Start Ups Δευτέρα 15/11/2021, 16:58
START UPS

Γερμανία: Κρατικές επενδύσεις 20 δισ. ευρώ στο startup οικοσύστημα

Το Βερολίνο έχει ανακοινώσει το Future Fund ύψους 10 δισ. ευρώ και ένα εξειδικευμένο ταμείο προηγμένης τεχνολογίας,

Γερμανία: Κρατικές επενδύσεις 20 δισ. ευρώ στο startup οικοσύστημα

Σχέδια καταρτίζει η γερμανική κυβέρνηση με τα οποία θέλει να διοχετεύσει πολλά δισ. ευρώ μέσω κρατικών επενδύσεων προκειμένου να στηριχθεί το startup οικοσύστημα και να ενθαρρυνθούν έτσι οι επενδύσεις από τα venture capitals. 

Τις προθέσεις αυτές του Βερολίνου, αποκάλυψε ο Γερμανός Επίτροπος για την Ψηφιακή Βιομηχανία και τις Startups, Τόμας Γιάρζομπεκ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη διάσκεψη SuperVenture 2021 στο Βερολίνο, κάνοντας λόγο για επενδύσεις των οποίων η συνολική αξία θα ανέλθει στα 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα προβεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών, ούτως ώστε να δημιουργήσει ένα καλύτερο πλαίσιο για τις startups και τα επιχειρηματική κεφάλαια. 

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες, είναι η δημιουργία ενός υπερταμείου που θα στηρίζει τα κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά VCs, με την προϋπόθεση όμως ότι θα προβαίνουν σε επενδύσεις στη Γερμανία. Το όχημα αυτό το οποίο βρίσκεται ακόμη στάδιο της προετοιμασίας, θα βρίσκεται υπό τη διαχείριση της KfW Capital, μια θυγατρικής της κρατικής τράπεζας, KfW Bank. Το νέο ταμείο θα διαχειρίζεται τόσο κρατικά όσο και ιδιωτικά κεφάλαια και στόχος αποτελεί η ενθάρρυνση περισσότερων θεσμικών επενδυτών να καταστούν ποιο ενεργοί στο πεδίο των επενδυτικών κεφαλαίων, μειώνοντας παράλληλα το ρίσκο γι αυτούς. 

Από τη μεριά του εκ των διευθύνοντων συμβούλων της KfW Capital, Γιοργκ Γκόσιν, υπογράμμισε ότι τα νέα αυτά για τις γερμανικές startups είναι υπέροχα. «Έχουμε μια ισχυρή αγορά σε πρώιμο στάδιο στη Γερμανία, ωστόσο χρειάζεται να γίνονται περισσότερα στο στάδιο ανάπτυξης. Πολλαπλασιάζοντας τον όγκο των διαθέσιμων κεφαλαίων, μπορούμε να προσφέρουμε στις startups με ισχυρούς ευρωπαϊκούς δεσμούς έναν εναλλακτικό τρόπο να αντλήσουν χρήματα», σημείωσε

Στη Γερμανία στους γύρους χρηματοδότησης στο τελευταίο στάδιο πρωταγωνιστούν οι ξένοι επενδυτές και απουσιάζουν οι εγχώριοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του PitchBook, πέρυσι, σε 150 συμφωνίες με συνολική αξία 4 δισ. δολάρια ενεπλάκησαν εταιρείας από τις ΗΠΑ, κάτι που συνιστά ρεκόρ, όταν πριν από 5 χρόνια οι αμερικανικές συμμετοχές ανέρχονταν σε 76 με τη συνολική τους αξία στα 784,3 εκατ. ευρώ. 

Να σημειωθεί ότι το Βερολίνο έχει ανακοινώσει το Future Fund ύψους 10 δισ. ευρώ και ένα εξειδικευμένο ταμείο προηγμένης τεχνολογίας, τα οποία επίσης έχουν στόχο να παρέχουν περισσότερα κεφάλαια στις γερμανικές startups. Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Γιάρζομπεκ δήλωσε ότι αναμένει περί των 40 δισ. ευρώ  ιδιωτικών κεφαλαίων να στηρίξουν τα κυβερνητικά σχέδια, φθάνοντας τα συνολικά κεφάλαια σε εθνικό επίπεδο στα 60 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από PitchBook

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News