Start Ups Παρασκευή 11/06/2021, 15:36
START UPS

Ashirase: Λύσεις σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης με τη στήριξη της Honda

Το Ashirase προσφέρει διαισθητική καθοδήγηση

Φωτ. Ashirase

Την ίδρυση της startup, Ashirase, του πρώτου επιχειρηματικού εγχειρήματος που προέρχεται από το IGNITION, το πρόγραμμα δημιουργίας νέων επιχειρήσεων της Honda, ανακοίνωσε η ιαπωνική εταιρεία. Η Ashirase, εξελίσσει ένα σύστημα πλοήγησης που τοποθετείται στα παπούτσια για την υποστήριξη ατόμων με προβλήματα όρασης στο περπάτημα. Η startup θα αναλάβει και την εμπορική προώθηση του συστήματος με την ονομασία «Ashirase», πριν από το τέλος του οικονομικού έτους που λήγει στις 31 Μαρτίου, 2023. 

Το Ashirase είναι ένα σύστημα πλοήγησης το οποίο αποτελείται από ένα smartphone app και μία τρισδιάστατη συσκευή δόνησης συμπεριλαμβανομένου ενός αισθητήρα κίνησης, που τοποθετείται στο εσωτερικό του παπουτσιού. 

Με βάση τη διαδρομή που ορίζεται μέσω του app, η συσκευή καθοδηγεί τον χρήστη με τη βοήθεια δονήσεων. Όταν ο χρήστης πρέπει να κινηθεί ευθεία, παράγονται δονήσεις στο εμπρός τμήμα του πέλματος, ενώ όταν πλησιάζει σε μία δεξιά ή αριστερή στροφή οι δονήσεις παράγονται αντίστοιχα στη δεξιά ή την αριστερή πλευρά, για την προειδοποίηση του χρήστη. Το Ashirase προσφέρει διαισθητική καθοδήγηση, κάνοντας τη διαδρομή κατανοητή. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται να προσέχει συνεχώς ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει, κάτι το οποίο τον βοηθά να περπατά με μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο χαλαρή διάθεση. 

Κύρια χαρακτηριστικά του Ashirase

  • Οι πληροφορίες καθοδήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης παράγονται βάσει πληροφοριών στίγματος μέσω του GNSS και δεδομένων βασισμένων στην κίνηση του πέλματος του χρήστη. 
  • Η καθοδήγηση παρέχεται μέσω δονήσεων στο πέλμα, ώστε να μην επηρεάζει το χέρι του χρήστη που κρατά ένα λευκό μπαστούνι, ούτε την ακοή του μέσω της οποίας προσλαμβάνει ήχους του περιβάλλοντος.
  • Οι συσκευές παραγωγής δονήσεων ευθυγραμμίζονται με τα νεύρα του πέλματος, διευκολύνοντας να γίνει αντιληπτή η δόνηση.
  • Μαλακό υλικό που διατηρεί το αρχικό του σχήμα χρησιμοποιείται στη συσκευή περιορίζοντας την όποια δυσφορία για το χρήστη.

Στο μεταξύ η Honda ξεκίνησε την επέκταση του προγράμματος δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, IGNITION, σε ολόκληρη την εταιρεία. Το IGNITION είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιεί τις πρωτοποριακές τεχνολογίες, ιδέες και τα σχέδια των συνεργατών της Honda, ενώ συμβάλλει στην επίλυση κοινωνικών θεμάτων και στη δημιουργία νέας αξίας για τον άνθρωπο. 

Το πρόγραμμα IGNITION ξεκίνησε το 2017 μέσω της Honda R&D, μιας θυγατρικής εταιρείας R&D της Honda. Έκτοτε το IGNITION έχει λάβει πολλές αιτήσεις με νέες επιχειρηματικές ιδέες, ενώ αρκετές προτάσεις που έχουν υψηλό βαθμό συμβατότητας με τις δραστηριότητες της Honda ήδη βρίσκονται σε φάση εξέλιξης με στόχο την προώθησή τους στην αγορά.   

Υπήρξαν και προτάσεις που μπορούσαν να αποφέρουν αξία στην κοινωνία ταχύτερα, εάν προωθούνταν μέσω μιας νεοφυούς επιχείρησης, αξιοποιώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά των startup εταιρειών. Γι’ αυτό, το 2020, το IGNITION πρόσθεσε μία επιλογή για την εμπορευματοποίηση νέων επιχειρηματικών ιδεών μέσω εταιρικών μορφών, πέραν της εν λόγω διαδικασίας μέσα στη Honda. Η Ashirase, η ίδρυση της οποίας ανακοινώθηκε σήμερα είναι το πρώτο επιχειρηματικό εγχείρημα που προέρχεται από το IGNITION.   

Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2021, η Honda επέκτεινε το πρόγραμμα IGNITION σε ολόκληρη την εταιρεία, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους τους συνεργάτες της Honda στην Ιαπωνία να ασχοληθούν με την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων. Υλοποιώντας τις ιδέες και τα όνειρα όχι μόνο των μηχανικών αλλά και των συνεργατών από διάφορα τμήματα, όπως παραγωγής, πωλήσεων και διοίκησης, η Honda θα δημιουργήσει πρωτοποριακά προϊόντα και εμπειρίες, προσφέροντας έναν «άνεμο ανανέωσης» στην κοινωνία. 

Το IGNITION συνεργάζεται με μία εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων η οποία συμμετέχει στον τελικό γύρο αξιολόγησης ως ένας από τους κριτές που εξετάζει κάθε πρόταση από την αυστηρή σκοπιά ενός επενδυτή. Επιπλέον, οι υποψήφιοι έχουν πρόσβαση σε συμβουλές και υποστήριξη από την εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης. 

Σχετικά με το IGNITION

  • Όλοι οι πλήρους απασχόλησης συνεργάτες της Honda στην Ιαπωνία δικαιούνται να υποβάλλουν προτάσεις ανεξάρτητα από το χρόνο πρόσληψης ή το τμήμα όπου υπάγονται. 
  • Ιδέες που περνούν τη διαδικασία τελικής αξιολόγησης θα προωθούνται στην αγορά, είτε από την ίδια τη Honda ή μέσω μιας startup.
  • Γενικά, η απόφαση για την εμπορευματοποίηση θα λαμβάνεται σε μία περίοδο 6 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δημιουργείται μία ομάδα δράσης από ειδικούς της εταιρείας για την υποστήριξη κάθε πρότασης. 
  • Η εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων θα παρέχει συμβουλές και υποστήριξη σε κάθε υποψηφιότητα μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης. 
  • Για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της startup, η αναλογία συνεισφοράς κεφαλαίου της Honda θα περιορίζεται στο 20%.

moneyreview.gr

Money Review