Start Ups Δευτέρα 21/03/2022, 07:20
START UPS

Σημάδια ταχείας ανάκαμψης για τις τουριστικές startups το 2022

Η πορεία των tourism & hospitality startups και τα σημάδια που δείχνουν συνολική άνοδο του κλάδου.

Σημάδια ταχείας ανάκαμψης για τις τουριστικές startups το 2022

Ο τουρισμός, μία από τις πλέον κομβικές βιομηχανίες στη χώρα μας, επιστρέφει δυναμικά, με το ρεύμα ανάκαμψης να επιβεβαιώνεται τόσο από την επιβατική κίνηση που σημειώνεται στα ελληνικά αεροδρόμια στο ξεκίνημα του 2022, όσο και από τη σημαντική αύξηση σε προκρατήσεις διακοπών σε ελληνικούς προορισμούς, που, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού, φτάνει έως και το 30%. Η κρουαζιέρα αντί για τα μέσα Απριλίου ξεκινάει στις αρχές Μαρτίου, αλλά και, συνολικά, η σεζόν ανοίγει νωρίτερα από ποτέ, με τα στοιχεία να είναι ενθαρρυντικά για ένα πολύ δυνατό καλοκαίρι.

Ο τουρισμός αποτελεί, φυσικά, έναν κλάδο της ελληνικής οικονομίας στον οποίο στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι startups, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που έφεραν τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με το report Startups in Greece 2021/2022 του Found.ation και του EIT Digital, συγκρίνοντας τα δεδομένα του 2020 και του 2021, ο κλάδος των startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας σημείωσε άνοδο 8,52%, έχοντας ανακάμψει ελαφρά έπειτα από ένα δύσκολο 2020, και προμηνύοντας ένα καλύτερο 2022. 

Η ανοδική πορεία των tourism tech startups αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο και είναι χαρακτηριστικό ότι οι startups του Elevate Greece που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό αποτελούν την 2η μεγαλύτερη κατηγορία σε πλήθος μετά τις βιοεπιστήμες. Επιπλέον, πρωτοβουλίες, όπως ο επιταχυντής CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, αποτελούν ένα “όχημα” που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη και εξέλιξη νέων, καινοτόμων ιδεών, συνεργασιών και επιχειρηματικών ευκαιριών, με θετικό αντίκτυπο στον ελληνικό τουρισμό αλλά και τη χώρα γενικότερα.

Στις 54 startups του κλάδου τουρισμού του Elevate Greece συναντάμε πολλές περιπτώσεις εταιρειών που έχουν επιτύχει σημαντική εξέλιξη, όπως η Ferryhopper, μια πρωτοποριακή μηχανή κρατήσεων που παρέχει ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η εταιρεία ξεκίνησε το 2017, το Μάρτιο του 2019 έλαβε 600 χιλιάδες ευρώ από γύρο χρηματοδότησης seed, τον Ιούνιο του 2020 εξασφάλισε 2,6 εκατομμύρια ευρώ από γύρο χρηματοδότησης Series A και, πλέον, έχει βάλει πλώρη και για την Ιταλία. Άλλη μία ξεχωριστή περίπτωση, η Sail in Greece, αποτελεί την πρώτη και μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας μικρών πλοίων στην Ελλάδα, με εγγυημένες εβδομαδιαίες κρουαζιέρες από Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Αθήνα και Μύκονο. Προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα μεγάλης κλίμακας κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται την Ελλάδα, παρέχοντας μικρότερα μικρά πλοία με χωρητικότητα έως και 49 κλινών. Αξιοσημείωτη και η περίπτωση της Triparound, μίας εταιρείας ταξιδιωτικής τεχνολογίας με λογισμικό B2B (SaaS) που δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να αντικαθιστούν το περίπλοκο παλαιό λογισμικό και το παραδοσιακό στυλό, χαρτί και excel, με μια λύση all-in-one state-of-the-art. 

Ο τουρισμός προσαρμόζεται στη νέα κανονικότητα μέσα στο 2022, με τα δείγματα πως η η πιο δημοφιλής βιομηχανία μας σημειώνει δυναμική επιστροφή μετά την πανδημία να είναι κάτι περισσότερο από ορατά και όλοι να αναμένουν ένα ηλιόλουστο καλοκαίρι με ξεχωριστή δυναμική.

Το Found.ation γράφει για το MoneyReview

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρό rebound για 7 ελληνικά αεροδρόμια στην αρχή του έτους

Στο ραντάρ των funds της ΝΑ Ευρώπης οι ελληνικές startups

«Scale-Up Initiative»: Ενίσχυση των ευρωπαϊκών startups με ελληνική συνδρομή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News