Start Ups Τετάρτη 9/02/2022, 15:40
START UPS

«Scale-Up Initiative»: Ενίσχυση των ευρωπαϊκών startups με ελληνική συνδρομή

«Scale-Up Initiative»: Ενίσχυση των ευρωπαϊκών startups με ελληνική συνδρομή

Την κοινή διακήρυξη  για τη δημιουργία του πανευρωπαϊκού μηχανισμού, «Scale-Up Initiative», που αφορά στη χρηματοδότηση των τεχνολογικών Scales-ups, συνυπέγραψε μαζί με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης. Των ευρωπαϊκών δηλαδή επιχειρήσεων, με άμεσες προοπτικές κλιμάκωσης, που μπορούν να διαδραματίσουν μελλοντικά ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στις νέες τεχνολογίες. Η κοινή αυτή διακήρυξη υπογράφηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Building Europe’s Digital Sovereignty / Scale-Up Europe» που διοργανώθηκε χθες Τρίτη στο Παρίσι από την γαλλική Προεδρία της Ε.Ε.

Για να συμβαδίσει με την παγκόσμια τεχνολογική κούρσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε πως πρέπει να ενισχύσει αυτό το δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και κατά τη φάση κλιμάκωσής τους. Οι επιχειρήσεις αυτές διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό και βιώσιμο μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών των κρατών μελών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών, στηρίζουν αυτή την κοινή προσπάθεια και η χώρα μας πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτήν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με κεφάλαια ύψους 100 έως 200 εκατ. ευρώ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), τα οποία θα επενδυθούν μέσω επενδυτικών σχημάτων σε τέτοιου είδους καινοτόμες επιχειρήσεις. 

Οι τελικές αποφάσεις για τον μηχανισμό και τον τρόπο επένδυσης των πόρων, αναμένεται να οριστικοποιηθούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 μέσω ενός κύκλου διαβουλεύσεων. Λόγω του πανευρωπαϊκού του ρόλου, το «Scale-Up Initiative» θα παραμείνει μια ανοιχτή πρωτοβουλία και για οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ε.Ε. αποφασίσει να συμμετάσχει στο μέλλον. 

«Είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα  προς ένα πιο ζωντανό και δυνατό Ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων και είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι ότι η πρωτοβουλία μας θα είναι και ένα σημαντικό βήμα προς το οικονομικό και τεχνολογικό μέλλον της Ευρώπης» δήλωσε η γαλλική Προεδρία.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της υπογραφής της κοινής διακήρυξης δήλωσε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ευρώπη. Αναλαμβάνεται μία σημαντική πρωτοβουλία που μπορεί να τη μεταμορφώσει σε παγκόσμιο τεχνολογικό πρωταθλητή. Τίθενται οι βάσεις για την έξυπνη χρηματοδότηση καινοτόμων νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων για να γιγαντωθούν γρήγορα, να παραμείνουν στην Ευρώπη και να προσδώσουν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό όφελος σε τα όλα τα κράτη μέλη».

Στην εκδήλωση για την κοινή διακήρυξη συμμετείχαν: O Bruno Le Maire, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, η Nadia Calvino, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας και Ψηφιοποίησης της Ισπανίας, ο Christian Lindner, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Robert Habeck, υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής της Γερμανίας, ο Daniele Franco, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, ο Abroise Fayolle, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,o Rolf Kjaergaard, διευθύνων σύμβουλος του Επενδυτικού Ταμείου της Δανίας, καθώς και ο Nicolas Dufourcq, γενικός διευθυντής της BPI France.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Απογειώνεται το οικοσύστημα των ελληνικών startups

Βρετανία «φήφισαν» οι startups το 2021 – Πώς διαμορφώθηκε το τοπίο στην Ευρώπη

European Startup Universe Greece: Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες του προγράμματος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News