Start Ups Τετάρτη 23/03/2022, 07:14
START UPS

Οι startups που θέλουν να κάνουν προσιτή την ενέργεια από πυρηνική σύντηξη 

Περισσότερα από 3 δισ. δολάρια επενδύθηκαν το 2021 σε startups που στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση της παραγωγής ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης

Οι startups που θέλουν να κάνουν προσιτή την ενέργεια από πυρηνική σύντηξη 

Η ενέργεια που παράγεται από πυρηνική σύντηξη (σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση) θεωρείται ότι έχει σημαντικές δυνατότητες να υποστηρίξει μια οικονομία με μηδενικούς ρύπους άνθρακα. Τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας αυτής της μορφής ολοένα και αυξάνονται, ειδικά σε εποχές που είναι άμεση η ανάγκη για εύρεση εναλλακτικών πηγών. Σε κάθε αντίδραση απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας, μπορεί να εκλύεται επ’ αόριστο, ενώ τα παραγόμενα ραδιενεργά απόβλητα είναι βραχύβια, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον σε βάθος χρόνου, και εξαλείφεται ο φόβος ατυχημάτων λόγω υπερθέρμανσης. Ωστόσο η διαδικασία παραγωγής αυτού του είδους ενέργειας είναι μια πρόκληση από μόνη της, καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου αστεριού.

Η πρόκληση αυτή οδήγησε πολλούς επιστήμονες στη δημιουργία ιδιωτικά χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων και οργανισμών, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 2000 (TAE Technologies, General Fusion, Tokamak Energy και άλλες). Τα τελευταία χρόνια, οι τεχνολογικές startups έχουν πέσει στη μάχη της πυρηνικής ενέργειας και, εκμεταλλευόμενες τη χρήση νέων ανερχόμενων τεχνολογιών, προσπαθούν να εμπορευματοποιήσουν τη ενέργεια που παράγεται από πυρηνική σύντηξη. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες ο συγκεκριμένος κλάδος των nuclear fusion startups έχει προσελκύσει τεράστιους γύρους χρηματοδότησης πράγμα που υποδεικνύει πως τα επόμενα χρόνια, αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Μόνο το 2021, το συνολικό ποσό που διατέθηκε για τη χρηματοδότηση startups σε αυτόν τον κλάδο, ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η CFS (Commonwealth Fusion Systems), μια fusion startup γεννημένη από το MIT, ανακοίνωσε πρόσφατα το μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης που έχει καταγραφεί για εταιρεία nuclear fusion. Συγκεκριμένα, επενδύθηκαν 1,8 δισ. δολάρια από επενδυτές όπως οι Bill Gates, Tiger Global Management κ.ά. Το σύνολο της χρηματοδότησης για τη CFS ανέρχεται πλέον στα 4 δισ. δολάρια, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα καθαρής ενέργειας μέχρι το 2025.

Λίγο νωρίτερα, η Helion Energy είχε ανακοινώσει και αυτή μια επένδυση ύψους 500 εκατ. δολαρίων, με επιπρόσθετα έσοδα ύψους 1,7 δισ. δολαρίων, με σκοπό να εμπορευματοποιήσει την πυρηνική ενέργεια, κάνοντας τον ηλεκτρισμό πλέον «καθαρό» για όλους.

Τέλος, πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η First Light Fusion, με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνιδρυτής της οποίας είναι ο Γιάννης Βέντικος. Κατάφεραν να «σηκώσουν» ένα νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 45 εκατ. δολαρίων και με τη σειρά τους ρίχνονται κι αυτοί στη μάχη για την εμπορευματοποίηση της πυρηνικής ενέργειας σύντηξης.

Αυτή τη στιγμή, μπορεί το μέλλον της εμπορικής πυρηνικής ενέργειας να φαίνεται κοστοβόρο, ωστόσο οι προοπτικές είναι τεράστιες, όπως και τα οφέλη που θα έχει στο περιβάλλον και κατά επέκταση στις ζωές μας, αν βελτιστοποιηθεί η ασφαλής και καθαρή παραγωγή της. Το μόνο βέβαιο είναι πως απέχουμε ακόμη τουλάχιστον πέντε χρόνια από οποιαδήποτε υλοποίηση. 

Το Found.ation γράφει για το MoneyReview

Διαβάστε επίσης:

Η Ζαπορίζια επαναφέρει τα διλήμματα της πυρηνικής ενέργειας: Ο παγκόσμιος χάρτης – Τα υπέρ και τα κατά

Σε συζητήσεις για προμήθεια ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας η Αθήνα

Μακρόν: Αναγεννάται η πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας – Ανακοίνωσε 6 νέους αντιδραστήρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News