Start Ups Πέμπτη 29/07/2021, 19:44
START UPS

Η start up που χτίζει το πρώτο εργοστάσιο στο διάστημα

Έχει ήδη συγκεντρώσει 53 εκατ. δολάρια σε 8 μήνες λειτουργίας

Η start up που χτίζει το πρώτο εργοστάσιο στο διάστημα

Περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια συγκέντρωσε η νεοφυής επιχείρηση Varda Space Industries σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας της, με το φιλόδοξο σκοπό να χτίσει το πρώτο εργοστάσιο στο διάστημα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι ιδρυτές του, Delian Asparouhov και Will Bruey, είναι ένα δίδυμο με εμπειρεία στην εταιρεία εξερεύνησης διαστήματος SpaceX του δισεκατομμυριούχου Elon Musk και στο επενδυτικό κεφάλαιο Peter Thiel’s Founders Fund.

«Στόχος της Varda είναι να χτίσει το πρώτο εργοστάσιο στο διάστημα – ουσιαστικό το πρώτο βιομηχανικό πάρκο σε τροχιά», δήλωσε ο ένας εκ των δύο ιδρυτών στο CNBC. Στους 8 μήνες λειτουργίας της, η Varda έχει προσελκύσει μία ομάδα 16 ατόμων εξειδικευμένων στα θέματα του διαστήματος, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από την εταιρεία του Musk. Μέχρι την πραγματοποίηση της πρώτης της αποστολής, η νεοφυής εταιρεία ευελπιστεί να έχει δημιουργήσει μία ομάδα 40 ατόμων.

Επί πολλά χρόνια γινόταν λόγος για τη βελτιστοποίση μεταφοράς προϊόντων προς το διάστημα, εξ ου και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός συνεργάζεται ενίοτε με εταιρείες, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες της. Ενδεικτικά, η SpaceX μεταφέρει μεγάλους όγκους εμπορευμάτων από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ανά περίπου έξι μήνες. Ωστόσο, το όραμα της Varda είναι ακόμη πιο φιλόδοξο, αφού προσβλέπει στην ταχύτατη μεταφορά προϊόντων από και προς το διάστημα.

Για τον σκοπό αυτό, η Varda κατασκευάζει ένα διαστημικό σκάφος με τρία αποσπαστά μέρη: μία πλατφόρμα για σκάφη, μία μονάδα μεταποίησης και μία κάψουλα ειδική για την ασφαλή επιστροφή της στην ατμόσφαιρα με τη χρήση αλεξίπτωτων. Η νεοφυής επιχείρηση προγραμματίζει την πιλοτική της πτήση σε 18 μήνες, η οποία θα μεταφέρει περίπου 100 κιλά προϊόντων. Αυτή τη στιγμή, το σχέδιο της εταιρείας βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης από τις υπεύθυνες ρυθμιστικές αρχές και τους μετόχους της εταιρείας, όπως επεσήμανε στο CNBC ο Bruey.

«Νομίζω ότι η Varda μπορεί να κυνηγίσει μία πολύ μεγαλύτερη αγορά σε σχέση με την αγορά του διαστημικού τουρισμού, όσον αφορά τα προϊόντα που επηρεάζουν τις ζωές ενός τεράστιο αριθμό ανθρώπων εδώ στη γη», δήλωσε στο CNBC ο Asparouhov αναφερόμενος στις πρόσφατες πτήσεις που πραγματοποίησαν οι εταιρείες εξερεύνησης διαστήματος των Jeff Bezos και Richard Branson.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News