Start Ups Τετάρτη 24/11/2021, 07:07
START UPS

Α.Ατσαλάκης (PNOĒ): Ευεξία και σωστή διατροφή με μία ανάσα

Α.Ατσαλάκης (PNOĒ): Ευεξία και σωστή διατροφή με μία ανάσα

«Ό,τι μπορούμε να βλέπουμε από το ανθρώπινο αίμα μπορούμε να το βλέπουμε και από την αναπνοή». Έτσι ξεκίνησε η ιδέα της PNOĒ όπως το περιγράφει ο Απόστολος Ατσαλάκης, ένας εκ των ιδρυτών της.

Μιλώντας στο Outliers, το podcast της Endeavor Greece, με media partner το MoneyReview, ο Απόστολος Ατσαλάκης εξηγεί ότι η PNOĒ προσφέρει μια συσκευή υψηλής ακριβείας, η οποία χρησιμοποιεί τους βιομετρικούς δείκτες που συγκεντρώνει από την αναπνοή και πραγματοποιεί ανάλυση του μεταβολισμού. Με βάση αυτή προσφέρει ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα διατροφής, άσκησης, καθώς και μία συνολική εικόνα της φυσικής κατάστασης και της κατάστασης υγείας του χρήστη.

Ο Απόστολος Ατσαλάκης πήρε το πρώτο του πτυχίο στην εφαρμοσμένη φυσική στο Μετσόβιο, από όπου πήρε τα εφόδια για να περάσει στο Cambridge. Εκεί σπούδασε νανοτεχνολογία και γνώρισε το χώρο του breath analysis, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε το διδακτορικό του στις τεχνολογίες αισθητήρων.

Το πρωτότυπο της PNOĒ δημιουργήθηκε στην αρχή του διδακτορικού του, καθώς η νανοτεχνολογία ασχολείται πολύ με τους αισθητήρες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στο breath analysis. Ο ίδιος αποφάσισε μετά από λίγο καιρό να αφήσει το διδακτορικό του και να ξεκινήσει το ταξίδι της Pnoe μαζί με τον παιδικό του φίλο και απόφοιτο του Stanford, Πάνο Παπαδιαμάντη.

Πρώτα βήματα

Οι δύο ιδρυτές, ο ένας από την Αγγλία, ο άλλος από την Αμερική, αρχικά μιλούσαν από απόσταση για το στήσιμο της εταιρείας, ενώ στη συνέχεια, έχοντας εξασφαλίσει τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, αποφάσισαν να στήσουν την ομάδα τους στην Ελλάδα.

Στην αρχή, η PNOĒ απευθυνόταν σε επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, όπως γυμναστήρια, διατροφολόγους, φυσιοθεραπευτές και κατά κύριο λόγο στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία και εξακολουθεί να αποτελεί το 80% της βάσης των χρηστών, ενώ πλέον απευθύνεται και σε ιδιώτες. Συνολικά, η PNOĒ έχει περίπου 2.000 πελάτες, ορισμένοι από τους οποίους είναι μεγάλοι οργανισμοί, όπως με πανεπιστήμια ή ομάδες του NBA. 

Τι βλέπουμε από την ανάλυση της αναπνοής;

Όποιος βιομετρικός δείκτης υπάρχει στο αίμα, έχει και ένα «ξαδερφάκι» του στην ανάλυση της αναπνοής, εξηγει ο κ. Ατσαλάκης. Η αναλυση δίνει δηλαδή πολλά αποτελέσματα, όπως ακριβώς και μία ανάλυση αίματος, χωρίς ωστόσο να χρειάζεται βελόνα και να είναι κατ’ αυτόν τον τρόπο «παρεμβατική».

