπασμάτων, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, καθώς, φυσικά, και οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν φέρει στο προσκήνιο μία νέα επείγουσα ανάγκη δράσης για την επισιτιστική ασφάλεια.

Είτε μέσω γονιδιακής επεξεργασίας καλλιεργειών, είτε μέσω επανεξέτασης του τομέα των logistics, είτε και μέσω της παραγωγής τροφίμων φυτικής προέλευσης, οι νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελούν κινητήρια δύναμη πραγματικής αλλαγής στον κλάδο. Σύμφωνα με το report της Startup Genome, το ποσό των επενδύσεων από Series B και πάνω στις AgTech & New Food startups παγκοσμίως αυξήθηκε από 3,8 εκατομμύρια δολάρια το 2017 σε 11,5 εκατομμύρια δολάρια το 2021, με τη Βόρεια Αμερική να αντιπροσωπεύει το 70% των σχετικών deals τη χρονιά που πέρασε. Τα πέντε κορυφαία οικοσυστήματα AgΤech & New Food στον κόσμο είναι, αυτή τη στιγμή, της Silicon Valley, της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Ισραήλ (Τελ Αβίβ-Ιερουσαλήμ) και των Denver-Boulder στο Κολοράντο.

Τα trends που κυριαρχούν στον κλάδο

Το report διαπιστώνει ότι μία από τις μεγαλύτερες τάσεις και επενδύσεις αφορά στις νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι των vegan προϊόντων και των σχετικών εναλλακτικών λύσεων κρέατος που δεν προέρχεται από καλλιέργεια, οι οποίες, μάλιστα, φέτος για πρώτη χρονιά ξεπέρασαν εκείνες που δημιουργούν συνθετικό κρέας, όσον αφορά το ποσό που επενδύθηκε στο στάδιο της σποράς. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις σε εναλλακτικές πρωτεΐνες έφτασαν στον αριθμό-ρεκόρ των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένες κατά 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Λόγω των αλλαγών στη συμπεριφορά των καταναλωτών (κάτι που, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται και στην πανδημία), έχει καταστεί σαφές ότι μία ακόμη σημαντική τάση σχετίζεται με την απογείωση των υπηρεσιών παράδοσης τροφίμων και ειδών παντοπωλείου. Το 2021, η παράδοση τροφίμων αντιπροσώπευε το 11% των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επενδύθηκαν σε AgTech & New Food, από μόλις 2% του συνολικού ποσού σε δολάρια που επενδύθηκε το 2017 και 6% το 2020.

Ποιες startups περιλαμβάνονται στον τομέα AgTech & New Food;

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο όρος «AgTech» περικλείει τη χρήση της τεχνολογίας στη γεωργία, την κηπουρική και την υδατοκαλλιέργεια, για τη βελτίωση της απόδοσης, της αποδοτικότητας και της κερδοφορίας μέσω της παρακολούθησης πληροφοριών και της ανάλυσης του καιρού, των παρασίτων, του εδάφους και της θερμοκρασίας του αέρα. Το «New Food» περιλαμβάνει εφαρμογές και υπηρεσίες που παρέχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων πλατφορμών παράδοσης φαγητού απευθείας στον καταναλωτή, υπηρεσίες παράδοσης ειδών παντοπωλείου, καθώς και προϊόντα και υπηρεσίες που καινοτομούν στο κομμάτι της επεξεργασίας και των συστατικών τροφίμων. Περιλαμβάνονται τρόφιμα και ποτά «επόμενης γενιάς», συμπεριλαμβανομένου του καλλιεργημένου κρέατος, φυτικού «κρέατος» και «γάλακτος», προϊόντων με βάση τα έντομα κ.ά.

Οι ελληνικές startups που ξεχωρίζουν

Σύμφωνα με το Startups in Greece 2021/2022 report από το Found.ation και το EIT Digital, ο κλάδος Agro/Food ήταν ο τρίτος δημοφιλέστερος στη χώρα μας στο κομμάτι των επενδύσεων, με ποσοστό 9.42% και άνοδο 3% σε σχέση με το 2020. Οι ελληνικές startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα είναι πλέον αρκετές, με κάποιες από αυτές να ξεχωρίζουν με την πορεία τους, τα τελευταία χρόνια.

H Wikifarmer είναι μια ελληνική startup που έχει συζητηθεί πολύ. Ξεκινώντας από τη δημιουργία μίας «Wikipedia» για την αγροτική παραγωγή με περισσότερους από 9 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες παγκοσμίως (σε 12 γλώσσες), διαθέτει πλέον και ένα marketplace όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν οτιδήποτε σχετικό με την αγροτική παραγωγή (προϊόντα, διαθεσιμότητα, τιμές, παραγωγούς) και να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια αγορές αγροτικών προϊόντων.

Η Augmenta είναι άλλη μία εταιρεία που έχει ξεχωρίσει, έχοντας αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα (που περιλαμβάνει τόσο hardware όσο και software), το οποίο εγκαθίσταται στην οροφή των γεωργικών οχημάτων, σαρώνοντας τον αγρό και πραγματοποιώντας, σε πραγματικό χρόνο, έλεγχο σε καλλιέργειες. Το σύστημα, χρησιμοποιώντας πολυφασματικές κάμερες και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής όρασης, μπορεί να αντιληφθεί τα σημεία του χωραφιού που χρειάζονται λίπασμα και να αποφασίσει αυτόματα να ρίξει όσο χρειάζεται, όπου είναι απαραίτητο.

Η Farmvent, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της κάθετης καλλιέργειας (vertical farming) η οποία αποτελεί νέα τάση στην παραγωγή τροφίμων, είναι μία startup που έχει αναπτύξει έναν αυτοματοποιημένο τρόπο παραγωγής αρωματικών φυτών και λαχανικών, με τη χρήση μίας νέας ρομποτικής προσέγγισης που συνδυάζει μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης.

Η Agritrack είναι μία startup που έχει αναπτύξει μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα αυτοματοποίησης διαδικασιών, με στόχο την ψηφιοποίηση, τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας και την αποτύπωση της ποιότητας τροφίμων, συνδυάζοντας τεχνολογίες IoT, Immutable Ledger (π.χ. BlockChain) και Machine Learning.

Τέλος, η Agroknow στοχεύει στο κομμάτι της εκπαίδευσης εταιρειών και οργανισμών που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σχετικές με την «Ψηφιακή Γεωργία», παρέχοντας στρατηγικές, υπηρεσίες και εργαλεία, ώστε να εξελιχθούν, να καινοτομήσουν και, φυσικά, να βρουν αποτελεσματικούς και βιώσιμους τρόπους παραγωγής τροφίμων.

Το Found.ation γράφει για το MoneyReview

Διαβάστε επίσης:

Οι ελληνικές startups που αλλάζουν τη φαρμακευτική βιομηχανία με τεχνητή νοημοσύνη

Σοκολάτα χωρίς κακάο: Η start-up που φτιάχνει κλιματικά ουδέτερο φαγητό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News