Start Ups Παρασκευή 3/12/2021, 15:56
START UPS

Fairphone: Κινητά τηλέφωνα από ανακυκλούμενα υλικά 

Η Fairphone προμηθεύεται κοβάλτιο από πολλές χώρες

Fairphone: Κινητά τηλέφωνα από ανακυκλούμενα υλικά 

Η Fairphone είναι μια startup από την Ολλανδία που κατασκευάζει κινητά τηλέφωνα από ανακυκλούμενα υλικά και κατέληξε να πάρει τη μορφή εταιρείας, ενώ το 2010 είχε αρχίσει ως μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον. 

Επί του παρόντος είναι μια εταιρεία που πέρυσι πούλησε 95.000 κινητά τηλέφωνα από ανακυκλούμενα υλικά και πλέον βλέπει το ενδιαφέρον για τα προϊόντα της να προσελκύσει πέραν από τους ιδιώτες ( απορροφούν το 99% των πωλήσεων) και τις εταιρείες, όπως αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Εύα Γκουβένς. Πέρυσι η εταιρεία κατέγραψε κέρδη ύψους 2 εκατ. ευρώ. «Σε όλη τη διάρκεια ύπαρξης της Fairphone έχουμε πουλήσει περισσότερες από 300.000 συσκευές», ανέφερε.

Η ανακύκλωση αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα της ενεργειακής μετάβασης, μιας διαδικασίας στην οποία καλούνται τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι εταιρείες να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να επιτύχουν τους αυστηρούς στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων.

Ένα άλλο ζήτημα που έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, είναι η υπευθυνότητα των εταιρειών σε σχέση με τους προμηθευτές τους, ιδιαίτερα στους κλάδους της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξαναγκασμένη παιδική εργασία σε ορυχεία της Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).

«Μετά από μερικά χρόνια εκστρατείας συνειδητοποιήσαμε ότι δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική. Αποφασίσαμε να γίνουμε μέρος αυτής της βιομηχανίας, να γίνουμε εταιρεία», είπε ο Γκουβένς κατά τη διάρκεια συνέντευξή της στο πλαίσιο του συνεδρίου Reuters Next. «Στόχος μας είναι το 70% των υλικών μας να τα προμηθευόμαστε με υπεύθυνο τρόπο έως το 2023».

Η Fairphone προμηθεύεται κοβάλτιο από πολλές χώρες, ωστόσο σύμφωνα με τη CEO της και όπως σημείωσε «τρέχουμε ένα πρόγραμμα στη ΛΔΚ όπου συνεργαζόμαστε με την Fair Cobalt Alliance για να βελτιώσουμε την κατάσταση στα ορυχεία».

Η Fair Cobalt Alliance έχει ως στόχο να καταστήσει τα ορυχεία ασφαλέστερα, να περιορίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας για τους άνδρες και τις γυναίκες που εργάζονται σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Όπως υπογράμμισε, η αλυσίδα εφοδιασμού είναι περίπλοκη και ότι το κοβάλτιο που εισέρχεται στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα τηλέφωνα δεν είναι 100% ανιχνεύσιμο. «Εάν κρατήσουμε το κοβάλτιο ξεχωριστό σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, θα είναι εξαιρετικά δαπανηρό και οι ανθρακωρύχοι δεν θα ωφεληθούν από κάτι τέτοιο.

Όταν ξεκίνησε η Fairphone το 2013, ο στόχος ήταν να προσελκύσει το πιο ευαισθητοποιημένους καταναλωτές, εκείνους δηλαδή που ήταν έτοιμοι να συμβιβαστούν με τη λειτουργικότητα και να συμβάλουν στη βιωσιμότητα.

Πλεόν στοχεύει να προσελκύσει και τους καταναλωτές που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη, είναι όμως λιγότερο πρόθυμοι να συμβιβαστούν με τη λειτουργικότητα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η κρίση της πάνινης τσάντας

Grover: Η startup που νοικιάζει ηλεκτρονικές συσκευές στους πελάτες της

Πώς το σκρολ ντάουν… βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News