Start Ups Κυριακή 29/08/2021, 20:41
START UPS

MapmyIndia: Η startup που κοιτάει στα μάτια το Google Maps

MapmyIndia: Η startup που κοιτάει στα μάτια το Google Maps

Η MapmyIndia, μια εταιρεία ψηφιακής χαρτογράφησης, τα δεδομένα της οποίας χρησιμοποιεί η Apple και η υπηρεσία Alexa της Amazon στην Ινδία, θα καταθέσει αίτηση για Αρχική Δημόσια Προσφορά αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με άτομα γνώση επί του θέματος τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Η startup ιδρύθηκε από τους Ρακές και Ρασμί Βερμά ένα παντρεμένο ζευγάρι, που συνεχίζει να διευθύνει την εταιρεία, ενώ υποστηρίζεται επίσης από τον ιαπωνική εταιρεία χαρτογράφησης Zenrin, η οποία ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε μια από τις πιο δύσκολες χώρες για χαρτογράφηση. Μεταξύ των πρώτων πελατών της MapmyIndia ήταν η Coca-Cola, η οποία αξιοποίησε τις υπηρεσίες της εταιρείας για να υποστηρίξει την αλυσίδα εφοδιασμού της και τις διανομές. Πέρυσι, ανέπτυξε ένα σύστημα ελέγχου για την Covid-19 με χαρτογράφηση σε πραγματικό χρόνο των ζωνών περιορισμού, των κέντρων δοκιμών και των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, το οποίο και διέθεσε σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες.

Απολαμβάνει τη στήριξη της startup πληρωμών PhonePe ιδιοκτησίας από κοινού των  Qualcomm και Walmart και ως στόχο έχει θέσει το ύψος της ΙΡΟ να φθάσει περί τα 175 εκατ. δολάρια η οποία θα φέρει την αποτίμησή της σε σχεδόν 825 εκατ. δολάρια, ενώ η προσφορά θα αποτελείται εξ ολοκλήρου από δευτερεύουσες μετοχές.

Η εταιρεία με έδρα το Δελχί, πουλάει την τεχνολογία και τις πληροφορίες της σε ένα ευρύ φάσμα πολυεθνικών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένων των Uber, Mercedes-Benz, McDonald’s και των ανταγωνιστριών στον ηλεκτρονικό εμπόριο του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon και Flipkart η οποία ανήκει στην Walmart. Είναι κερδοφόρα σε αντίθεση με πολλές από τις υψηλών προδιαγραφών αλλά ζημιογόνων startups οι οποίες όμως τροφοδοτούν μια έκρηξη από IPOs τεχνολογικών εταιρειών στην Ινδία.

Η αγορά χαρτογράφησης δεδομένων και αντίστοιχων υπηρεσιών στην ασιατική χώρα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο, η αξία της οποίας εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα φθάσει περί τα 14 δισ. δολάρια μέχρι το 2030.

Η Ινδία χαλάρωσε τους αυστηρούς κανονισμούς που κρατούσαν αιώνες και αφορούσαν τη χαρτογράφηση και άλλα γεωγραφικά δεδομένα νωρίτερα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, εφαρμόζοντας σαρωτικές αλλαγές με την ελπίδα να δώσει ώθηση στην καινοτομία των startups. Από την εξέλιξη αυτή επωφελήθηκε η MapmyIndia, η οποία απολαμβάνει μια πιο προνομιακή θέση σε σχέση με τις ξένες ανταγωνίστριες όπως η Alphabet και η εφαρμογή της Google Maps. Στην Ινδία απαγορεύεται στις ξένες εταιρείες να χρησιμοποιούν δορυφορικές εικόνες υψηλής ακρίβειας, να συλλέγουν δεδομένα από τους δρόμους και να πραγματοποιούν έρευνες στο έδαφος για να αποτυπώσουν τους χάρτες τους και είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν αυτού του είδους τα δεδομένα από τους εγχώριους παρόχους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News