Start Ups Πέμπτη 30/09/2021, 17:13
START UPS

Η startup που υπόσχεται φθηνότερα φάρμακα

Η startup που υπόσχεται φθηνότερα φάρμακα

Μία νεοφυής επιχείρηση η οποία είναι γνωστή για την πραγματοποίηση έρευνας εκ μέρους μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, όπως η Pfizer και η Novartis, τώρα επιχειρεί να τις ανταγωνιστεί ευθέως παρασκευάζοντας φάρμακα. Ο λόγος για την TrialSpark, η οποία έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη και πρόκειται να χρηματοδοτήσει την εισαγωγή της στο χώρο της ανάπτυξης φαρμάκων με τα κεφάλαια ύψους 156 εκατ. δολαρίων που συγκέντρωσε από χρηματοδοτικό γύρο νωρίτερα μέσα στο έτος.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια και τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν κατά κύριο λόγο προς την αγορά ειδικών μορίων για την ανάπτυξη φαρμάκων, καθώς και για την πρόσληψη νέων ταλέντων.

Η TrialSpark πιστεύει ότι η πρσέγγισή της στις κλινικές έρευνες, με την υποβοήθηση δηλαδή τεχνολογικών εργαλείων, θα της επιτρέψει όχι μόνο να αναπτύξει νέα φάρμακα, αλλά και να τα πωλεί σε ανταγωνιστικές τιμές. Εάν μπορούμε να πραγματοποιούμε αυτές τις έρευνες φθηνότερα και ταχύτερα, μπορούμε επίσης να ξεκινήσουμε να προσφέρουμε φάρμακα σε χαμηλότερες τιμές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ben Liu. Γενικά, όμως, η δραστηριοιποίηση στην αγορά ανάπτυξης φαρμάκων είναι κοστοβόρα, χρονοβόρα και εξαιρετικά επισφαλής.

Η TrialSpark, η οποία ιδρύθηκε το 2015 από τον Liu σε συνεργασία με άλλους , οι οποίοι είχαν ανακαλύψει μία σειρά νέων φαρμακευτικών μορίων και ήθελαν να τα διοχετεύσουν στην αγορά φαρμάκων. Ωστόσο, άλλες εταιρείες προσέφεραν περισσότερες επιλογές και συνεπώς η TrialSpark περιορίστηκε στον τoμέα της έρευνας.

Κλινικές δοκιμές

Πλέον όμως, η εταιρεία δηλώνει έτοιμη να επιταχύνει το ρυθμό των κλινικών δοκιμών και να μειώσει το κόστος με τη χρήση μίας πλατφόρμας software, η οποία βοηθά τους ενδιαφερόμενους, όπως για παράδειγμα κάποιο νοσοκομείο, να διαχειριστούν τις κλινικές έρευνες και να συλλέξουν ή να αναλύσουν δεδομένα. Επίσης, αξιοποιεί τεχνολογικά εργαλεία, μεταξύ αυτών και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να βρεθούν γιατροί και ασθενείς διατεθειμένοι να συμμετάσχουν.

«Η προσέγγισή τους είναι να πραγματοποιήσουν κλινικές έρευνες με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε μία τεχνολογική εταιρεία και στη συνέχεια να απορροφήσουν τη βιοφαρμακευτική μέσα σε αυτό. Και πιστεύω ότι με αυτό συμφωνούν πολλοί επενδυτές του κλάδου της τεχνολογίας. Μία τεχνολογική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην βιοφαρμακευτική, όχι μία βιοφαρμακευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία», σχολίασε ο  Sam Altman, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τελευταίου χρηματοδοτικού γύρου της TrialSpark.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News