Start Ups Κυριακή 3/04/2022, 16:04 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Στα ραντάρ επενδυτών ελληνικές εταιρείες fintech

Στα ραντάρ επενδυτών ελληνικές εταιρείες fintech

Το ενδιαφέρον των επενδυτών έχουν συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα αρκετές ελληνικές νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του fintech (παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μέσω της τεχνολογίας), τομέας που το 2021 αποτέλεσε παγκοσμίως πόλο έλξης επενδυτικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το crunchbase, πέρυσι ο κλάδος συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο όγκο κεφαλαίων από τα venture capitals, με αποτέλεσμα το ύψος των επενδύσεων να φθάνει το 2021 τα 134 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 177% σε ετήσια βάση. Από αυτές που ξεχώρισαν ήταν η σουηδική εταιρεία Klarna, πρωτοπόρος του κλάδου «buy now pay later» με αξία 46 δισ. δολ., αλλά και η Revolut που σήκωσε πέρυσι 800 εκατ. δολ. ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 33 δισ. δολ.

Εκτός από τη Viva, το μειοψηφικό ποσοστό της οποίας (49%) εξαγόρασε η αμερικανική JP Morgan στις αρχές του 2022, άλλες ελληνικές εταιρείες που ιδρύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πόνταραν στη στροφή των Ελλήνων στις ηλεκτρονικές πληρωμές, αντλούν κεφάλαια από ξένους και Ελληνες επενδυτές, επεκτείνοντας –λίγους μήνες μετά την ίδρυσή τους– τις υπηρεσίες τους στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τέτοια είναι η περίπτωση της νεοσύστατης εταιρείας Woli, μιας τραπεζικής εφαρμογής που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά να διαχειριστούν τα χρήματά τους και τις αποταμιεύσεις τους. H Woli είναι μια εφαρμογή που ιδρύθηκε από τον Βασίλη Ζούπα και τον Φίλιππο Αντωνόπουλο και απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 10-18 ετών. Μέσω αυτής της εφαρμογής ο γονιός δημιουργεί έναν τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο συνδέει με τον λογαριασμό του παιδιού του στην εφαρμογή. Επειτα, στο όνομα των παιδιών αποστέλλεται μια προπληρωμένη κάρτα Mastercard, μέσω της οποίας τα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν τα χρήματά τους ελέγχοντας τις αποταμιεύσεις τους. Στόχος της είναι να «μάθουν» τα παιδιά τις βασικές αρχές της διαχείρισης των δαπανών τους.

Η εταιρεία σήκωσε 700.000 ευρώ από το βουλγαρικό fund Eleven Ventures, ενώ στον γύρο συμμετείχαν και angel investors όπως ο Βίκτωρ Τροκούδης από τη fintech startup Plum, o Θανάσης Σοφιανός από τη Relevance Digital Agency και ο Hristo Borisov, ιδρυτής και CEΟ της fintech Payhawk, εταιρεία που προσφάτως αναδείχθηκε στον πρώτο unicorn (με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολ.) της Βουλγαρίας.

Κεφάλαια ύψους 35 εκατ. δολ. από το λονδρέζικο private equity Vitruvian Partners διοχετεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην ελληνικού DNA εταιρεία Moonfare. Η πλατφόρμα της ελληνικών συμφερόντων Moonfare ιδρύθηκε το 2016 και δίνει τη δυνατότητα σε μικροεπενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα private equity παγκοσμίως (KKR, CVC Capital), διαθέτοντας μικρότερα ποσά επένδυσης από αυτά που ζητεί συνήθως η αγορά. Η δε διαδικασία εγγραφής και επένδυσης των χρημάτων γίνεται ψηφιοποιημένα και διαρκεί 15 λεπτά.

Το προηγούμενο έτος, η νεοσύστατη fintech εταιρεία Finloup λάνσαρε στην ελληνική αγορά μία υπηρεσία όπου οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα με άτοκες δόσεις, χωρίς να έχουν πιστωτική κάρτα και χωρίς να λαμβάνουν κάποιο δάνειο από την τράπεζα (buy now pay later). Η εταιρεία, προς τα τέλη του έτους, άντλησε 1 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Velocity.Partners, το TECS Capital, την ΕveryPay αλλά και angel investors με σκοπό να αναπτυχθεί και να επεκταθεί στην ελληνική αγορά.

Διαβάστε επίσης: 

Τα venture capitals στη Βουλή – Τι χρειάζεται για να «απογειωθεί» η ελληνική καινοτομία

Startups: Οι ιδρυτές πίσω από τα μεγάλα deals

Πώς οι ελληνικές startups έγιναν «global» – Ο δρόμος προς τα μεγάλα deals

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News