Start Ups Πέμπτη 22/07/2021, 07:45
START UPS

Η άνοδος των EdTech και η επένδυση στην ελληνική LearnWorlds

Η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στις εκπαιδευτικές startups υπερδιπλασιάστηκε

Η άνοδος των EdTech και η επένδυση στην ελληνική LearnWorlds

Με το ξέσπασμα της πανδημίας, ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα που έπρεπε να κερδίσει η ανρθωπότητα ήταν αυτό της εκαπίδευσης. Τα σχολεία δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν διά ζώσης, αλλά η εκπαίδευση δεν ήταν έτοιμη να γίνει ψηφιακή. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε το μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κερδισμένες βγήκαν οι EdTech (educational technology) startups.

 Καθώς ο ρολος του COVID-19 ήταν καταλυτικός στη γρήγορη ανάπτυξη και αφομοίωση νέων τεχνολογιών, το EdTech προσέφερε τις λύσεις που χρειάζονταν για να βελτιώσει την εκπαιδευτική εμπειρία μαθητών, εκπαιδευτικών, σχολείων, ακόμα και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Συνδυάζοντας τεχνολογικά εργαλεία με εκπαιδευτικές πρακτικές, προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, κάνοντας την μάθηση ακόμα πιο προσιτή, και ευλόγως θεωρείται πλέον αναπόσπαστο εργαλείο στην εκπαιδευτική πορεία ενός σύγχρονου μαθητή. Οι εκπαιδευτές έχουν αναγνωρίσει το όφελος των συγκεκριμένων εργαλείων και συμφωνούν στο ότι πρέπει να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στην εκπαίδευση. Οι γονείς και αυτοί με την σειρά τους ψάχνοντας για λύσεις δημιουργικής απασχόλησης, προσαρμοσμένες στα παιδιά τους, στράφηκαν προς την καινοτομία και την ευελιξία της EdTech.

Η αλματώδης ανάπτυξη για τη σκηνή EdTech ξεκίνησε στις αρχές του 2020 με την εμφάνιση της COVID-19, καθώς η παγκόσμια αγορά στον συγκεκριμένο κλάδο, γνώρισε αύξηση 22%. Η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στις εκπαιδευτικές startups υπερδιπλασιάστηκε σύμφωνα με στοιχεία της CB Insights, φτάνοντας τα $12.58 δισεκατομμύρια παγκοσμίως το 2020, από τα $4.81 δισ. το 2019. Όπως φαίνεται, η ανοδική πορεία ήρθε για να μείνει καθώς ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να αγγίζει το 19,9% μέχρι το 2027, όπως αναφέρει η έρευνα Global Education Technology Market. Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε EdTech startups αντικατοπτρίζουν την ανάπτυξη αυτή ξεπερνώντας τα 1 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2021 σε μόλις 6 μήνες και σε 111 συναλλαγές, όπως προκύπτει από ανάλυση στοιχείων των Crunchbase και Pitchbook από την εταιρεία Brighteye. 

Η άνοδος των EdTech και η επένδυση στην ελληνική LearnWorlds-1

Πρόσφατα μάλιστα, δημιουργήθηκε και ο πρώτος ευρωπαϊκός μονόκερος EdTech, το GoStudent λαμβάνοντας τον τρίτο γύρο χρηματοδότησής του μέσα σε διάστημα 12 μηνών και φτάνοντας τα 1,7 δισεκατομμύρια σε αποτίμηση. Το κλίμα και στην Ελλάδα είναι αρκετά αισιόδοξο καθώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα startup που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο. Πιο πρόσφατο από αυτά η LearnWorlds, που πριν μόλις μερικές ημέρες ανακοίνωσε σημαντική χρηματοδότηση της τάξης των 32 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το μέλλον είναι ακόμα ασταθές, αβέβαιο και περίπλοκο. Η πανδημία όμως, μας έδειξε τελικά ότι η εκπαίδευση χρειάζεται μια ριζική ανανέωση για να προετοιμάσει τους μαθητές και μελλοντικούς πολίτες να δημιοργήσουν τα δικά τους μονοπάτια με προσαρμοστικότητα, δημιουργικότητα και σκοπό. Η τεχνολογία της EdTech έχει ανοίξει νέους ορίζοντες και έχει δείξει τον δρόμο για την εκπαίδευση του αύριο. Το μεγάλο στοίχημα είναι η εξισορρόπηση της ψηφιακής μάθησης με την αναλογική, ώστε τα οφέλη να επικρατήσουν των αρνητικών συνεπειών. 

Το Found.ation γράφει για το moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News