Start Ups Δευτέρα 7/12/2020, 16:07
START UPS

Κάποτε όλοι τον απέρριπταν, αλλά φέτος έγινε 400% πλουσιότερος

«Είμαι ακόμα ο εαυτός μου», λέει ο ιδρυτής και CEO της Zoom, Έρικ Γουάν.

Κάποτε όλοι τον απέρριπταν, αλλά φέτος έγινε 400% πλουσιότερος

Είναι  ο άνθρωπος που έγινε κατά 400% πλουσιότερος μέσα στο 2020, καθώς η πανδημία εκτόξευσε την προσωπική του περιουσία στα 20 δισ. δολάρια. Όμως ο Έρικ Γουάν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zoom δεν πιστεύει ότι έχει αλλάξει. «Είμαι ακόμα ο εαυτός μου», είπε σε δημοσιογράφο του Business Insider. 

Ωστόσο, όλος ο πλανήτης γνωρίζει πλέον το όνομά του. Ή τουλάχιστον αυτό της εταιρείας του.  Η πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων Zoom απευθυνόταν πριν από την πανδημία κυρίως σε επιχειρήσεις. Όμως, σήμερα χρησιμοποιείται από όλους: Από εργαζόμενους που δουλεύουν από το σπίτι, από μαθητές που δεν πηγαίνουν στο σχολείο, από  συγγενείς που βρίσκονται μακριά, από παρέες που περνούν μαζί τις βραδιές του lockdown, ακόμα και από κυβερνήσεις που κάνουν υπουργικά συμβούλια εξ αποστάσεως. Για αυτό και τα νούμερα του Zoom ζαλίζουν. Κάθε μέρα, περισσότεροι από 300 εκατομμύρια χρήστες συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις μέσω της πλατφόρμας, καθώς οι χρήστες του Zoom πραγματοποίησαν φέτος meetings συνολικής διάρκειας 3 τρισεκατομμυρίων λεπτών. 

Όμως για τον Γουάν, όλα ξεκίνησαν από μία σχέση εξ αποστάσεως. Όταν ακόμα ήταν φοιτητής στην Κίνα, ζούσε πολύ μακριά από το τότε κορίτσι του  -και τη μετέπειτα σύζυγό του. «Μπορούσα να τη βλέπω μόνο δύο φορές το χρόνο και χρειαζόμουν 10 ώρες με το τρένο για να φτάσω σε αυτήν. Ήμουν νέος τότε -18 ή 19 χρόνων- και σκεφτόμουν ότι θα ήταν φανταστικό εάν στο μέλλον υπήρχε μία συσκευή όπου θα μπορούσα απλά να πατήσω ένα κουμπί και να τη δω και να της μιλήσω», είχε πει το 2017 στο Forbes. 

Και όμως, ο Γουάν έζησε πολλές φορές την απόρριψη πριν να δει το Zoom να απογειώνεται. 

Έπειτα από τις σπουδές του στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και τη μηχανική στην Κίνα, δούλεψε για μερικά χρόνια στην Ιαπωνία, όμως όταν άκουσε μία ομιλία του Μπιλ Γκέιτς ονειρεύτηκε να μετακομίσει στη Silicon Valley για να δουλέψει σε μία start up του ίντερνετ. 

Ωστόσο, η βίζα του απορρίφθηκε οκτώ φορές, πριν να καταφέρει τελικά να φτάσει στην Καλιφόρνια, το 1997. Ήταν 27 χρόνων, μιλούσε ελάχιστα αγγλικά, επομένως ο Γουάν έριξε όλη του την ενέργεια στη δουλειά. Την εποχή εκείνη εργαζόταν για την Cisco, όμως όταν πρότεινε στα αφεντικά του ένα σύστημα τηλεδιασκέψεων φιλικό για τα smartphones, η ιδέα του απορρίφθηκε. Τότε, ο Γουάν έφυγε από τη Cisco και δημιούργησε το Zoom. «Η Cisco έκανε λάθος. Τρία χρόνια αφότου έφυγα, συνειδητοποίησαν ότι είχα δίκιο», θα έλεγε αργότερα στο Forbes.  

Αλλά και αργότερα, όταν προσπάθησε να βρει επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημά του, η υποδοχή ήταν παρόμοια. Τελικά, χρειάστηκε να δανειστεί χρήματα από συγγενείς και φίλους για να φτιάξει το Zoom. Έπειτα από τόσες απορρίψεις, ο Γουάν άλλαξε το screensaver του υπολογιστή του σε «Δεν μπορεί να γίνει». Την εποχή εκείνη, άλλωστε, ακόμα και η ίδια η σύζυγός του είχε αμφισβητήσει την απόφασή του να αφήσει τη Cisco. «Ξέρω ότι θα είναι μία πολύ μεγάλη και δύσκολη διαδρομή, αλλά εάν δεν το δοκιμάσω, θα το μετανιώσω»,  της είπε τότε. 

Εκείνα τα πρώτα χρόνια του Zoom, ο Γουάν ασχολούνταν με τα πάντα. Μέχρι που έγραφε ο ίδιος email σε κάθε πελάτη που ακύρωνε τη συνδρομή του στην πλατφόρμα. Σήμερα, δουλεύει 18 ώρες την ημέρα, αλλά αποκαλύπτει ότι προσπαθεί να κρατά 15 λεπτά ελεύθερα κάθε βράδυ, για να σκεφτεί: «Εάν μπορούσα να ξεκινήσω τη μέρα ξανά από την αρχή, τι θα έκανα διαφορετικά;». 

Πρώτη του προτεραιότητα είναι να κρατά τους υπαλλήλους της Zoom ευχαριστημένους. «Μαζί κάνουμε τους πελάτες μας χαρούμενους», εξηγεί.  Και πραγματικά, η Zoom είναι μία από τις καλύτερες επιχειρήσεις στο σάιτ Glassdoor,  με 99% θετικών απόψεων από τους υπαλλήλους της.  Όσο για το μότο του Γουάν, αυτό είναι σύμφωνα με τους Financial Times, «δούλευε σκληρά και μείνε ταπεινός». 

moneyreview.gr, με πληροφορίες από Business Insider, CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News