Start Ups Τρίτη 24/08/2021, 21:29
START UPS

Περισσότερες unicorn δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη παρά στην Κίνα φέτος

Ενδεικτικό της υγείας και της δυναμικής του νεοφυούς οικοσυστήματος

Περισσότερες unicorn δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη παρά στην Κίνα φέτος

Εκτοξεύθηκε ο αριθμός των unicorn στην Ευρώπη, όπου μόνο το τελευταίο οκτάμηνο δημιουργήθηκαν 72 τέτοιου είδους εταιρείες, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση με την Κίνα (22 στην ίδια περίοδο). Πρόκειται για νεοφυείς εταιρείες με αξία τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων.

Για πρώτη φορά από το 2016 η Ευρώπη ηγείται στο συγκεκριμένο τομέα έναντι της Κίνας, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Dealroom. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι η ύπαρξη τέτοιων επιχειρήσεων καταδεικνύει την υγεία και την ισχυρή δυναμική του νεοφυούς οικοκοσυστήματος.

Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προηγούνται έναντι των δύο, έχοντας δημιουργήσει μόνο φέτος 275 εταιρείες unicorn, που αντιστοιχεί στον αριθμό των ευρωπαϊκών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ειδικότερα, από το 1990, η Ευρώπη έχει δημιουργήσει 296 εταιρείες αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, η Κίνα συνολικά 276, ενώ οι ΗΠΑ άνω των χιλίων.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι από τις 170 πόλεις του κόσμου, που θεωρούνται ως κατεξοχήν γενέτειρες unicorn, οι 65 βρίσκονται στην Ευρώπη, η οποία αποτελεί επίσης την ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή για επενδύσεις venture capital παγκοσμίως. Ενδεικτικά, έχει προσελκύσει επενδύσεις ύψους 49 δις ευρώ από τις αρχές τους έτους, ξεπερνώντας την Κίνα , τις ΗΠΑ και όλη την Ασία.

«Η αύξηση των επενδύσεων που βλέπουμε σήμερα, είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς, που έγινε την προηγούμενη δεκαετία στην Ευρώπη. Οι διεθνείς επενδυτές έχουν λάβει γνώση και βλέπουμε τεράστιο ενδιαφέρον για εταιρείες τεχνολογίας – και όχι μόνο – που έχουν έδρα τη Γηραιά Ήπειρο», αναφέρει σχετική ανάλυση του Crunchbase. Η Ευρώπη έχει εξάλλου δημιουργήσει τεχνολογικούς γίγαντες, όπως τις Adyen και Spotify, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση τα 50 δισ. ευρώ. Επίσης, έχει να δημιουργήσει τις Wise, Deliveroo και Trustpilot.

Χρηματοδοτήσεις

Η Ευρώπη σημείωσε ιστορικά υψηλά επίπεδα χρηματοδότησης από Venture Capitals το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες έλαβαν τη μερίδα του λέοντος των επενδυτικών πόρων την ίδια περίοδο. Μάλιστα, η χρηματοδότηση διοχετεύεται πλέον και εκτός των τριών κορυφαίων οικονομιών, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ποσοστιαία, οι ευρωπαϊκές startups απέσπασαν το 20% του παγκόσμιου κεφαλαίου, από περίπου 14% την αντίστοιχη περίοδο του 2019. «Η Ευρώπη βρίσκεται πραγματικά σε σημείο καμπής. Το τεχνολογικό οικοσύστημα ωριμάζει και κλείνει το χάσμα με τις ΗΠΑ, με τον ρυθμό ανάπτυξης, που βιώνουμε, να είναι πλέον άνευ προηγουμένο», αναφέρουν οι αναλυτές της Dealroom.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News