Start Ups Κυριακή 30/01/2022, 11:58
START UPS

Startups: Τα κορυφαία ελληνικά exits όλων των εποχών

Ποιες είναι οι νέες προσθήκες στο Top10 των κορυφαίων εξαγορών

Startups: Τα κορυφαία ελληνικά exits όλων των εποχών

Το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή άνθηση, επιτυγχάνοντας να αποτελεί πλέον έναν σημαντικό πόλο έλξης για εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. Μεγάλα επενδυτικά ποσά, αλλά και εντυπωσιακές εξαγορές, υπογραμμίζουν την ωριμότητα που διακατέχει το οικοσύστημα, το οποίο συνεχίζει την ανάπτυξή του ακόμη και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών.

Η παραπάνω εικόνα αντικατοπτρίζεται και στην έκδοση «Startups in Greece 2021-2022», από το Found.ation και το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας), σε συνεργασία με την Velocity.Partners, το οποίο δημοσιεύεται για 5η συνεχή χρονιά. Σε αυτό περιλαμβάνεται η ενημερωμένη λίστα των δέκα μεγαλύτερων εξαγορών νεοφυών ελληνικών επιχειρήσεων όλων των εποχών, στην οποία φέτος συναντάμε τρεις νέες εισόδους.

Κορυφαία από αυτές η Niometrics που βρέθηκε στην 3η θέση της λίστας των exits. Πρόκειται για μία εταιρεία network analytics που παρέχει λύσεις για CSPs, ιδρύθηκε το 2009 από τον Κώστα Αναγνωστάκη και σήμερα δραστηριοποιείται σε 8 χώρες, ενώ, μέσα στη χρονιά που πέρασε, εξαγοράστηκε από την Mobileum, με έδρα τις ΗΠΑ.

Στην 4η θέση των κορυφαίων exits όλων των εποχών βρέθηκε η Lenses.io που προσφέρει ένα καινοτόμο DataOps portal για streaming applications and data. Ιδρύθηκε το 2016 από τον Αντώνιο Χαλκιόπουλο και τη Χριστίνα Δασκαλάκη και αρχικά χρηματοδοτήθηκε από την Marathon Venture Capital το 2017. Μετά από άλλη μια επιτυχημένη χρηματοδότηση Series A, εξαγοράστηκε το 2021 από τη Celonis με έδρα τη Γερμανία και τις Η.Π.Α.

Στην 9η θέση βρίσκεται η Moosend, μία υπηρεσία email marketing που ιδρύθηκε από τον Πάνο Μελισσαρόπουλο και τον Γιάννη Ψαρρά το 2012 και, αυτή τη στιγμή, δραστηριοποιείται σε Αθήνα και Λονδίνο, ενώ το 2021 εξαγοράστηκε από την αμερικανική Sitecore.

Στις πρώτες δύο θέσεις με τις κορυφαίες εξαγορές όλων των εποχών βρίσκονται δύο εταιρείες που τα exits τους σημειώθηκαν το 2020. Πρόκειται για την Instashop, ένα online marketplace για super markets, φαρμακεία, pet shops και άλλες επιχειρήσεις που εξαγοράστηκε από την γερμανική Delivery Hero, καθώς και την Softomotive, μία εταιρεία λογισμικού που παρέχει τεχνολογία Robotic Process Automation για την ανάπτυξη ψηφιακού εργατικού δυναμικού και εξαγοράστηκε από την αμερικανική Mobileum.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι THINK SILICON (5η) που εξαγοράστηκε πέρυσι από την αμερικανική Applied Materials, HELIC (6η) που εξαγοράστηκε το 2019 από την αμερικανική Ansys, BEAT (TAXIBEAT) (7η) που εξαγοράστηκε το 2017 από τον όμιλο Daimler, Itics (8η) που αποκτήθηκε από τον κορεατικό κολοσσό της Samsung το 2017 και Avocarrot (10η) που αποκτήθηκε από την mobile ad tech company Glispa το 2016.

Αξίζει να αναφέρουμε τρεις ακόμη εξαγορές εταιρειών που σημειώθηκαν το 2021, παρόλο που δεν βρέθηκαν στη λίστα του Top 10 όλων των εποχών. Πρόκειται για την SendX, την επιχειρηματική μονάδα last mile του MyJobNow, που αποκτήθηκε από την Skroutz (να σημειωθεί ότι, λίγους μήνες αργότερα, η MyJobNow αποκτήθηκε από τη Χρυσή Ευκαιρία), την e-kiosky’s, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα τροφίμων και ποτών που απέκτησε η Delivery Hero, καθώς και την insurancemarket.gr το πρώτο online marketplace στο χώρο της ασφάλισης που εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον όμιλο Interamerican.

Το Found.ation γράφει για το MoneyReview 

Η φετινή έκδοση του report «Startups in Greece 2021-2022» υποστηρίζεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη χορηγία των Eurobank | egg enter•grow•go | Corallia και Oracle για Startups. Μπορείτε να κατεβάσετε την πλήρη έκδοση δωρεάν.

Διαβάστε επίσης: 

Ελληνικές startups: Ρεκόρ επενδύσεων το 2021 – Ποιες ξεχώρισαν

Startups: Exits, εξωστρέφεια και τα πρώτα ελληνικά unicorns

Μικρό ποσοστό startups καταφέρνει να αντλήσει κεφάλαια από funds

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News