Start Ups Πέμπτη 2/12/2021, 18:41
START UPS

Ευρώπη: Οι startups ανταμοίβουν περισσότερο τους εργαζόμενους με μετοχές 

Τα νέα δεδομένα αντανακλούν το ευρωπαϊκό οικοσύστημα το οποίο πλέον ωριμάζει

Ευρώπη: Οι startups ανταμοίβουν περισσότερο τους εργαζόμενους με μετοχές 

Την πρακτική των αμερικανικών startups οι οποίες ανταμείβουν τους εργαζόμενούς τους με μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης, φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να υιοθετούν και οι ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας venture capital, Index Ventures.

Βάσει της έρευνας για πρώτη φορά η αξία των μετοχών που προορίζονται για τους εργαζόμενους στις ευρωπαϊκές startups προσεγγίζει αυτή των Αμερικανών ομολόγων τους. 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ευρωπαϊκές startups σε κάθε στάδιο ανάπτυξης αποδίδουν περισσότερες μετοχές στους εργαζομένους, ενώ η αλλαγή στην πρακτική αυτή είναι περισσότερο εμφανής στα μεταγενέστερα στάδια. Οι startups στο γύρο χρηματοδότησης D αποδίδουν ένα ποσοστό μεταξύ 15% και 17% των μετοχών στους εργαζόμενούς τους, ένα ποσοστό αρκετά κοντά με το 20% έως 23% που καταγράφεται στις ΗΠΑ. 

Τα ευρήματα της αντίστοιχης έκθεσης του 2016 είχαν δείξει ότι ποσοστό των stock option που προσέφεραν οι ευρωπαϊκές startups έφθανε στο 10%. 

Για δεκαετίες, οι αμερικανικές τεχνολογικές startups ανταμείβουν το προσωπικό τους με μετοχές ή και δικαιώματα προαίρεσης. Τα δικαιώματα προαίρεσης αφορούν έναν συγκεκριμένο αριθμό μετοχών σε μια καθορισμένη τιμή, ο οποίος μπορεί να αγορασθεί ή να πουληθεί πριν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τα πρώτα στελέχη των Uber, Snap και Slack έλαβαν κάποια τεράστια ποσά όταν οι εταιρείες εισήλθαν στο χρηματιστήριο. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Expensify, η οποία εισερχόμενη στο χρηματιστήριο στις αρχές Νοεμβρίου έκανε το 40% των εκατομμυριούχους στα χαρτιά. 

Η έκθεση του Index Venture για το 2016 έδειξε ότι οι επιλογές της Ευρώπης στο παρελθόν έφταναν στο 10% . Αυτό προσφέρθηκε εκ των προτέρων και δεν θα αυξανόταν με τους γύρους. Στις ΗΠΑ, συνήθως οι startups αυξάνουν τα δικαιώματα προαίρεσης των μετοχών από το 10% στο αρχικό στάδιο σε 15% στο γύρο Series A, φθάνοντας ακόμη και στο 25% στο γύρο Series D.

Η Index Ventures, η οποία έχει στηρίξει εταιρείες όπως οι Deliveroo, Skype και Facebook και της οποίας το τρέχον χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τη Revolut, έχει δηλώσει από καιρό ότι είναι υπέρ της αύξησης των δικαιωμάτων προαίρεσης.

«Στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα με επιτυχημένες τεχνολογικές εταιρείες και υπαλλήλους που έχουν βγάλει πολλά χρήματα, έτσι οι άνθρωποι δεν εκτιμούν πραγματικά τις επιλογές», υπογραμμίζει ο Μάρτιν Μινό, επενδυτής της Index. «Αυτό τώρα έχει αλλάξει».

Οι αυξανόμενες αποτιμήσεις, οι επιτυχημένες Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές και οι έξοδοι από τις εταιρείες έχουν συμβάλει στην αλλαγή αυτή. Οι εισροές κεφαλαίων έχουν καταστήσει την αγορά πιο ανταγωνιστική, επομένως το θέλγητρο των μετοχών είναι πλέον ένα «σημαντικό χαρτί» για την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων ανεξαρτήτων των μισθών, ενώ οι εργαζόμενοι στον κλάδο της τεχνολογίας έχουν γίνει πιο απαιτητικοί βλέποντας τους συνομηλίκους τους στις Deliveroo και Wise να πλουτίζουν, σύμφωνα με τον Μινό. 

Τα νέα δεδομένα αντανακλούν το ευρωπαϊκό οικοσύστημα το οποίο πλέον ωριμάζει, βλέποντας φέτος τις εταιρείες μονόκερους να φθάνουν σε αριθμό ρεκόρ. Στις 30 Σεπτεμβρίου, υπήρχαν 95 μονόκεροι στην Ευρώπη και το Ισραήλ, με τις 40 εξ αυτών να αγγίζουν την αποτίμηση του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη διάρκεια του 2021.

Η Index Ventures παλαιότερα έχει επισημάνει τις διαφορετικές φορολογικές πολιτικές στην Ευρώπη ως έναν από τους λόγους που η ήπειρος μένει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σχετικά με τις προσπάθειες lobbying, σύμφωνα με τον Μινό, ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αναλάβουν έναν σημαντικό ρόλο στην παροχή κινήτρων για να υπάρξουν περισσότερες ανταμοιβές των εργαζομένων με μετοχές. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα πλαίσιο για καλύτερες πρακτικές. «Δεν είχε τεράστιο αντίκτυπο σε τοπικό επίπεδο, οπότε σίγουρα θα περάσει στην επόμενη φάση», αναφέρει.

Για τον Μινό, τα χρήματα που θα καρπωθούν οι εργαζόμενοι θα τα επιστρέψουν πίσω στο οικοσύστημα, καθώς είτε θα ξεκινήσουν τις δικές τους startups είτε θα διοχετεύσουν τα κεφάλαια αυτά σε άλλες εταιρείες ως επενδυτές άγγελοι.

«Θα δούμε ένα δίχως προηγούμενο φαινόμενο να εμφανισθούν κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια θα γεννήσουν 10 έως 100 φορές περισσότερες νέες startups με ακόμη περισσότερες φιλοδοξίες και ακόμη πιο γρήγορες προοπτικές ανάπτυξης», καταλήγει ο Μινό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Startups: Αυτοί είναι οι μισθοί που πληρώνουν στην Ελλάδα

Στα «σκαριά» ελληνικό hub στη Silicon Valley

Αυξημένη «όρεξη» για deals στο online delivery – Μερίδιο στην Deliveroo απέκτησε η Delivery Hero

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News