Η ανάλυση μετρά τον μεταβολισμό του χρήστη, παρουσιάζοντας με ακρίβεια πόσες θερμίδες καίει μέσα στην ημέρα του. Επομένως, η εταιρεία μπορεί στη συνέχεια να προτείνει την καλύτερη διατροφή. Επίσης, η συσκευή της PNOĒ βλέπει εάν το σώμα του χρήστη καίει λίπος ή υδατάνθρακα σε κατάσταση ηρεμίας και σε κατάσταση άσκησης. Ο κ. Ατσαλάκης εξηγεί ότι πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό δείκτη, αφού βάσει αυτής μπορεί κανείς να μάθει ποια είναι η σωστή διατροφή, όχι μόνο για απώλεια κιλών, αλλά και για μία πιο υγιή ζωή.

Εκτός αυτού μέσω της ανάλυσης της PNOĒ μπορεί κανείς να μετρήσει τη μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που καταναλώνει το σώμα του στο αποκορύφωμα της άσκησης. Πρόκειται για ένα βιομετρικό δείκτη που μπορεί να δώσει στοιχεία και σχετικά με την διάρκεια ζωής. Από το ίδιο τεστ και απλώς με διαφορετική ανάλυση των ίδιων βιομετρικών δεικτών, προκύπτει δηλαδή η υγεία της καρδιάς, του πνεύμονα και του μεταβολισμού.

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς αναλυτές αναπνοής που μπορεί κανείς να συναντήσει σε νοσοκομεία, η PNOĒ ήθελε να δώσει κάτι εύχρηστο, ελαφρύ, φορητό και κατά πολύ φθηνότερο.

Πώς γίνεται η μέτρηση

Η μέτρηση διαρκεί περίπου 25 λεπτά με υποδείξεις και οδηγίες ειδικού από την PNOĒ μέσω zoom. Ο χρήστης, που δεν χρειάζεται να έχει όργανα γυμναστικής στο σπίτι του αποστέλλει στη συνέχεια τη συσκευή στην PNOĒ για ανάλυση.

Έπειτα, μέσω ειδικής εφαρμογής για το κινητό και ενός βιομετρικού ρολογιού, η εταιρεία παρακολουθεί και επεξεργάζεται διάφορα δεδομένα σχετικά με τις θερμίδες, τη διατροφή, τον ύπνο και το στρες. Βάσει αυτών μπορεί να προσφέρει προσωποποιημένες συμβουλές για μία καλύτερη διατροφή και πιο υγιεινή ζωή. 

Ο κ. Ατσαλάκης σημειώνει ότι μπορεί κανείς από το σαλόνι του να έχει 92% της ακρίβειας σε σχέση με την καλύτερη συσκευή που υπάρχει αυτή τη στιγμή όσον αφορά τους βιομετρικούς δείκτες και με αυτόν τον τρόπο να προλάβει σοβαρές και επικίνδυνες ασθένειες.

Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από όσους έχουν νοσήσει από Covid-19, για τους οποίους η PNOĒ προσφέρει ειδική λειτουργία, μέσω της οποίας ο χρήστης παρακολουθεί την κατάσταση των πνευμόνων του.

Τα επόμενα βήματα

Η PNOĒ θα αξιοποιήσει τα χρήματα που συγκέντρωσε από τον τελευταίο χρηματοδοτικό γύρο, ώστε να μεγενθύνει την ομάδα πωλήσεων, να προχωρησει σε μικροαλλαγές του marketing και να εστιάσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, των αλγορίθμων και της εφαρμογής, ώστε να βελτιώσει την εμπειρία του κάθε χρήστη.

«Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι βελτιώνεται πάρα πολύ» το ελληνικό οικοσύστημα των startups σε σχέση με τέσσερα ή πέντε χρόνια πριν, τονίζει αισιόδοξος ο κ. Ατσαλάκης προσθέτοντας ότι οι εταιρείες πλέον είναι πολύ πιο εξωστρεφείς, καθώς πολλές φορές και απευθύνονται σε ξένες αγορές και έχουν ξένους επενδυτές.

Διαβάστε επίσης: 

Jack Naglieri (Panther Labs): Η ασφάλεια στην εποχή των cyberwars περνά από την Αθήνα

Think Silicon: Από την Πάτρα έως την εξαγορά από την Applied Materials

Α. Σταυράκης (Safesize): Η εταιρεία που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε παπούτσια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News