Start Ups Τρίτη 25/05/2021, 17:31
START UPS

Καλιφόρνια: Η 8η startup που θα κάνει δοκιμές με πλήρως αυτόνομα οχήματα είναι κινεζική 

Η Pony.ai κάνει δοκιμές με αυτόνομα οχήματα στην Καλιφόρνια από το 2017 με την παρουσία οδηγού

Καλιφόρνια: Η 8η startup που θα κάνει δοκιμές με πλήρως αυτόνομα οχήματα είναι κινεζική 

Η κινεζική Pony.ai είναι η τελευταία startup που έλαβε άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια, προκειμένου να διεξάγει δοκιμές με πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα δίχως την παρουσία οδηγού, στους δρόμους της αμερικανικής πολιτείας. 

Η κινεζική startup είναι η όγδοη που εξασφαλίζει τη σχετική άδεια από την πολιτεία της Καλιφόρνια, μετά τις AutoX, Baidu, Cruise, Nuro, Waymo και Zoox και WeRide, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις τελευταίες εταιρείες που έλαβαν την έγκριση ήταν κινεζικές (με τη σειρά Baidu, WeRide και Pony.ai). Από τις οκτώ εταιρείες των οποίων τα αυτόνομα οχήματα κινούνται δίχως την ανθρώπινη παρουσία, οι τέσσερις είναι κινεζικές (και η AutoX που είναι και η πρώτη κινεζική που εξασφάλισε τη σχετική άδεια). 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Μηχανοκίνητων Οχημάτων της Καλιφόρνια (DMV), η Pony.ai θα μπορεί να πραγματοποιεί τις δοκιμές της με έξι αυτόνομα οχήματα δίχως την παρουσία οδηγού, σε προκαθορισμένους δρόμους στις πόλεις Φρεμόντ, Μιλπίτας και Ιρβάιν. Όπως επισημαίνει το DMV στην ανακοίνωσή του οι δοκιμές θα πραγματοποιούνται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, το φως είναι ικανοποιητικό, ενώ τα οχήματα δεν θα κινούνται με ταχύτητα πέραν των 45 μιλίων την ώρα. 

Κάθε εταιρεία που υποβάλλει αίτηση για άδεια, πρέπει να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία ασφάλισης ή εγγύηση ίση με 5 εκατ. δολάρια, να επαληθεύει ότι τα οχήματα είναι σε θέση να λειτουργούν χωρίς οδηγό, να πληρούν τα ομοσπονδιακά πρότυπα ασφάλειας των οχημάτων με κινητήρα ή να έχουν εξαίρεση από την Εθνική Αρχή Ασφάλειας Κυκλοφορίας (SAE) και να έχουν πιστοποίηση ασφάλειας 4 ή 5. Η SAE αξιολογεί τα αυτόνομα οχήματα με έξι βαθμίδες από το 0 έως το 5, με το 5 να είναι το επίπεδο κατά το οποίο μπορούν να κινούνται άνευ της παρουσίας οδηγού. 

Η Pony.ai κάνει δοκιμές με αυτόνομα οχήματα στην Καλιφόρνια από το 2017 με την παρουσία οδηγού όμως, ενώ στην πόλη της Κίνας, Γκουανζού, έχει αρχίσει να πραγματοποιεί δοκιμές με αυτόνομα οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα, καθώς οι περισσότερες εταιρείες στον κλάδο της αυτόνομης οδήγησης κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από caixinglobal

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News