Start Ups Τρίτη 18/01/2022, 13:35 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 54η θέση του παγκόσμιου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων

Ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων

Φορολογικά κίνητρα σε «αγγέλους» επενδυτές, προσέλκυση εταιρειών για τεστάρισμα πρωτότυπου προϊόντος, κίνητρα για την προσέλκυση ταλέντων. Αυτά είναι ορισμένα από τα μέτρα που έχουν λάβει χώρες όπως η Βρετανία, η Ολλανδία ή η Εσθονία, των οποίων τα οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια δυναμικά. Οπως αναφέρει η έρευνα της διαΝΕΟσις, με επιστημονική υπεύθυνη την ομότιμη καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση, στην πρώτη θέση μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών οικοσυστημάτων βρίσκεται η Βρετανία, η οποία παρέχει σημαντικά φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές «αγγέλους», πρακτική που προσφάτως εφάρμοσε και η χώρα μας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θεσπίσει τέτοια κίνητρα σε επενδυτές, παρέχοντας έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος επί των εσόδων σε επενδύσεις έως 100.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ, που διατηρεί έναν τομέα υψηλής τεχνολογίας άκρως ανταγωνιστικό, ίσως και ισοδύναμο με αυτόν της Σίλικον Βάλεϊ, ήταν η πρώτη χώρα η οποία πριν από 17 χρόνια μείωσε τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 12,5%, με αποτέλεσμα να φιλοξενεί πλέον περισσότερα από 300 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, πολλά από τα οποία λειτουργούν διεθνείς εταιρείες όπως η Apple, το eBay, η Google, η IBM κ.λπ. 

Η Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται στην 54η θέση του παγκόσμιου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, πρέπει να επικεντρωθεί στις ανταγωνιστικές βιομηχανίες της (τουρισμός, ναυτιλία, αγροδιατροφή) για να πείσει οργανισμούς να δημιουργήσουν πιλοτικές εγκαταστάσεις για Ερευνα και Ανάπτυξη.

Όσον αφορά το γερμανικό οικοσύστημα των startups, αυτό χαρακτηρίζεται από διεθνώς φημισμένα πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα, ενώ έχει αναδειχθεί κορυφαίο κέντρο υψηλής τεχνολογίας, καθώς αποτελεί έδρα του ευρωπαϊκού γραφείου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Επίσης, ποντάρει πολύ στη χορήγηση κεφαλαίων σε startups που βρίσκονται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης, μέτρο απαραίτητο ώστε να αναπτυχθούν και να εδραιωθούν επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Από την άλλη, η Ολλανδία λόγω της στρατηγικής της τοποθεσίας, της πολυπολιτισμικότητας και της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων προσελκύει πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις για να τεστάρουν και να αξιολογήσουν τα προϊόντα τους, ενώ η εσθονική κυβέρνηση μέσω του Estonia Startup Visa βοηθάει τους ιδρυτές startup εκτός Ε.Ε. να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην Εσθονία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News