Start Ups Δευτέρα 23/08/2021, 12:36
START UPS

Η εταιρεία που ετοιμάζεται να μας στείλει μυρωδιές μέσα από τη συσκευή της τηλεόρασης

Η εταιρεία που ετοιμάζεται να  μας στείλει μυρωδιές μέσα από τη συσκευή της τηλεόρασης

Μπορούμε να δούμε, να ακούσουμε και ακόμη και να νιώσουμε τη δράση όπως συμβαίνει στην οθόνη. Αλλά η όσφρηση εξακολουθεί να λείπει από τη λίστα των αισθήσεων που διεγείρονται μέσω του τηλεοπτικού δέκτη. Κάποιοι θέλουν αυτό να αλλάξει. 

Ο Φρέντερικ Ντιούρινκ  δεν είναι κοσμηματοπώλης, αλλά το επόμενο έργο του είναι ένα κολιέ. Δεν θα φέρει πολύτιμο λίθο, αλλά μάλλον ένα μικρό κουτί σε σχήμα κύβου. Αυτή τη στιγμή, έχει διαστάσεις 5εκατ. επί 5ε εκατ. αλλά ο Ντιούρινκ είναι αποφασισμένος να το συρρικνώσει. 

Μέσα στον κύβο υπάρχει μια μπαταρία και σύστημα αρωματισμού σχεδιασμένο για να προσφέρει μια ρουφηξιά αρώματος κατά παραγγελία που ο Ντιούρινκ περιγράφει ως «φούσκα αρώματος». Ο Ολλανδός επιχειρηματίας είναι συνιδρυτής της startup Scentronix, η οποία λειτουργεί ήδη μια μηχανή «εκτύπωσης αρωμάτων». Αυτή η συσκευή χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να δημιουργήσει ένα άρωμα κατά παραγγελία βασισμένο στις απαντήσεις ενός πελάτη σε ένα ερωτηματολόγιο. Αλλά τώρα ο Ντιούρινκ θέλει να αναπτύξει την ίδια τεχνολογία σε μικρογραφία, έτσι ώστε το ψηφιακό άρωμα να είναι κινητό.

Φορέστε ένα στις ταινίες, για παράδειγμα, και θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας για να την προγραμματίσετε να παίξει, διανέμοντας διακριτικά αρώματα σε βασικές στιγμές. Η απόλυτη συσκευή δεν είναι σχεδόν έτοιμη, αναγνωρίζει ο Ολλανδός. Το τρέχον μέγεθος και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι εμπόδια, όπως και η ποιότητα του αρώματος και η προβολή. Παραμένει όμως αισιόδοξος. «Έχουμε απόδειξη της ιδέας με το πρωτότυπό μας και δεν υπάρχει τίποτα προς το παρόν που να λειτουργεί έτσι, οπότε υποβάλλουμε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας». Το επόμενο βήμα, ελπίζει, «είναι να το τελειοποιήσουμε αρκετά για να κερδίσουμε τους επενδυτές και να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για περαιτέρω ανάπτυξη σε μια φορετή έκδοση».

moneyreview.gr με πληροφορίες BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News