Start Ups Πέμπτη 3/12/2020, 16:48
START UPS

Είναι το Τέξας η «νέα Silicon Valley»;

Είναι το Τέξας η «νέα Silicon Valley»;

Η ιστορία της Hewlett-Packard ξεκινά το 1938, όταν ο Μπιλ Χιούλετ και ο Ντέιβ Πάκαρντ νοίκιασαν ένα γκαράζ στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. Τώρα, η HP Enterprises μετακομίζει στο Τέξας.

Πρόκειται για μία κίνηση που λέει πολλά, εάν σκεφτεί κανείς ότι η επιτυχία της HP στο Πάλο Άλτο ουσιαστικά «γέννησε» την τεχνολογική σκηνή της Ν. Καλιφόρνιας και οδήγησε τελικά στην καθιέρωση της ονομασίας «Silicon Valley». Όπως θυμίζει το CNN, στον πρώτο χρόνο ζωής της εταιρείας, οι Χιούλετ και Πάκαρντ δημιούργησαν το πρώτο προϊόν τους, το HP Model 200A, έναν ηχητικό ταλαντωτή που χρησιμοποιούνταν για τις δοκιμές μηχανημάτων ήχου. Η εταιρεία κατασκεύασε τον πρώτο της υπολογιστή το 1966 και το περίφημο HP-35, το πρώτο κομπιουτεράκι του κόσμου, το 1972. Το 2015, η εταιρεία διασπάστηκε στην HPE και την HP Inc.

Η HPE μετακομίζει στο Τέξας, σε μία εποχή που και άλλα ονόματα της τεχνολογίας μεταφέρονται στο Νότο. Η SignEasy, η QuestionPro και η DZS άφησαν επίσης την Καλιφόρνια για το Τέξας. Τα κεντρικά γραφεία της Dell βρίσκονται στο Ράουντ Ροκ του Τέξας, κοντά στο Ώστιν, ενώ πολλές άλλες τεχνολογικές εταιρείες σκέφτονται να μετακομίσουν εκεί για φορολογικούς λόγους. Μάλιστα, μια περιοχή της πόλης έχει κερδίσει το παρατσούκλι «Silicon Hills», εξαιτίας των πολλών τεχνολογικών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί εκεί.  

Άλλωστε, και ο CEO της Tesla, Ίλον Μασκ, είχε απειλήσει το Μάιο να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας από το Φρίμοντ της Καλιφόρνια στο Τέξας ή τη Νεβάδα, καθώς δεν συμφωνούσε με το lockdown που επέβαλαν οι τοπικές αρχές. Δεν έκανε την απειλή του πραγματικότητα, όμως τον Ιούλιο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα φτιάξει το νέο της εργοστάσιο σε ένα προάστιο του Ώστιν.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News