Start Ups Πέμπτη 4/11/2021, 17:20
START UPS

Impact startups: Συγκεντρώνουν ποσό-ρεκόρ 1,6 τρισ. ευρώ – Στην κορυφή η ευρωπαϊκή αγορά

Impact startups: Συγκεντρώνουν ποσό-ρεκόρ 1,6 τρισ. ευρώ – Στην κορυφή η ευρωπαϊκή αγορά

Κορυφαία παγκοσμίως αναδεικνύεται για το 2021 η ευρωπαϊκή αγορά των λεγόμενων impact startups, των νεοφυών επιχειρήσεων που προσβλέπουν στην επίλυση θεμελιωδών κοινωνικών προβλημάτων. Η Ευρώπη, μαζί με τη Βόρειο Αμερική, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του έτους το υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων σε τέτοιες startups σε σχέση με τα συνολικά κεφάλαια που διοχετεύθηκαν από venture capitals.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της dealroom, σε συνεργασία με την ImpactCity, την ImpactFest, την Tech Nation και την Danske Bank, στην Ευρώπη έχουν δημιουργηθεί 34 impact unicorns, δηλαδή νεοφυείς επιχειρήσεις με αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Η σχετική αγορά στην Ευρώπη απασχολεί τουλάχιστον 146.000 εργαζομένους.

Impact startups: Συγκεντρώνουν ποσό-ρεκόρ 1,6 τρισ. ευρώ – Στην κορυφή η ευρωπαϊκή αγορά-1

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι οι επενδύσεις σε impact startups εκτοξεύθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεικτικά το 2021 μέχρι αυτό το μήνα συγκέντρωσαν κεφάλαια – ρεκόρ ύψους 39 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής, ξεπερνώντας ήδη κατά πολύ τα 16 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν στο πλήρες έτος του 2020. Η συνολική τους αξία παγκοσμίως αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 1,6 τρισ. ευρώ.

Impact startups: Συγκεντρώνουν ποσό-ρεκόρ 1,6 τρισ. ευρώ – Στην κορυφή η ευρωπαϊκή αγορά-2

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κυρίαρχη θέση στη σχετική κατηγορία καταλαμβάνουν οι περιβαλλοντικές startups, οι οποίες συγκεντρώνουν με διαφορά τη μεγαλύτερη μερίδα των επενδύσεων. Από την άλλη πλευρά, όπως διαπιστώνεται στην έκθεση της Dealroom, οι impact startups που δραστηριοποιούνται στη συρρίκνωση των ανισοτήτων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Στα top 100 αναδυόμενα οικοσυστήματα για startups η Αθήνα

Η unicorn που άνθισε στη σκιά της Amazon

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News